Beugrót is kértek a Ledináért

2016. augusztus 16. 13:43 , Legutóbb frissítve: 2016. augusztus 16. 17:39 Babos Attila

Pécs | A város jogi és ügyrendi bizottsága döntött múlt szerdán a Ledina Kerámia Kft. eladásáról.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A vevő, a budapesti Anidel Projekt Kft. hárommillió forintért szerezte meg a Ledinát és száztizenkilencfős kollektíváját. Azt is vállalták, hogy 25 milliós törzstőkeemelést hajtanak végre, abból kifizetik azt a majdnem 16 millió forintot, amelyet a kölcsönből felhasználtak, munkabérekre.

Az egy dolog, hogy az Anidel visszefelé Ledina, s hogy a céget augusztus 8-án alapították, de a Pécsi Stop.hu szerint az Anidelt tulajdonló bonyolult cégháló egyik társaságának a székhelye a várost az ügyben képviselő ügyvéd, dr. Szabó Iván egyik fővárosi irodájának címére van bejegyezve. A városvezetést kérdeztük erről, de azt írták, dr. Szabót keressük, megtettük, nem értük el.

Gyimesi Gábor, a Jobbik egyik pécsi képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Szabót ostorozta. Gyimesi szerint túl nagy befolyással van a városvezetésre az ügyvéd, s ő a felelős azért, hogy nem mentek jó irányba a dolgok. Úgy vélte, az Anidel Szabó Iván érdekkörébe tartozik.

Najari alkura is játszhat már, de érzelmi döntést is hozhatott

A cég hátterének vizsgálatát a ránk vonatkozó törvények szerint megtettük, közölte kérdésünkre a pécsi városháza. Arra, mennyire biztos, hogy tud fizetni a dolgozóknak az Anidel, ennek utánajártak-e, úgy feleltek, a cég az eddigi vállalásait teljesítette, a dolgozók a fizetésüket megkapták. Hogy a város mikor kezdett el tárgyalni az Anidellel, s miért akarta megvenni a Ledinát, a válasza az volt, hogy erről az Anidelnél érdeklődjünk. Megtettük, egyelőre a cég nem felelt kérdéseinkre.

Azzal kapcsolatban azonban, hogy mi következhet most, a főbb szereplők mire játszhatnak, miben bízhatnak, már nem hivatalosan tudtunk csak némi információt szerezni. Vajon Bachar Najarinak miért érte meg most több mint félmilliárd forintot kifizetnie, erre a kérdésre is kerestük a választ. Informátoraink többsége azt mondta, hogy az egy dolog, hogy senki nem számított erre, a városházán sem, de nem is igazán érthető, mert jelen pillanatban ennyit nem ér a cég szerintük. Hacsak a saját tulajdonú Zsolnay-termékeket forgalmazó cég nyeresége nem fordítja a vállalkozást nyereségbe.

Többen úgy vélték, hogy talán az alkupozícióit próbálja erősíteni, avagy nagyobb kártérítésre készül. Mások szerint Najari érzelmileg is kötődik a Zsolnayhoz, és nemcsak annak tulajdonlását tekinti presztízsnek, de ennek a csatának a megnyerését is.

Piaci szempontból őrültség

Miért vehet meg egy rendes piaci körülmények és feltételek közt működő cég egy olyan kerámiagyártó vállalkozást, amelynek nincs gyára, nincs megrendelése, nincs múltja, nincs márkaneve, s bár van százhúsz jó szakembere, de őket azalatt is fizetni kell, sőt előző havi bérüket is vállalni kell, s ha mégsem megy a biznisz, akkor 200 milliónál is magasabb végkielégítést is ki kell fizetni? Több gazdasági szakemberrel, kerámia- és porcelániparhoz értővel beszéltünk, mindenki azt mondta, ez önmagában őrültség. Vagy az önkormányzatnak és a Zsolnay-ügyet kirobbantóknak kellett menekülőút, vagy nekik próbálnak időt nyerni, abban bízva, még meg lehet szerezni a Zsolnayt.

Avagy olyasvalaki vállalt nem kis üzleti kockázatot, sok pénzt feltéve, aki bízik abban, hogy külön vagy a Zsolnayval valamiképpen mégiscsak együttműködve el lehet nyerni a beharangozott, elsősorban épületkerámiára szóló nagy állami megrendeléseket.

Többen arra fogadtak, mások tudni is vélték, hogy a három közül az utolsó lehet a forgatókönyv. Sőt ismét arról beszélt több informátorunk, hogy az új cég tulajdonosai, névleges vagy valós irányítói akár egy új, kis, de modern pécsi porcelán- és épületkerámia-gyárat is nyitnának, akár bérelve helyiséget, bedolgozva a rezsi kifizetéséért külföldi cégeknek bérmunkában, s a hab a tortán az épületkerámia lehet. Nem lesz Zsolnay a neve, de ez elviekben nem akadály, ha pedig együtt dolgoznak mégiscsak a Zsolnayval, partnerként, a nevet is adhatják mellé.

ANIDEL PROJEKT Kft sajtóközleménye

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Jogi és Ügyrendi bizottsága 101/2016. (08.10.) számú határozatával elfogadta az ANIDEL PROJEKT Kft ajánlatát LEDINA KERÁMIA Kft 100%-os üzletrészének megvásárlására. A határozat alapján 2016. augusztus 12-én az üzletrész-adásvételi szerződés aláírásra került.

Az ajánlat alapján a Vevő az üzletrész megszerzését követően 50 M Forint törzstőke  emelést fog eszközölni.  A LEDINA KERÁMIA Kft új tulajdonosa a Társaság üzletrészének megszerzésével egyidejűleg azonnali, és általános 10%-os bérelemelést hajtott végre a Társaságban, ennek köszönhetően a dolgozók 2016. augusztus 12-én már az emelt bért vehették kézhez. A Társaság új tulajdonosa további differenciált béremelést kíván végrehajtani, és ennek érdekében az új Tulajdonos képviselői még e héten felveszik a kapcsolatot a Társaság dolgozóival, és az általuk választott szakszervezeti vezetőkkel, hogy a béremelés feltételeiről, a dolgozók elvárásairól, valamint a Társasággal kapcsolatos további célokról egyeztessenek. A Társaság nem tervez semmilyen leépítést, ezzel szemben további munkavállalóknak kíván ajánlatot tenni létszámbővítés céljából.

Az ANIDEL PROJEKT Kft tulajdonosai hangsúlyozni kívánják, hogy semmilyen körülmények között nem kívánnak állást foglalni a Pécs Megyei Jogú Város és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt fő tulajdonosa Bachar Najari közötti vitában, ezzel szemben mindkét Féllel kiegyensúlyozott, és jó üzleti kapcsolatot szeretnének kialakítani.
A Társaság tulajdonosai nem politizálnak, és nem állnak kapcsolatban semmilyen politikai erővel,  és az ügyletben kizárólag azt az üzleti lehetőséget látják, amely 120 szakképzett munkavállalóban testesül meg ma Dél-Magyarországon.
Az ANIDEL PROJEKT Kft tulajdonosai Magyarországon bejegyzett magyar jogi személyek, tulajdonosuk magyar, a Társaságnak semmiféle off-shore háttere nincs.
Az ANIDEL PROJEKT Kft  tulajdonosainak az az álláspontja, hogy a LEDINA KERÁMIA Kft-t eddig kísérő média szereplést követően a Társaságnak, és a dolgozóknak is az az érdeke, hogy nyugodt körülmények között a jövőbeli feldataikra koncentráljanak, ezért a további sajtómegkeresésekre nem kívánnak reagálni, és kérik a Sajtó Tisztelt Képviselőit is, hogy ezt tartsák tiszteletben.

Kelt: Pécs, 2016. 08. 16.

Takács István
Ügyvezető igazgató
ANIDEL PROJEKT Kft 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Beugrót is kértek a Ledináért

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Esernyővel ugrott ki a tizedikről, túlélte

A hétéves kínai kisfiú egy rajzfilmből szedte az ötletet.

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

Kolosszális összegért kelt el a Titanic stewardessének bundája

A földig érő kabátot Mabel Bennett akkor kapta magára, amikor a mentőcsónakhoz igyekezett.

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

Vezetett, majd egyenlített a Real, de Messi 500. Barca-gólja döntött

A katalánok nyerték a roppant színvonalas és fordulatos el Clásicót, és a tabella élére ugrottak.

Hiába küzdött a Szeged, fejet kellett hajtania a PSG előtt

A francia csapat végig vezetve, három góllal nyert a kézilabda BL negyeddöntőjének első meccsén Szegeden.

NB II: óvári bravúr Felcsúton; Rudolf-góllal győztes Dajka-premier

Hármat vágott a ZTE-nek a Kisvárda • Először nyert tavasszal a Cigánd • Hozta a kötelezőt a Csaba.

Serie A: a Juventus egy félidő alatt elintézte ellenfelét

Serie A: a Juventus egy félidő alatt elintézte ellenfelét

Paulo Dybala és Mario Mandzukic is beköszönt, 1991 óta nem tudott nyerni a Genoa Torinóban.

FA-kupa: Wenger szépen búcsúzhat? Finalista az Arsenal

Hatalmas csatában fordítottak az „ágyúsok” a Manchester City ellen, a döntőben a Chelsea lesz az ellenfél.

Labdarúgás: Puskás-szobrot és róla elnevezett pályát avattak

Isztambul ázsiai részén létesül játszó- és sportpark, ahol a magyar legendáról is megemlékeznek.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér