Roma nők csapata támogat elesetteket

2017. április 21. 09:10 Nógrádi László (Dunántúli Napló)
Helesfa–Cserdi | A szociális ellátásban dolgozhatnak azok a roma nők, akik egy képzési és foglalkoztatási program révén kapnak esélyt a munkára Helesfán.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kézzelfogható, napi munkát jelentő változást hozott az Emberi Erőforrás Operatív Program egyik projektje Baranyában számos, a munkaerőpiacról korábban kiszorult ember számára. A „Nő az esély – képzés és foglalkoztatás” című projektben tizenöt roma embert – többségükben nőket – választottak ki a több tucat jelentkező közül, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által működtetett egyik intézményben, a fogyatékkal élőket és pszichiátriai ellátottakat gondozó helesfai otthonban dolgozzanak.

A Nő az esély program résztvevői a szociális ellátásban dolgozhatnak (illusztráció: MW) A Nő az esély program résztvevői a szociális ellátásban dolgozhatnak (illusztráció: MW)
A résztvevőket természetesen nem találomra választották ki – derül ki a megyei kirendeltséget vezető Gálné Babinecz Erzsébet tájékoztatásából. A programhoz alapos toborzást végeztek, bevonva a Helesfához közeli települések önkormányzatait, kisebbségi és civil szervezeteit. Érdekességként megemlíthető, hogy a szomszédos Cserdiből mentek el a legtöbben a felvételi elbeszélgetésre, ezt a szervezők annak tulajdonítják, hogy Bogdán László polgármester felismerte a lehetőséget, és aktívan motiválta a falu érintett lakóit a részvételre. A felvételi a jelentkezőknek lehetőséget biztosított a munka nehézségeinek megismerésére is, a projektirányítók és az intézmény képviselői pedig meggyőződhettek a jelentkezők motivációiról, megismerhették felkészültségüket, problémamegoldó képességüket és a családi hátterüket is. A környezet ugyanis nagy szerepet játszik egy ilyen állásra való felkészülésben: a továbbfoglalkoztatást is magában foglaló hároméves projektidőszakban a jelentkezők egyfelől tanulnak, másfelől az intézményben napi munkát is végeznek, amelyhez a családjuk támogató hozzáállása is szükséges.

A hónap elején indult programban tizenöt roma ember kezdett tanulni és dolgozni, ami minimálbért és utazási költségtérítést jelent a számukra. A csapatba kilenc fő Cserdiből került be, míg Nemeskéről három, Gilvánfáról kettő, Szentlőrincről pedig egy fő élhet a lehetőséggel.

Segítettekből segítőkké válhatnak

A Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát a kormány 2011-ben fogadta el azzal a céllal, hogy az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy terén különféle eszközökkel segítsen a hátrányos helyzetű embereken.

A „Nő az esély” program keretében mintegy ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma nő juthat piacképes szakmához és munkához. Ezzel családok élete változhat meg, eltartottakból eltartók, segítettekből segítők lesznek.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében finanszírozott összesen 4,3 milliárd forint költségvetésű programban szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, köznevelési szolgáltatást nyújtó fenntartók vesznek részt, akik vállalják a célcsoport, elsősorban roma nők képzését, foglalkoztatását, majd továbbfoglalkoztatását. A most induló projektben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézményekben 400 fő foglalkoztatására van lehetőség, további 600 fő az önkormányzatok, civilek, egyházak által működtetett intézményekben helyezkedhet el. A kezdeményezés célja, hogy a romák, a roma nők közelebb kerülhessenek a nyílt munkaerőpiachoz.

Folytatás is lesz

A Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény részeként működő helesfai otthonban zajló képzéssel a többszörösen hátrányos helyzetből induló nők és férfiak szociális gondozó és ápoló szakképesítést szereznek. Pluszesélyt jelent, hogy nyelvet is tanulnak, valamint 12 hónap további foglalkoztatás is a program része. A kezdésnél sem hagyják őket egyedül, az új kollégák beilleszkedését, az elméleti és gyakorlati képzés során felmerülő esetleges nehézségek leküzdését az intézmény szakszemélyzetéből kijelölt, nagy munkatapasztalattal rendelkező mentorok segítik. A projekt folytatását más területen is tervezi a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, ugyanilyen módszerrel készülnek megvalósítani egy 15 fős gyermek- és ifjúsági felügyelő csoport foglalkoztatásba ágyazott képzését. Ők a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 18 lakásotthonában vállalhatnak munkát, segítve a 270 állami gondoskodásban élő gyermek nevelését.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Roma nők csapata támogat elesetteket

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Maradhat-e a hokikapitány? Nem rajta múlik

Maradhat-e a hokikapitány? Nem rajta múlik

Rich Chernomaz: Okosnak kell lenni, amikor döntés születik az irányokról – interjú.

Vasárnapi sportműsor: rangadók a topligákban; a Veszprém a final fourért játszik

Tottenham–Arsenal, Roma–Lazio, Inter–Napoli • Döntő a budapesti ATP-tornán.

Ferencváros: „Sikerült földhöz vágni az ellenfelet”

Lovrencsics és Bognár is nyilatkozott az NSO Tv-nek, utóbbi szerint az FTC mostanában egy félidős csapat.

Légiósok: Nikolics ismét villant, de ezúttal sem nyert a Fire

Légiósok: Nikolics ismét villant, de ezúttal sem nyert a Fire

A magyar válogatott támadó már öt gólnál jár • Sallóival a soraiban nyert a Kansas City.

Joshua háromszor küldte padlóra Klicskót: három vb-cím az övé

Tizenegy menet alatt a kihívó háromszor, a címvédő egyszer került padlóra.

Negyvenöt percig tartott a szegedi csoda Párizsban

A Szeged négy góllal is vezetett, az utolsó húsz percet azonban elrontotta, így a PSG utazik Kölnbe.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér