Tovább terjedt a Q-láz Baranyában

2013. június 5. 19:37 , Legutóbb frissítve: 2013. június 6. 07:43 Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)
Baranya | Már csaknem elérte a százat tüdőgyulladásos betegek száma Baranyában.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tovább terjed a Q-láz – a múlt heti 77-tel szemben – immár összesen 91 megbetegedést tartanak számon a kormányhivatal járványügyi osztályán. Mint dr. Kiss Gabriella osztályvezető elmondta, eddig 22 beteg szorult kórházi ellátásra, azonban jelenleg nem ápolnak a Q lázzal kapcsolatos tünetekkel senkit, viszont még mindig vannak újabb megbetegedések és a fertőzés forrása is ismeretlen egyelőre.

– A Vokány és térségét érintő Q láz járvány május 7-én jutott a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi szakigazgatási Szerve Járványügyi  Osztálya tudomására. A háziorvos általi bejelentés halmozottan előforduló tüdőgyulladásos megbetegedésekről szólt. A Járási Népegészségügyi Intézet a megyei járványügyi osztállyal együttműködve azonnal megkezdte a betegek kikérdezését, vérmintavételt szervezett a járó és a kórházban fekvő betegek körében, így a bejelentéstől számítva nem telt el egy hét, és diagnózist, valamint megelőzési tanácsokat tudtunk mondani a lakosságnak az önkormányzaton keresztül. Ezzel párhuzamosan értesítettük a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságát, akik szintén haladéktalanul elkezdték a juh, kecske, szarvasmarha (kérődző állatok) állattartók kikérdezését, mintát vettek és azóta is folyamatosan mintáznak.

A térségi és megyei háziorvosok, a Mohácsi Kórház sürgősségi osztálya, a PTE Klinikai központja, a siklósi és pécsi Tüdőgondozó vett részt a betegek bejelentésében, ellátásában és a mintavételek megszervezésében.

– Jelenleg 91 betegről tudunk, akik összefüggésbe hozhatók járványügyi szempontok alapján a Vokány és térségi Q láz járvánnyal. Jelenleg nem fekszik beteg kórházban, korábban 22 főt ápoltak a pécsi klinikán. Még mindig van 1-1 új megbetegedés, aki tudomásunkra jut. A betegeket Doxycyclinnel kell kezelni 2-3 hétig. Tekintve a hosszú lappangási időt, a fertőződés még május elején is lehetséges volt, egyelőre nem lehet a járvány lezajlásáról beszélni. A fertőzés forrása még ismeretlen, feltételezésünk szerint a terjedésben a kórokozóval fertőzött aerosol játszhatott szerepet, amelyet a szél kilométerekre is eljuttatott, de vizsgálni kell egyéb tényezőket is – mondta dr. Kiss Gabriella.

Dr. Bajnóczi Pál, a megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgató főállatorvosa a következőket mondta lapunknak: 

– Milyen megbetegedés ez a kérődző állatoknál?

– Vetélést okoz, de az állatok gyakran csak tünetmentesen hordozzák a baktériumot (Coxiella burnetii). Évek óta nem észlelhető, és jelenleg sincs az állatok közt megbetegedés (az emberi fertőződések által érintett településeken sem).

– Mitől kaphatták el?

– A jelenlegi humán járvány eredete jelenleg még nem tisztázott. Legvalószínűbb a belégzéses fertőződés, mivel a kórokozó jelen van a környezetben, és beszáradva hónapokig életképes.

A betegség állatról emberre terjed. Hazánkban a kullancsok és a kérődző állományok jelentős része fertőzött a baktériummal, de azt többnyire tünetmentesen hordozzák. Az állatok váladékai (tej, bélsár, elléskor méhváladék stb.) okozhatnak emberi fertőzést érintkezéssel vagy aerogén úton. Mindazonáltal állati megbetegedés (emelkedett számú vetélés) nem jelentkezett. A humán megbetegedettek között csupán 1 személy van, aki egyben állattartó is.

– Milyen intézkedések történtek?

– Az állategészségügyi hatóság (Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság) munkatársai Vokány és Kistótfalu településeken felmérték a kérődző (juh, kecske, szarvasmarha) tartóknál az állatlétszámot, kikérdezték a gazdákat az esetleges állati és emberi megbetegedések előfordulásáról, felhívták a tulajdonosok figyelmét az állattartási higiénia betartására (a trágyakezelés, gyapjúnyírás, ellési segítségnyújtás során) és a nyerstej hőkezelésének fontosságára, valamint vér-, tej- és bélsármintát vettek az érintett régió összes kérődzőt tartó udvarában, gazdaságában. A megye összes nyerstej-forgalmazójánál tejmintát vettek laboratóriumi vizsgálat céljából.

– Mennyi vérmintát vettek?

– Vérmintát 91 juhból, 18 kecskéből és 48 szarvasmarhából, tejmintát 22 juhállományból, 6 kecskeállományból és 30 szarvasmarha-állományból vettünk, ezen felül 96 bélsár- és környezeti pormintát gyűjtöttünk, melyek vizsgálata folyamatban van.

– Mi történik a megbetegedett állatokkal? Fogyasztható-e a húsuk, tejük?

– A beteg állatok húsa – amennyiben vágóhídon megállapítják a kórformát – nem fogyasztható. A baktériumot hordozó (fertőzött) állatok teje nyersen szintén nem fogyasztható. Házi körülmények között a tej hőkezelése (forralása) javasolt a lehetséges fertőzés megelőzésére.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Tovább terjedt a Q-láz Baranyában

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Lötyög a néppárti lepel a Jobbikon

nol.hu Simicska Lajos már elfogadja, Karsai László továbbra is neonácinak tartja a Jobbikot.

Nemes Jeles kikosarazta Vajnát

nol.hu Megalakult a Magyarország hivatalos Oscar-nevezéséről döntő bizottság - Nemes Jeles László nélkül.

Futnának egy új hazába, de a magyar kerítés az útjukat állja

nol.hu Meglepő békében használja együtt Belgrád egyik központi parkját afgán menekült és szerb polgár. Ha a légüres térbe került gyerekek labdája elgurul, a rendőr dobja vissza.

Magánzsebeket gazdagítottak a drága fideszes játszóterek

nol.hu Az EU által játszóterek építésére fizetett 1,78 milliárd forintnak a fele magánzsebekbe juthatott. Fideszes játszótereknek nevezik őket.

Orvosok halálos veszélyben

nol.hu Az orvosok korábban halnak és betegebbek, mint az egyéb foglalkozást űzők. Stresszes a munkájuk, és többük önpusztító módon él.

Így ússza meg a végrehajtást Mikola István

nol.hu Mostantól Mikola válóperes ügyvédje szorongathatja a bedőlt svájci frankos hitellel az államtitkár volt feleségét és annak gyerekét.

F1: „Imádom a Hungaroringet, mintha én terveztem volna”

F1: „Imádom a Hungaroringet, mintha én terveztem volna”

Lewis Hamilton szerint semmi szükség nem volt a mogyoródi pálya újraaszfaltozására.

F1: a morcos Vettel az FIA után az újságírókra is kiakadt

Kimondottan paprikás a hangulata Sebastian Vettelnek a Magyar Nagydíj hétvégéjén. Szinte bármiről kérdezik, támadó vagy negatív reakcióval válaszol. A tavalyi Magyar Nagydíj győztese az átalakított rádiós szabályozásról mondta, hogy nagy ló...r az egész, a többi élpilótával ellentétben élesen bírálta a pálya elhagyásának elektronikus mérését, és most az újságírókat is megtalálta.

Szombati sportműsor: F1, Honvéd–Fradi, Leicester-meccs

Az utolsó hegyi szakasz a Touron • Atlétikaparádé Londonban • Tenisz minden mennyiségben.

A Barcelona a Realra dönti a transzferidényt?

A Barcelona a Realra dönti a transzferidényt?

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2016. Zidane meglátta Gomest, Pérez tárgyalt vele, C. Ronaldo ügynöke meg elvitte a Barcához.

Válogatott: CR meze? Guzmicsék inkább a szurkolókat választották

A védőt télen Kínából keresték, de nem gondolkozik azon, hogy távozna Lengyelországból.

Storckkal rendezte az ügyét; alapember lenne a Serie A-ban

EXKLUZÍV. Balogh Norbert a Cavani-hasonlításról, a sérüléséről és a csokiszeretetéről is beszélt.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér