Megszökött egy farkas a pécsi állatkertből, vasárnap kilőtték

2015. október 31. 12:20 , Legutóbb frissítve: 2015. november 1. 18:40 bama.hu

Vasárnap leállt a keresés, majd kora este még sötétedés előtt sikerült elkapni az állatot. A Tubesnél éles lőszerrel kilőtték.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A hétvégi események sarokpontjai:

* Szombat délelőtt megszökött egy európai farkas a felújítás alatt lévő pécsi állatkertből
* Megcsípte a villanypásztor, feldühödött, és nemes egyszerűséggel kimászott az új kifutójából
* Szombat délután erdőjárási tilalmat rendelt el a Mecsekerdő Zrt. Áprádtetői Erdészetének igazgatója
* Ennek ellenére sokan voltak a Mecsekoldalban vasárnap is, nyugalom volt
* Vasárnap délelőtt abbahagyták a kutatást
* Kora este mégis a nyomára bukkantak - turisták (bárhol ugye) a Tubesnél vették észre
* Az állatkert igazgatója éles lőszerrel kilőtte a farkast

-------------------------------------------------------------------------------

A hétvége eseményeit percről percre követtük:

Frissítés (18:40): A másik kérdés, ami a Facebook kommentelőinket leginkább foglalkoztatja, hogy miért nem altatólövedékkel lőtték ki a farkast. Mint Szatyor Miklós elmondta, nála személy szerint nem volt altatólövedék, de ha lett volna, akkor sem tudta volna meglőni vele az állatot a hatótávolság miatt. Azt kockáztatta, hogy egy veszélyes állat továbbra is szabadon kószál majd a Mecsekben. Mivel többen voltak az állatkert munkatársai közül az üldöző csapatban, másoknál volt altatólövedék, mint azt korábban is írtuk.

Frissítés (18:27) - Több olvasó azt jelezte, hogy olyan pletyka terjed, mi szerint az állatot műtéttel próbálják megmenteni. Megkérdeztük ezt is Szatyor Miklóstól, aki elmondta, hogy az állat elpusztult.

Frissítve (17:30) Elmondta Szatyor Miklós azt is, hogy gyorsan kellett dönteni, hogy éles lőszerrel, vagy altatólövedékkel lőjenek. Az állat 60-70 méterre volt tőlük. Altatólövedék hatótávolsága nem éri el ezt a hosszt. Nem kockáztattak, hogy egy sikertelen lövéstől megijedve szem elől tévesszék az állatot.

16:55 - Néhány perccel ezelőtt kilőtték a szombaton megszökött farkast

Mint a tudósítónk Szatyor Miklóstól megtudta, a Tubesnél  vették észre járókelők az állatot, szóltak a turisták a rendőröknek, akik azonnal risztották az állatkert illetékeseit. A farkas meglett, fenyegetően lépett fel. Ezért és a sötétedés miatt Szatyor Miklós éles lőszerrel lőtte ki. Mint a Dunántúli Napló munkatársának elmondta, nagyon sajnálja az esetet.

Az állatkert igazgatójával készített négy évvel ezelőtti portréinterjúnkat (Szatyor Miklós néha fegyvert is vesz a kezébe) itt olvashatja.

Frissítés (14:52) Szatyor Miklós úgy vélte: ha az erdőben nyugalom van, néhány napig van rá esély, hogy a farkas visszajön arra a területre, ahonnan megszökött, s akkor befoghatják.

  Fotó: Sóki Tamás (MTI) Fotó: Sóki Tamás (MTI)

A Mecsekerdő Zrt. bizonytalan időre erdőjárási tilalmat rendelt el a Pécs környéki erdőkben, tehát ez még mindig érvényben van. Az állami erdészeti vállalat honlapján megjelent közlemény szerint a hatóságok által nagy erőkkel keresett állat életveszélyes szituációt teremtett, ezért a cég arra kéri a kirándulókat, ne induljanak el a baranyai megyeszékhelyhez közeli erdőkbe.

Frissítés (14:30) 1995-ben is farkas tört ki a pécsi állatkertből. A Dunántúli Napló archívumát hívtuk segítségül, hogy pontosan felidézzük a 20 éve történt farkas szökés eseményeit. Akkor gyorsabban pont került az ügy végére, ám tragikus eset is történt. A teljes cikkeket itt olvashatja.

Frissítés (12:55) Szatyor Miklóstól megtudtuk azt is, hogy a kifutó két és fél méter magas kerítéssel volt ellátva, plusz 60 centi volt a 45% szögben befelé hajló rész. Összesen tehát 310 cm-es kerítésen ment ki az állat. A törvényi előírás szerint két méter magasnak kell lennie egyébként a kerítésnek. Mindezek mellett átépítik a kerítést.

Megtudtuk azt is, hogy a másik két, külföldről érkezett farkas biztonságban van, el vannak zárva.

Frissítés (11:19) Szatyor Miklóstól megtudtuk vasárnap délelőtt, hogy nem keresik tovább a farkast, mert semmi értelme, éjszaka és hajnalban is keresték, már kilométerekre lehet. Csalikat tettek ki több helyen, amely, ha elfogy, akkor látták volna, hogy hol bukkan fel a jószág. De a csalik érintetlenek maradtak. Az állatnak nincs nyoma tehát.

Abban bíznak, hogy valahol felbukkan, valaki látja majd, és értesíti a rendőrséget.

Frissítés (10:54) - Munkatársunk délelőtt több helyszínen is járt, konkrétan a Tettye játszótéren, az állatkert bejáratánál, és a Mandulás játszótéren. Mindenhol nyugalom van, és mintha mi sem történt volna, kirándulók vannak mindenütt.

Egy négygyermekes család épp a Mandulás irányába sétált, elmondták, hogy természetesen hallottak a szökött farkasról, ám nem félnek, hiszen biztosan messze jár már az állat. A mandulás játszótéren a gyermekeikkel játszó szülők szintén ezt mondták kollégánknak.

Frissítés (10:30) - Kereken 24 órája szökött meg az állatkertből egy európai farkas. Azóta keresik. A mai nap folyamán további részletekkel szolgálunk, sőt felelevenítjük a 20 évvel ezelőtti farkas szökést is.

---------------------------------------------------------------------------------
                                    SZOMBATON TÖRTÉNT

Frissítés (15:00) A pécsi állatkertből szombat délelőtt megszökött farkas miatt bizonytalan időre ERDŐJÁRÁSI TILALMAT rendelt el a Mecsekerdő Zrt. Áprádtetői Erdészetének igazgatója a Pécs környéki erdőkben.

Mint a rendőrségtől megtudtuk, a rendelkezésre álló adatok alapján 2015. október 31-én 10 óra 36 perc körüli időben érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy a pécsi állatkertből egy farkas megszökött. A rendőrség helyszínen adatgyűjtést végzett.

Frissítés (14:13) Sajtótájékoztatót tartott Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója délután kettőkor. Megerősítette, hogy a tegnap érkezett három farkasból az egyik szökött meg. A szökésről elmondta, hogy ilyet még nem láttak, az új kifutón volt már az állat, az előírásoknak megfelelően. Megcsípte a villanypásztor, feldühödött, és nemes egyszerűséggel kimászott az új kifutójából, mint egy macska. Ez egy két és fél méter magas drótkerítés, melynek a teteje 45 fokos szögben befelé hajlik. Ezen átmászott és kisétált.

  Ilyen figyelmeztető táblákat raktak ki mindenhova Ilyen figyelmeztető táblákat raktak ki mindenhova

Szatyor elmondta továbbá, hogy egy turista pár látta, Lámpásvölgy felé indult, viszont ennek már nincs jelentősége, hisz egy farkas egy éjszaka alatt 50 km-t is megtesz. Egyelőre az állatról azt sem tudják, hogy szuka-e vagy hím. Egy európai farkasról van szó, szürkés színű és nagyjából 50 kg.

Értetlenül állnak a dolgok előtt. Elmondta az igazgató, ha bárki látja a jószágot, a rendőrséget kell hívni, ne akarja senki megfogni, sarokba szorítani.

Állatkerti farkasról van szó, kvázi emberhez vannak szokva, de nem szelídített farkasok. Azt nem lehet tudni, hogy reagálna, ha találkozna az emberrel. Keresik továbbra is nagy erőkkel.

Szatyor Miklós leszögezte: mindent megtesznek, hogy a farkas nyomára akadjanak, ha megtalálják, kábítólövedéket is alkalmazva próbálják befogni. Felkészültek arra is, hogy amennyiben szükséges, és nincs más megoldás, kilövik.

"Elővigyázatosságból ma a szökött állattal érkező két másik farkast zárt térben helyeztük el, s gondolkodunk a kerítés megerősítésén, további magasításán" - közölte az igazgató.
   
A pécsi állatkertből húsz évvel ezelőtt szökött meg egy farkas. Az állat megtámadott és súlyosan megsebesített egy ötéves kisfiút, annak kilencéves nővérét. Az őket testével védő szívbeteg nagyanyjuk a sokk következtében életét vesztette.

Frissítve (13:10): Mint a bama.hu a Biokomtól megtudta, ma délelőtt 9 és fél 10 között szökött meg az állat, mely így életveszélyes szituációt teremtett. AZ állatkert vezetője azonnal értesítette a rendőrséget. Azóta keresik a farkast. A Biokom munkatársai nagy létszámmal vannak kint a Mecsekoldalban: Dömörkapunál, a Mandulás, a Flóra pihenőnél. Folyamatosan figyelmeztetik a veszélyre a kirándulókat.

Egy rendőr legutóbb az egykori vidámparknál látta az állatot.

Munkatársunk a helyszínről jelezte, hogy sokan vannak kint az erdőben, kutyát sétáltatnak, senkit nem küldenek el, nyugalom van a Mecsekben.

Dömörkapunál keresik jelenleg, a volt vendégháznál. Értesüléseink szerint az állat pénteken érkezett Pécsre, nem bírta sokáig az új helyén.

Egy olvasónk arról számolt be, hogy a Biokom láthatósági mellényes kollégája közölte velük, hogy farkas van a területen es nem ajánlatos útnak indulni. De többen is elindultak (gyerekkel) a Tubes felé.

Korábban írtuk: Ezt írja a Biokom a Facebookon:

"Kedves Pécsi Polgárok A pécsi állatkertből megszökött egy farkas. Ezúton kérünk mindenkit, hogy aki Pécsi Parkerdő területén jelenleg kirándul AZONNAL hagyja el területet. Kérjük, hogy aki tud olyan családtagról, barátról, ismerősről, aki az említett térségben tartózkodik, értesítse őket mihamarabb. A terület kiürítése folyamatos, a BIOKOM Nonprofit Kft. parkerdei részlegének munkatársai a helyszínen figyelmeztetik az ott kirándulókat. A rendőrség és a helyi vadásztársaság munkatársai is nagy erőkkel vonultak ki a Mecsek déli oldalára."

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az élet ezúttal is nagyon nagy rendező: ma ugyanis épp a Farkasok ünneplik a névnapjukat.

  fotók: Dunántúli Napló archívum fotók: Dunántúli Napló archívum

A katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogy ők nem vonultak ki a helyszínre. (A Biokom közleményében korábban azt írta, hogy a katasztrófavédelem is a helyszínen tartózkodik.)

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Megszökött egy farkas a pécsi állatkertből, vasárnap kilőtték

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Csodát tettek a magyarok, és bármi történjék, visszakaptuk a szurkolás örömét

nol.hu Egy szurkoló futballútirajza a magyarfocibolondulástól U19-es és felnőtt Eb-n, vb-n és csalódások sorozatán át a lyoni csodáig.

Emberhiány miatt maradnak el sorra a műtétek

nol.hu Elmaradnak a műtétek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI), mert nincs műtősnő a beavatkozásokhoz.

„Alárendelt helyzetbe kerülhetnek a britek”

nol.hu A britek ismerik legkevésbé az EU működését. Sokan tájékozatlanul, ám érzelmektől fűtötten készülnek szavazni.

„Itt adott át Portik 10 milliót Rogánnak”

nol.hu – Nem látta Portik Tamást bejönni ide valamikor? Más bűnözőt, Vizoviczkit? – kérdezte Juhász Péter Együtt-alelnök, amikor felkereste a belvárosi Fidesz-irodát.

Michael Jackson szexuális ragadozó volt

nol.hu A popsztár neverlandi birtokán még 2003-ban találtak a nyomozók válogatottan perverz kép- és videógyűjteményt.

Pintér próbál cáfolni, de botrány lehet az újságíróverésből

nol.hu 2015. szeptember 16-án Röszkénél a magyar rendőrök és a TEK egységei külföldi médiamunkásokat is bántalmaztak.

Eb-kapitányok retro Panini-albuma – látta már Storckot fekete Beatles-frizurával?

Eb-kapitányok retro Panini-albuma – látta már Storckot fekete Beatles-frizurával?

Akkor és most: időutazás az Európa-bajnokság mind a 24 szövetségi kapitányával.

Eb 2016: Gera megelőzte CR-t, övé a csoportkör legszebb gólja

A magyar középpályás találata elsöprő győzelemmel utasította maga mögé ellenfeleit.

FTC: újabb neves kérő, a Leicester is vinné Nagyot – sajtóhír

A bulvárlap szerint az angol bajnok simán kicsengetné a kivásárlási árat.

Egyedi Sablon alapján emelkedett fel Belgium – portré

Egyedi Sablon alapján emelkedett fel Belgium – portré

A válogatott, amelynek erősségéről mindent elmondanak a kimaradók • Ki az Eb-meglepetésük?

Eb 2016: jelentősen zuhant az odds a magyarok végső győzelmére

Továbbra is a házigazda Franciaország a legnagyobb esélyes. A belgák a negyedikek.

Eb 2016: vasárnap 21-kor játszunk, és a többiek? – teljes ágrajz, időpontok

Nézze meg a nyolcaddöntő párosítását és a meccsek időpontját!

Kövessen bennünket a Facebook-on!

SZURKOLJ VELÜNK!

Keszthely Mi is szeretjük a focit! Góóóól! - Szládovics Peti és Máté Bálint Szládovics
Budapest Kolbászból építek házat, ha vasárnap este sikerül bejutnunk a legjobb nyolc közé! :-) Jaberits Zsolt
Kaposvár Magyarország egy emberként mellettetek!

Dávid Kacs
Turku Finnországból is veletek vagyunk Dézsi Anita
Dorog A dorogi Eb mini arénáról készült légi fotó ... Magyarország-Portugália mérkőzésen. Haga Irén Tóthné
Nagyvárad Ki nem ugrál büdös Román !!!! Roberto Attilio
Nagyvárad Ria Ria Hungaria !!!! Roberto Attilio
Nagyvárad Hajrá Magyarország !!! <3 Roberto Attilio
Kaposvár HAJRÁ  HUNGÁRIA

Róbert Marai
Én is feltöltök egy képet
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér