Hivatalos: eladta Pécs a Ledina Kerámiát

2016. augusztus 12. 11:15 , Legutóbb frissítve: 2016. augusztus 12. 18:20 Babos Attila (Dunántúli Napló)

Mint megírtuk tegnap, sajtóértesülés szerint eladta a pécsi önkormányzat az ellen-Zsolnay cégként ismert Ledina Kerámia Kft.-t. Az önkormányzat pénteken délelőtt megerősítette a hírt.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Hír Tv információja volt, hogy eladja a pécsi önkormányzat a pár hónapja a város közgyűlése által alapított, eddig száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Ledina Kerámia Kft.-t. Azt is írták, hogy közvetve ugyan, de egy offshore-hátterű vállalkozás veszi meg az ellen-Zsolnay cégként ismert Ledina Kerámiát. Lapunk is utánajárt az ügynek tegnap, s azt tudtuk meg, hogy valóban tárgyaltak egy budapesti székhelyű céggel, amelynek egy másik vállalkozás a tulajdonosa, de amelynek tulajdonosai közt már találunk egy, az egyik európai adóparadicsomnak is nevezett Ciprusra bejegyzett, vagyis feltehetően on-shore-nak mondható céget.

Megírtuk azt is, hogy a pécsi városvezetést is kerestük tegnap az ügyben. Onnan pénteken délelőtt kaptunk választ, és a Ledina eladását megerősítették. Arra kérdésünkre, hogy miért adta el a város a Ledina Kerámiát, azt írták, hogy a város a Ledina Kerámia Kft.-t azért alapította, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra dolgozóinak munkahelyét és munkáját biztosítsa. Az új tulajdonossal ez a cél és ez a vállalás erősödik meg a gyakorlatban.

Rákérdeztünk arra is, hogy mi az oka annak, hogy legalább két napot csúszik a Ledina dolgozói fizetésének a kifizetése, amire az volt a válasza az önkormányzatnak, hogy a Ledina dolgozóinak a bérét az új tulajdonos finanszírozza meg, ehhez pedig szükség van az új tulajdonossal való szerződéskötés lebonyolítására, ami jelenleg folyamatban van.

Megerősítették azon értesülésünket is, hogy a Ledina dolgozói tíz százalékos béremelést kapnak: „az új tulajdonos arról tájékoztatott minket, hogy 10%-os béremelést kíván érvényesíteni minden egyes munkavállalónál”, közölték. Végül arra a kérdésre, hogy miképpen talált egymásra a pécsi önkormányzat, illetve a Ledina, valamint a céget megvásárló társaság, úgy feleltek, hogy Pécs városa számos külföldi és hazai befektetővel van kapcsolatban, ilyen kapcsolatok révén tett ajánlatot az új tulajdonos.

Szavaztak az eladásról

Pécsi képviselőként és az MSZP városi elnökeként tiltakozik a Ledina Kerámia Kft. eladása, az oda csábított dolgozók kijátszása ellen, közölte lapunkkal Gulyás Emil. Hozzáttette: Páva Zsolt polgármester önkormányzati hátteret ígért, nem ciprusit.

A baloldali képviselő elmondta, hogy a Ledina Kerámia eladásáról most szerdán, zárt ajtók mögött, átruházott hatáskörben a jogi és ügyrendi bizottság döntött, de a város gazdasági bizottsága, amelynek ő is tagja, előzetesen, szintén aznap állást fogalalt az ügyben.
Annyit elmondhatott, hogy ő a döntés ellen szavazott, de mindkét testület végül megszavazta az értékesítést. Azt is nehezményezte, hogy a Ledina Kerámia eladásáról egy helyben kiosztott anyag után, az ülés után azonnal elrendelt, újra megnyitott zártajtós ülésen kellett szavazniuk. Vagyis az előzetesen kiküldött meghívóban ez a napirend nem szerepelt, így például a sajtó sem szerezhetett róla előzetesen tudomást, holott, nyilvánvaló az, hogy lett volna rá érdeklődés, illetve hogy egy ilyen megállapodáshoz nem hirtelen döntések vezethetnek.

Közölte, hogy egy budapesti székhelyű társaság, az Anidel Projekt Kft. ajánlatát fogadta el a város, amely hárommillió forintért vásárolta meg a Ledina Kerámiát.

Szerinte blöffölni próbálta a városvezetés, a dolgozókkal folytatott hazárdjátékot, de mostanra kiderült, hogy az nem jött be. Szerinte nem elfedni, átpasszolni, utólag jóváhagyatni kell a vélelmezhető jogsértéseket, hanem menteni a város becsületét, a felelősöknek pedig vállalni a tetteik következményeit. Szerinte ugyanis arról van szó, hogy a város vezetői most így, utólagosan próbálják menteni a bőrüket, menekülni és kibújni a felelősségvállalás és a jogi felelsősségre vonás elől.


Másik szakszervezet: nem mondanak fel a ledinások

Az Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (EPADSZSZ) alá tartozó, a korábban Zsolnay, most már Ledina dolgozókat tömörítő szakszervezet sajtóközleményt juttatott el lapunkhoz pénteken. Stocker Zoltán, EPADSZSZ főtitkára azt mondta, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ)  semmilyen módon nem kereste meg, vagy tárgyalt a Ledina Kerámia Kft. dolgozóival, és a cég dolgozói sem kívánják igénybe venni az FDSZ kínálta lehetőségeket.
Közölte, hogy a Ledina Kerámia alkalmazottai nem kívánnak felmondani jelenlegi munkáltatójuknál, s visszatérni korábbi munkaadójukhoz.

Továbbá elmondta, hogy 2013 óta nem volt számottevő szakszervezeti képviselet a Zsolnay-gyárban. Éppen a Zsolnay jelenlegi tulajdonosai voltak, akik annak ellenére mondták fel érdemi tárgyalások nélkül, egyoldalúan 2013 decemberében a kollektív szerződést, hogy a munkavállalói érdekképviselet az egyeztetés lehetőségét kérte, s szerinte a felmondással komolyan csorbították a dolgozók jogait.

Mivel a Ledina Kerámia Kft. dolgozói létszáma szerintük most jelenleg meghaladja a százhúsz főt, a Zsolnay porcelán, pirogránit és eozin üzemi fizikai dolgozóinak és szakmai vezetőinek kilencven százalékát, így kétségesnek tartják, hogy a továbbra is a Zsolnay alkalmazásában lévő, és korábban elsősorban nem a termelésben tevékenykedő kollégák létszáma a gyár által közölttel megegyezik. Továbbá aggályosnak tartják, hogy a valós létszám dolgozói összetétele szakképesítés és munkakör tükrében alkalmas-e a gyár szabályos működtetésére, a szerződött megrendelések teljesítésére és tényleges termelésre.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hivatalos: eladta Pécs a Ledina Kerámiát

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

És végül mégis csak egy lyukat sikerül vele megtalálni.

Molylepkét neveztek el Donald Trumpról

Az újonnan felfedezett rovarfaj ezt annak köszönheti, hogy egyedeinek fején pont olyan sárga hajképződmény van, mint a megválasztott amerikai elnökén.

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Aspas góljára még felelt Marcelo, de rögvest jött az újabb vigói gól. 3 meccs óta nyeretlenek a királyiak.

„Nem vagyok magyar, de papíron az lehetek” – a légiósszabály útvesztőjében

Fél éven belül is többször változott a szabály – most akkor ki számít hazai játékosnak?

Íme, José Mourinho, a manchesteri Bálint gazda

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Kezdődik a keretgondozás, Schneiderlin után Depay, Young, Rashford és Martial is távozhat Manchesterből.

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Zubai: Felszabadult játékkal nyertünk, ez már ráfért a csapatra • Sabaté elégedett volt a védekezéssel.

Könnyed győzelem Szaúd-Arábia ellen

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk. Tizenhárom gól lett közte.

Fejedelmi londoni luxus – itt él az Arsenal-sztár – képek

Két napi hideg élelmet kellene vinnünk, ha a medencétől a tetőtérbe indulnánk el.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér