Zöldkártya a lakásoknak is

2012. január 20. 17:28 Kaszás Endre (Dunántúli Napló)
Baranya | Január elsejétől már a használt ingatlanok adásvétele esetén is kötelező a lakás energiafogyasztását igazoló, úgynevezett zöldkártya kiállítása.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bár a jogszabályt már tavaly év közepén elfogadták, sokan mégis meglepve szembesülnek a zöldkártyát kötelezővé tevő új törvényi előírással. Az ingatlanszakma ugyanakkor nem tétlenkedett, és Baranyában is felkészült az ilyen jellegű megrendelések megnövekedésére.

Az energiatanúsítvány lényege, hogy a megelőző felmérés után a szakértő kiszámolja, hogy négyzetméterenként és évente mennyi energia megy el a lakás fűtésére. A fajlagos fogyasztás – ahogy ez a háztartási gépeknél már megszokott – egy jelet kap A+-tól I-ig. Az alap a C-kategória, új lakás nem kaphat építési engedélyt, ha nem felel meg ennek a követelménynek. A szakma ezt évi 160 kilowattórában határozta meg, egy négyzetméterre vetítve. Ehhez képest az A+ kategória 55 százalékon, azaz 88 kilowattórán áll: évente ennyi energia kell egy négyzetméter fűtéséhez.

A tanúsítvány ajánlásokat is tartalmaz az energiatakarékosság növelésére (fotó: Löffler Péter) A tanúsítvány ajánlásokat is tartalmaz az energiatakarékosság növelésére (fotó: Löffler Péter)

A cél az, hogy a lakás fogyasztásának megismerésével olyan beavatkozásra késztesse az állam a tulajdonosokat, amely csökkenti az energia felhasználását. Összességében bármennyire is a természet védelmét, a fenntartható életet szolgálja az új rendelkezés, sokan mégis új teherként fogadják a jogszabályi változás kapcsán jelentkező kötelezettséget. Ráadásul nincs mód arra, hogy bárki megkerülje az előírást, ugyanis új épületeknél a használatba vételi engedély, egy ingatlan eladásakor pedig a földhivatali bejegyzés alapfeltétele a tanúsítvány megléte.

– Egy ilyen vizsgálat nem csak adás-vételnél lehet irányadó, nagyon hasznos lehet az otthonokban élők számára akkor is, ha törődnek azzal, hogy mennyibe kerül lakásuk fenntartása. Az épület tájolásának, falszerkezetének, födémének, nyílászáróinak, fűtési rendszerének és sok egyéb már műszaki adottságának paramétereit figyelembe vevő számítás ugyanis nem csak a lakóingatlan energiahatékonysági besorolását adja meg, hanem egyből ajánlásokat is tesz arra vonatkozóan, hogy melyik összetevőben, milyen beavatkozással lehet javítani a mutatókat – mondta lapunk érdeklődésére Schmalcz Ferenc, az egyik pécsi ingatlanközvetítő elsők között vizsgázott szakértője.

Fontos tudnivaló, hogy a hatóságok csak az engedéllyel rendelkező tanúsítók által készített dokumentumokat fogadják el.

A támogatásnál is

A kormány januártól hatályos lakásépítési – szocpol – támogatásról szóló rendelete is tartalmaz szabályokat az épületek energiafogyasztására. A vásárolni kívánt új lakás négyzetméterenkénti ára nem haladhatja meg a 300 ezer forintot, de alacsony fogyasztású lakás esetén elérheti a 350 ezer forintot. Alacsony fogyasztású az a lakás, amely legfeljebb 25 kilowattórát fogyaszt négyzetméterenként és évente. A limit teljesítése nem egyszerű, hiszen az új mérce szerinti legjobb „A+” kategóriánál 88 kilowattóra a megengedett éves fogyasztás négyzetméterenként.

Egy-két hét alatt készül, 20–50 ezer forintba kerül

Az energetikai tanúsítvány I-től A+-ig terjedő kategóriák láncolata, ahol az A+ a legköltségtakarékosabb kategória. Az érvényes jogszabályok szerint a téglából, jellemzően 5 centiméteres hőszigeteléssel épült új ingatlanok általában C kategóriájúak. Ahhoz, hogy ennél jobb, B vagy éppen A kategóriájú házakat építsünk, vastagabb hőszigetelésre, alaposan megtervezett fűtésre, szellőzésre van szükség.

Az alapos tervezés pénzben is mérhető: egy A kategóriájú épület közel 40–50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint amit egy kötelező minimum szerint épült lakás. Használt ingatlan vásárlásakor 2012. január elsejétől kötelező elemként, az adásvételi szerződés részeként jelenik meg a lakászöldkártya. Elkészítése – meglévő vagy éppen hiányzó tervdokumentációtól függően – öt-tizenöt napot vesz igénybe, és 20–50 ezer forintba kerül. A tanúsítvány 10 évig érvényes abban az esetben, ha közben nem történik átépítés.

A tanúsítvány kiállításakor mindig megvizsgálják az ingatlanok falazatát, azok szigetelését, a födém hőátbocsátását, valamint a nyílászárók anyagát, de még a fűtési rendszert is.

Együtt vagy külön?

Többlakásos házak, panelépületek esetében lehet az épületek egészére, illetve lakásonként is kiállítatni a tanúsítványt. A közös megoldás jobban megéri, hiszen amíg egy lakás tanúsítására két-három munkaórát fordít a szakember, addig egy 30-40 lakásos házra jóval kevesebbet, mint az egy lakásra jutó munkaóra szorzata, azaz lakásokra visszaosztva olcsóbb lesz a tanúsítvány. Ugyanakkor a lakások paraméterei – felső emeleti, minden oldalról védett középső vagy sarki, modern nyílászárós stb. – között is lehetnek jelentős különbségek, amik egyedileg befolyásolják az energiafogyasztást.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Zöldkártya a lakásoknak is

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Kamuti Jenő lett a nemzet sportolója

A kormány, a nemzet sportolóinak egyhangú javaslata alapján, a Nemzet Sportolója címet adományozza Kamuti Jenőnek, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívónak, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökének.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

Szokott jógázni? Akkor most figyeljen

Szokott jógázni? Akkor most figyeljen

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a mozgásforma káros is lehet.

„A bajnoki cím azért is lett meg, mert visszatértek a szurkolók”

„A bajnoki cím azért is lett meg, mert visszatértek a szurkolók”

ELEMZÉS. Előnyt jelent a hazai pálya? Segítette a Budapest Honvédot?

NB I: megvan az első öt forduló pontos kezdési időpontja

Képernyőn a Ferencváros–Puskás Akadémia, de az Újpest–FTC derbiről sem maradnak le a nézők.

Újpest: a Puskás Akadémia légiósa érkezik – hivatalos

A 28 éves szerb futballista a legutóbbi szezonban kölcsönben szerepelt Mezőkövesden.

Vasas: „szaunaérzés” Izraelben, öt hiányzó a Beitar ellen

A válogatott játékos hazautazott Kanadába, Vaskó Tamás nem épült fel.

F1: Stroll karnyújtásnyira Verstappen rekordjától

Négy évük van rá, hogy Oconnal (vagy mással) kiegészülve történelmet írjanak.

Honvéd: A legjobb megoldás, hogy maradok – Lanzafame

„Az a célunk, hogy megvédjük a bajnoki címet, és nagyon szeretnénk jól szerepelni a BL-ben.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér