Több mint két évtized a bogarak világában

2008. június 5. 17:23 Kaszás Endre
Pécs-Kétújfalu | Egy szót sem szólhat Sár József, ha „bogaras” embernek tartják. Nem is teszi szóvá senkinek, hiszen nem csak érdeklik a rovarok, nagy előszeretettel tanulmányozza őket, egész élete számos ponton kapcsolódik hozzájuk. Tudományos munkája eredményeként most jelent meg Kétújfalu körzetének bogárvilágát tanulmányozó nagymonográfiája.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– A pécsi belváros egyik zártkertjében nevelkedtem, barátok híján szórakozásból kezdtem foglalkozni a rovarokkal. Általános iskolában már kisebb gyűjteményem volt, a gimnáziumból pedig biológiatanárom ajánlására kerültem a Pécsi Városi Múzeum természettudományi osztályára, amelynek húsz évig voltam a munkatársa – beszélt szakmai életútjáról Sár József.

(fotó: Löffler Péter) (fotó: Löffler Péter)

A Magyarországon egyedülálló tudományos publikáció, a monográfia különlegessége, hogy nem védett területen, hanem egy viszonylag kis területen, Kétújfalu 5-10 négyzetkilométeres körzetében vizsgálta a rovarpopulációt. A teljes feltérképezés eredményeként öt új magyarországi állatfajt regisztrált a szerző, köztük például egy az afrikai szavannákon honos rovart. A monográfia összeállításához 40 hazai és külföldi kutató ismeretanyagát is felhasználta a szerző.

A 48 éves rovarkutató most is több vasat tart a tűzben. Miközben a kétújfalui körzeti általános iskolában több mint harminc diáknak vezet rovarász szakkört, tanítja őket. Régi terve megvalósításán fáradozik: a helyi rovarmúzeum létrehozásához szükséges anyagi feltételek megteremtésén munkálkodik. A több folyóiratban, szakmai kiadványban számos szakcikket, tanulmányt jegyző rovarkutató tavaly brazíliai tanulmányútjainak élményanyagát dolgozza fel.

– Még 1993-ban és ’97-ben töltöttem két-két hónapot a dél-amerikai országban. Brazília délkeleti, közép-nyugati, illetve amazóniai tájain zajló expedíciók szakmai és élményanyagát szeretném közkinccsé tenni. A könyv stílusában elsősorban a fiatalabb korosztályt célozza meg, betekintést enged a távoli ország lakóinak életébe, kultúrájába – mondta Sár József.

A kutató a most megjelent monográfián kívül számos tananyagként is használt, szűkebb hazájának rovarvilágát tanulmányozó dolgozatot is jegyez. Az ő nevéhez fűződik például az abaligeti barlang ismételt bogarászati vizsgálata, vagy a nálunk honos sárkánybogár és négyfoltos pattanóbogár megfigyelése.

Turistacsalogató rovarházat tervez a faluba

Sár József mostani nagy álma, a kétújfalui rovarház megvalósításán fáradozik. Az országosan, de nemzetközi viszonylatban is kuriózumnak számító kiállítást turisztikai látványosságnak szánják az önkormányzattal közösen, és remélik, sok érdeklődőt csábít majd a Drávához közeli faluba. A tervezési szakaszban lévő kiállítás a Duna–Dráva Nemzeti Park területén és a Dráva-síkon élő gazdag rovarvilágot mutatja majd be, a védett, ritka fajoktól egészen a mindennapi, mezőgazdasági kártevőkig a legkülönfélébb ízeltlábúak kapnak helyet a vitrin mögött. További szakmai anyagként a világ különleges rovarfajai is megjelennek a preparátumok között, vagy a terráriumokban. A bemutató anyagait Sár József rovarszakértő állítja össze. A rovarházat a helyi iskola területén található használaton kívüli épületben alakítják ki, a felújítás tervei már elkészültek, most pályázati forrást keresnek megvalósításához. A tervezett rovarház anyagának részleteit évente 6-7 vándorkiállításon mutatja be a gyűjtő a régió városaiban.

Karmos a megtalált, új magyar bogárfaj

A monográfia elkészítését megalapozó kutatások során új magyarországi fajt is felfedezett Sár József. A karmos bogár a vízben él, hosszú éles karmaival farönkökre kapaszkodva táplálkozik. Indikátor, vízminőség jelző fajról lévén szó, csak tiszta vizekben bukkan fel. A fénycsapdával befogott egyedek minden bizonnyal a településtől tíz kilométerre lévő Dráváról jöhettek, az éjszakai lámpafényt a víz csillogásával összetévesztve. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy a Magyarországon kétszáz éve vezetett zoológiai adatokban még egyáltalán nem került elő a rovar, amelynek nem csak a faja, génusza is új nálunk. A karmos bogár eddig ismert élőhelyei Észak-Afrika, Marokkó, Spanyolország. Vándorló fajról lévén szó, megjelenésének hátterében részben a globális felmelegedést, még inkább élővizeink tisztaságát sejti a kutató.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Több mint két évtized a bogarak világában

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

Túlságosan is udvarias házigazda volt az orosz válogatott

Hiába szerezte meg a vezetést a szbornaja, fordított, és az elődöntőbe jutott Mexikó.

WTCC: Micheliszé a pole pozíció Portugáliában!

WTCC: Micheliszé a pole pozíció Portugáliában!

A magyar pilóta új pályacsúccsal nyerte meg a kvalifikációt Vila Realban.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

Kézi BL: a Tatabánya nem indulhat, a Hypo selejtezőt játszik

A következő kiírásban is négy magyar csapat vesz részt az elitligában • Sorsolás június 30-án.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér