Beugrót is kértek a Ledináért

2016. augusztus 16. 13:43 , Legutóbb frissítve: 2016. augusztus 16. 17:39 Babos Attila

Pécs | A város jogi és ügyrendi bizottsága döntött múlt szerdán a Ledina Kerámia Kft. eladásáról.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A vevő, a budapesti Anidel Projekt Kft. hárommillió forintért szerezte meg a Ledinát és száztizenkilencfős kollektíváját. Azt is vállalták, hogy 25 milliós törzstőkeemelést hajtanak végre, abból kifizetik azt a majdnem 16 millió forintot, amelyet a kölcsönből felhasználtak, munkabérekre.

Az egy dolog, hogy az Anidel visszefelé Ledina, s hogy a céget augusztus 8-án alapították, de a Pécsi Stop.hu szerint az Anidelt tulajdonló bonyolult cégháló egyik társaságának a székhelye a várost az ügyben képviselő ügyvéd, dr. Szabó Iván egyik fővárosi irodájának címére van bejegyezve. A városvezetést kérdeztük erről, de azt írták, dr. Szabót keressük, megtettük, nem értük el.

Gyimesi Gábor, a Jobbik egyik pécsi képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Szabót ostorozta. Gyimesi szerint túl nagy befolyással van a városvezetésre az ügyvéd, s ő a felelős azért, hogy nem mentek jó irányba a dolgok. Úgy vélte, az Anidel Szabó Iván érdekkörébe tartozik.

Najari alkura is játszhat már, de érzelmi döntést is hozhatott

A cég hátterének vizsgálatát a ránk vonatkozó törvények szerint megtettük, közölte kérdésünkre a pécsi városháza. Arra, mennyire biztos, hogy tud fizetni a dolgozóknak az Anidel, ennek utánajártak-e, úgy feleltek, a cég az eddigi vállalásait teljesítette, a dolgozók a fizetésüket megkapták. Hogy a város mikor kezdett el tárgyalni az Anidellel, s miért akarta megvenni a Ledinát, a válasza az volt, hogy erről az Anidelnél érdeklődjünk. Megtettük, egyelőre a cég nem felelt kérdéseinkre.

Azzal kapcsolatban azonban, hogy mi következhet most, a főbb szereplők mire játszhatnak, miben bízhatnak, már nem hivatalosan tudtunk csak némi információt szerezni. Vajon Bachar Najarinak miért érte meg most több mint félmilliárd forintot kifizetnie, erre a kérdésre is kerestük a választ. Informátoraink többsége azt mondta, hogy az egy dolog, hogy senki nem számított erre, a városházán sem, de nem is igazán érthető, mert jelen pillanatban ennyit nem ér a cég szerintük. Hacsak a saját tulajdonú Zsolnay-termékeket forgalmazó cég nyeresége nem fordítja a vállalkozást nyereségbe.

Többen úgy vélték, hogy talán az alkupozícióit próbálja erősíteni, avagy nagyobb kártérítésre készül. Mások szerint Najari érzelmileg is kötődik a Zsolnayhoz, és nemcsak annak tulajdonlását tekinti presztízsnek, de ennek a csatának a megnyerését is.

Piaci szempontból őrültség

Miért vehet meg egy rendes piaci körülmények és feltételek közt működő cég egy olyan kerámiagyártó vállalkozást, amelynek nincs gyára, nincs megrendelése, nincs múltja, nincs márkaneve, s bár van százhúsz jó szakembere, de őket azalatt is fizetni kell, sőt előző havi bérüket is vállalni kell, s ha mégsem megy a biznisz, akkor 200 milliónál is magasabb végkielégítést is ki kell fizetni? Több gazdasági szakemberrel, kerámia- és porcelániparhoz értővel beszéltünk, mindenki azt mondta, ez önmagában őrültség. Vagy az önkormányzatnak és a Zsolnay-ügyet kirobbantóknak kellett menekülőút, vagy nekik próbálnak időt nyerni, abban bízva, még meg lehet szerezni a Zsolnayt.

Avagy olyasvalaki vállalt nem kis üzleti kockázatot, sok pénzt feltéve, aki bízik abban, hogy külön vagy a Zsolnayval valamiképpen mégiscsak együttműködve el lehet nyerni a beharangozott, elsősorban épületkerámiára szóló nagy állami megrendeléseket.

Többen arra fogadtak, mások tudni is vélték, hogy a három közül az utolsó lehet a forgatókönyv. Sőt ismét arról beszélt több informátorunk, hogy az új cég tulajdonosai, névleges vagy valós irányítói akár egy új, kis, de modern pécsi porcelán- és épületkerámia-gyárat is nyitnának, akár bérelve helyiséget, bedolgozva a rezsi kifizetéséért külföldi cégeknek bérmunkában, s a hab a tortán az épületkerámia lehet. Nem lesz Zsolnay a neve, de ez elviekben nem akadály, ha pedig együtt dolgoznak mégiscsak a Zsolnayval, partnerként, a nevet is adhatják mellé.

ANIDEL PROJEKT Kft sajtóközleménye

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Jogi és Ügyrendi bizottsága 101/2016. (08.10.) számú határozatával elfogadta az ANIDEL PROJEKT Kft ajánlatát LEDINA KERÁMIA Kft 100%-os üzletrészének megvásárlására. A határozat alapján 2016. augusztus 12-én az üzletrész-adásvételi szerződés aláírásra került.

Az ajánlat alapján a Vevő az üzletrész megszerzését követően 50 M Forint törzstőke  emelést fog eszközölni.  A LEDINA KERÁMIA Kft új tulajdonosa a Társaság üzletrészének megszerzésével egyidejűleg azonnali, és általános 10%-os bérelemelést hajtott végre a Társaságban, ennek köszönhetően a dolgozók 2016. augusztus 12-én már az emelt bért vehették kézhez. A Társaság új tulajdonosa további differenciált béremelést kíván végrehajtani, és ennek érdekében az új Tulajdonos képviselői még e héten felveszik a kapcsolatot a Társaság dolgozóival, és az általuk választott szakszervezeti vezetőkkel, hogy a béremelés feltételeiről, a dolgozók elvárásairól, valamint a Társasággal kapcsolatos további célokról egyeztessenek. A Társaság nem tervez semmilyen leépítést, ezzel szemben további munkavállalóknak kíván ajánlatot tenni létszámbővítés céljából.

Az ANIDEL PROJEKT Kft tulajdonosai hangsúlyozni kívánják, hogy semmilyen körülmények között nem kívánnak állást foglalni a Pécs Megyei Jogú Város és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt fő tulajdonosa Bachar Najari közötti vitában, ezzel szemben mindkét Féllel kiegyensúlyozott, és jó üzleti kapcsolatot szeretnének kialakítani.
A Társaság tulajdonosai nem politizálnak, és nem állnak kapcsolatban semmilyen politikai erővel,  és az ügyletben kizárólag azt az üzleti lehetőséget látják, amely 120 szakképzett munkavállalóban testesül meg ma Dél-Magyarországon.
Az ANIDEL PROJEKT Kft tulajdonosai Magyarországon bejegyzett magyar jogi személyek, tulajdonosuk magyar, a Társaságnak semmiféle off-shore háttere nincs.
Az ANIDEL PROJEKT Kft  tulajdonosainak az az álláspontja, hogy a LEDINA KERÁMIA Kft-t eddig kísérő média szereplést követően a Társaságnak, és a dolgozóknak is az az érdeke, hogy nyugodt körülmények között a jövőbeli feldataikra koncentráljanak, ezért a további sajtómegkeresésekre nem kívánnak reagálni, és kérik a Sajtó Tisztelt Képviselőit is, hogy ezt tartsák tiszteletben.

Kelt: Pécs, 2016. 08. 16.

Takács István
Ügyvezető igazgató
ANIDEL PROJEKT Kft 

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Beugrót is kértek a Ledináért

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Tudja, pontosan mikor volt az egyik legfontosabb bibliai csata?

Izraeli tudósok már igen. A legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével ugyanis napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát.

Öt színben pompázik a világ legkülönlegesebb folyója (videó)

A kolumbiai Cano Cristales egyedülálló a világon.

Halloween-maszkokkal akarta megijeszteni az esküdtszéket egy férfi

Fián próbált segíteni, de sikertelenül.

Kutyadetektív keresi az elveszett házi kedvenceket Csehországban

A Psí detektiv (Kutyadetektív) elnevezésű ügynökség kutyákon és macskákon kívül már kenguru és teknős után is kutatott.

Egyedül ültetett egy Central Parknál is nagyobb erdőt ez az indiai férfi

Egyedül ültetett egy Central Parknál is nagyobb erdőt ez az indiai férfi

Jadav Payeng a '70-es évek vége óta óvja minden erejével a természetet.

„Néha mi sem tudjuk, ki kicsoda” – az első női bírópáros a férfi kézi-vb-n

„Néha mi sem tudjuk, ki kicsoda” – az első női bírópáros a férfi kézi-vb-n

A Bonaventura ikrek egyáltalán nem akartak játékvezetők lenni, azóta mégis szinte mindent elértek a pályán.

Képek: beindult a mémgyár, szétszedte a Juventust az internet népe

Az olasz klub vezetősége mostantól vélhetően kétszer is átgondolja a hasonló lépéseket.

Hertha: Mindenbe, amit csinálsz, egy kicsit teszel belőle – Dárdai

A berlini csapat trénere elmondta, több kedvence is van, és elárulta, miből tesz mindenbe egy kicsit.

Férfi kézi-vb: Németország továbbjutott a magyar csoportból

Férfi kézi-vb: Németország továbbjutott a magyar csoportból

Dujsebajevék megszerezték első győzelmüket • Argentína egy félidő alatt két gólt dobott.

Anglia: Wenger, Mourinho, Klopp, Guardiola – így vásárolnak PL-menedzserek

Valaki többet fizet, mint amennyibe az áru kerül. Van, akinek alig fér a pénz a táskájába.

Palermo: „Az új Cavani láthatatlan, talán meg sem izzadt” – Balogh-kritika

Szigorú olasz vélemény a tavaly nagy dirrel-durral beharangozott magyar csatárról.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér