Régi-új ízek a régióból

2011. szeptember 3. 21:56 Máté Balázs (Dunántúli Napló)
Káposztás kolbász, kulen, stifulder – többek között ezek a megyére jellemző, részben elfeledett étkek is szerepelnek azon a most bővített listán, amelyek a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyet viselhetik.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Európából több mint négyezer termék szerepel azon a listán, amelyen a „hivatalosan” hagyományosnak és tájjellegűnek ismertek el. A most bővített, nemzeti listán nyolcvanhárom élelmiszeripari termék, étek, ital található, köztük tizenhat a Dél-Dunántúlról.

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) gyűjtemény célja, hogy népszerűsítsék a sokszor már feledésbe merülő portékákat, egyben „előszobája” az előkészület alatt álló Hungarikum-gyűjteménynek.

Erős volt a felhozatal a fekedi kolbászfesztiválon. Baranyából a bodzalekvár, a stifolder, a káposztás kolbász és a Mecseki Itóka szerepel a HÍR-listán (fotó: Laufer László) Erős volt a felhozatal a fekedi kolbászfesztiválon. Baranyából a bodzalekvár, a stifolder, a káposztás kolbász és a Mecseki Itóka szerepel a HÍR-listán (fotó: Laufer László)

Baranyából többek között a bodzalekvár, a káposztás kolbász, a kulen, a stifulder (vagy stifolder) és a Mecseki Itóka szerepel a listán. A szomszédból, Tolna megyéből például a bájos nevű szalámiféleség, a szajmóka is felkerült.

Bár egyes termékek a legifjabbaknak talán teljesen ismeretlenek, a hozzájuk kapcsolódó leírásból kiderül, többségüknek bizony évszázados hagyománya van vidékünkön.

Különféle mézek, növények is szerepelnek a gyűjteményben, ilyen egyebek mellett a mohácsi áttelelő kelkáposzta, és a mohácsi korai zöldborsó, a pécsi őszibarack és a pécsi szagos szőlő.

A termékek előállítói, akik követik a termesztési, előállítási hagyományokat, viselhetik a HÍR-védjegyet. A lista várhatóan hamarosan tovább bővül, ugyanis továbbra pályázhatnak a termelők a védjegy használatára.

A legfontosabb kikötések egyike, hogy a termék az adott tájegységben, de legalábbis előállítási körzetében ismert legyen, ennek nagysága azonban nem meghatározott: lehet egy falu, vagy akár egy városrész is. Ugyancsak feltétel, hogy dokumentálható, legalább két generációt átívelő történeti múlttal kell rendelkeznie. Mennyiségi korlátok nincsenek, akár tömegtermelésben, akár manufakturális keretek között létrehozott áruk is bekerülhetnek a gyűjteménybe.

Nem hagyják elfeledni a hagyományokat

Baranyában szerencsére több településen is szívükön viselik az ott élők azoknak a hagyományos termékeknek a sorsát, amiket igazán magukénak éreznek.

Geresdlak rendre nagy siker a gőzgombóc fesztivál, Fekeden pedig idén másodszor rendezték meg a Stifolderfesztivált, ahol negyvenöt féle stifoldert, vagyis sváb nyári szalámit lehetett megízlelni.

Mohácson idén minden eddiginél többen vettek részt a sokac bab főzésében, már-már szűknek bizonyult a vendégek és a szakácsok rendelkezésére állt utca.

Matty mellett egy lovas tanyán pedig jövő vasárnap tartják a helyi hagyományok, értékek és ízek napját. Az ingyenes rendezvényen nyitott műhelyeket sorakoztatnak fel a szervezők, amelyekben a vendégek kipróbálhatják magukat a kézműves szakmákban, a házi kenyér és kalács sütésében, megtudhatják, hogyan készül a kovászos uborka, a csalamádé, vagy hogy miképpen lehet tartósítók nélkül eltárolni
élelmeket.

Hogyan készül a káposztás kolbász?

A már a tizenhetedik századból való leírásokból is ismert káposztás kolbász receptje is ínycsiklandó, elkészítésénél egyetlen gondot – különösen a városokban – a füstölés megszervezése jelentheti.

Sertéshúsból készítik, megközelítőleg harminc százalékban szalonna, harminc-negyven százalékban zsírban párolt, gyalult fejes káposzta, ízlés szerint só, bors, csípős paprika és fokhagyma felhasználásával.

A ledarált húshoz és szalonnához hozzákeverik megdinsztelt káposztát és a fűszereket. Mindezeket jól összedolgozzák, majd vékonybélbe töltik és keményfa füstjén megfüstölik, két-három napon át. Ezt követően a finomság száraz, hűvös helyen tárolva akár két hónapig is eláll.

A kolbászt eredetileg azért szaporíthatták káposztával (vagy éppen rizzsel vagy krumplival), hogy több legyen, azonban ez olyan jól sikerült, hogy önálló étekként is fennmaradt. Van, ahol savanyított káposztával készítik.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Régi-új ízek a régióból

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

A budapesti világkupára érkező franciát viszont nagyon feldühítette, hogy első teqballmeccsét elvesztette.

Liverpool: végre megvan, aláírt a Romától érkező támadó

Csütörtökön este véget vetettek a találgatásoknak, bejelentették az egyiptomi érkezését.

FTC: Bereczet már nem várják, egy portugál viszont jöhet

Két légiós érkezhet még a napokban, újabb magyar játékos most nincs képben.

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Nem lett meg Joachim Löw 100. győzelme, egy igen jó félidő után lagymatag 45 perc következett.

Válogatott: Nincs értelme azért hazajönni, hogy 15-20 percet játsszak – Nikolics

A Chicago Fire légiósa szerint lenne helye a nemzeti tizenegy kezdőjében, de...

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Előző
  • Kos
  • Bika
  • Ikrek
  • Rák
  • Oroszlán
  • Szűz
  • Mérleg
  • Skorpió
  • Nyilas
  • Bak
  • Vízöntő
  • Halak
Következő

Mai horoszkóp

  • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér