Nagyon ritka, tragikus csecsemőhalál Pécsett

2013. május 27. 19:30 , Legutóbb frissítve: 2013. május 28. 10:44 B.A. (Dunántúli Napló)
Nagyon ritka és tragikus eset történt a pécsi szülészeti klinikán: egy csecsemő beszorult a szülőcsatornába, és megfulladt a kórházi ágyon. A klinika vizsgálódik, és nyomozás indulhat.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Valóban nagyon ritka, tragikus eset történt mintegy két hete a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján: egy újszülött csecsemő életét nem sikerült megmenteni. Ha ez egyáltalán lehetséges, a tragédiát csak fokozzák a körülmények: az 5700 grammos újszülött még megláthatta a napvilágot, feje kifért, kibújt, vállai azonban elakadtak a szülőcsatornában. A neki életet adni akaró édesanyja testébe szorulva fulladt meg, a halál oka légzési elégtelenség. A szülőkkel sajnos nem tudtuk felvenni a kapcsolatot, mert hivatalos úton nem kaphattuk meg adataikat, sem a klinikától, sem a rendőrségtől, és mástól sem sikerült megtudnunk róluk sokkal többet.

Egy 5700 grammos, extrém nagynak számító újszülött esetében a császármetszést javasolják a tankönyvek. Vizsgálják, hogy szóba került-e (fotó: Europress/Thinstock) Egy 5700 grammos, extrém nagynak számító újszülött esetében a császármetszést javasolják a tankönyvek. Vizsgálják, hogy szóba került-e (fotó: Europress/Thinstock)

A Pécsi Rendőrkapitánysággal amiatt beszéltünk, hogy megtudtuk, a család feljelentést tett a történtek után. A rendőrség mindezt megerősítette, elmondva, hogy feljelentéskiegészítést rendeltek el az ügyben. Vagyis elképzelhető, hogy nyomozás indul, ennek eldöntésében feltehetően bevont szakértők fogják segíteni a rendőrség munkáját. Nem hivatalos, nem megerősített információnk az, hogy a szülőknek az elhunyt újszülött a második gyermekük lett volna, és hogy az első gyermek is magas súllyal, majdnem ötezer grammal született, természetes úton.

Dr. Drozgyik István egyetemi docens, a szülészeti klinika igazgatója megkeresésünkre azt mondta, kollégáit és őt magát is megrendítették a történtek, és osztoznak a szülők gyászában. Az esetről azonban egyelőre – miután belső és rendőrségi vizsgálat is indult – nem kívánnak nyilatkozni, a vizsgálat lezárulta után térhetünk erre vissza.

Nem volt fogadott orvos

NŐGYÓGYÁSZOK, VÉDŐNŐK, ápolók is egyöntetűen állítják, hogy a tragédia semmilyen módon nem hozható összefüggésbe azzal, hogy a családnak nem volt külön fogadott orvosa. Védőnők szerint sajnos egyre többen vannak, már nem csak mélyszegénységben élők, akik nem tudnak orvost fogadni, ám gyakorlatilag ők is pozitív visszajelzéseket fogalmaznak meg a klinika személyzetéről. Mindezt erősíti, hogy a pécsi klinika rendre a legjobbak közt szerepel az internetes szavazásokon.

A császármetszésre és az ultrahangra rákérdezhetnek

A TÖRTÉNTEK megítélésében fontos kérdés lehet, hogy felmerült-e a császármetszés, s hogy mit mutatott ki az utolsó ultrahangvizsgálat. Úgy tudjuk, az utolsó olyan ultrahangon, ahol a súlyt is megbecsülik, nagyjából a terhesség hetedik hónapja környékén, 4000 gramm körüli magzatot sejtettek. Szakmai körökből értesültünk arról, hogy egy 5700 grammos, extrém nagynak számító újszülött esetében a császármetszést javasolják a tankönyvek és a protokoll (szakmai előírások, melyek megmondják az orvosoknak, hogy bizonyos helyzetekben hogyan kell eljárniuk). Sajnos nem tudtunk beszélni a tragédia napján az ügyeletet vezető orvossal, s arról sincs információnk, felmerült-e a császármetszés, s ha igen, a szakorvosok egyeztettek-e erről az ügyeletvezetővel. Azt hallottuk azonban, hogy az édesanya túlsúlyos volt, s emiatt esetleg felmerülhetett, hogy a császármetszés rá nézve jelentős kockázattal járhat.

Elutasította a gondozást?

NEM HIVATALOS értesülésünk, hogy az édesanyánál cukorbetegség gyanúja merült fel, ezért felajánlották neki, hogy diabétesz-terhes gondozásban részesítik, ezt azonban elutasította. A gondozás során a szokottnál többet kellett volna kórházban feküdnie, s az étrendjét is felügyelték volna. A diabéteszes kismamák gyakrabban szülnek túlsúlyos csecsemőt. A magzat súlya 4000 gramm felett már ultrahangos vizsgálattal is nehezen megbecsülhető, akár ezergrammos eltérés is lehet.

Sajnos az újraélesztés sem segített a babán

A körülményekről a vizsgálatok és személyiségi jogok miatt a hivatalos szereplők nem árultak vagy nem árulhattak el részleteket, a szülőkig sem sikerült eljutnunk.

Azt hallottuk, az ügyeletvezető orvos tapasztalt, lelkiismeretes, felkészült szakember, akit nagyon megviseltek a történtek. Amikor kiderült, a csecsemő vállai elakadtak a szülőcsatornában, nem csak ő, de minden, a klinikán lévő szakember, a végén három szakorvos, egy -jelölt és több szülésznő is a kórházi ágynál segédkezett, s próbálta megmenteni a babát. Rajta azonban sajnos már az újraélesztés sem segített.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Nagyon ritka, tragikus csecsemőhalál Pécsett

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hétköznapi eszközökön muzsikál fantasztikusan egy indonéz zenekar (videó)

Mert az olló és a vizesballon tulajdonképpen hangszerek.

200 éves barlang rejtőzött a titkos ajtó mögött

Néhány nottinghami diák a bérelt házuk alatt bukkant a felfedezésre.

Hét éve egy cápa a haverja ennek az ausztrál búvárnak

Rick Anderson élete nem is mérhető a miénkhez.

Repülőgépből filmezték le a SpaceX-rakéta fellövését

Repülőgépből filmezték le a SpaceX-rakéta fellövését

Nem mindennapi szögből figyelték a nem mindennapi jelenet.

A világon először ejtőernyős ugrást rögzítettek Google Street View-ban

Most utcakép-verzióban is megnézhetjük, milyen öt kilométer magasból lezuhanni.

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

„Nem reális, hogy megverjük a magyarokat” – mondja a chilei kapitány

KEZDÉS: 17.45. „Ez olyan mint a boksz, egy 70 kilogrammos nem tudja felvenni a harcot egy 90 kilóssal.”

Liverpool: ezzel a képpel bizonyítják, szabálytalan az MU-gól

A liverpooliak úgy érzik, nem érdemelte meg az egy pontot sem a Manchester United.

Légiósok: „Nagy Ádám, te vagy a Bologna ékköve”

„Többre vágyunk, szeretnénk előrébb kerülni a bajnokságban. Nagyszerű lenne, ha…”

Férfi kézi-vb: Most már jöhetnének az eredmények – Fazekas

Férfi kézi-vb: Most már jöhetnének az eredmények – Fazekas

„Egyre közelebb vagyunk az élmezőnyhöz; van utánpótlás, az a kérdés, hogyan tudnak összeérni a fiatalok."

Kézi-vb: Nagy László sérülése miatt csere a magyar keretben

A döntés nem jelenti azt, hogy Nagy számára véget ért a franciaországi világbajnokság.

Mezőkövesd: „A legjobb csatárok egyike lesz az NB I-ben a kiszemelt”

A ciprusi edzőtáborba is elutazó Lazar Veszelinovicstól nagyon sokat vár Tomiszlav Szivics.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér