Tovább terjedt a Q-láz Baranyában

2013. június 5. 19:37 , Legutóbb frissítve: 2013. június 6. 07:43 Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)
Baranya | Már csaknem elérte a százat tüdőgyulladásos betegek száma Baranyában.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Tovább terjed a Q-láz – a múlt heti 77-tel szemben – immár összesen 91 megbetegedést tartanak számon a kormányhivatal járványügyi osztályán. Mint dr. Kiss Gabriella osztályvezető elmondta, eddig 22 beteg szorult kórházi ellátásra, azonban jelenleg nem ápolnak a Q lázzal kapcsolatos tünetekkel senkit, viszont még mindig vannak újabb megbetegedések és a fertőzés forrása is ismeretlen egyelőre.

– A Vokány és térségét érintő Q láz járvány május 7-én jutott a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi szakigazgatási Szerve Járványügyi  Osztálya tudomására. A háziorvos általi bejelentés halmozottan előforduló tüdőgyulladásos megbetegedésekről szólt. A Járási Népegészségügyi Intézet a megyei járványügyi osztállyal együttműködve azonnal megkezdte a betegek kikérdezését, vérmintavételt szervezett a járó és a kórházban fekvő betegek körében, így a bejelentéstől számítva nem telt el egy hét, és diagnózist, valamint megelőzési tanácsokat tudtunk mondani a lakosságnak az önkormányzaton keresztül. Ezzel párhuzamosan értesítettük a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságát, akik szintén haladéktalanul elkezdték a juh, kecske, szarvasmarha (kérődző állatok) állattartók kikérdezését, mintát vettek és azóta is folyamatosan mintáznak.

A térségi és megyei háziorvosok, a Mohácsi Kórház sürgősségi osztálya, a PTE Klinikai központja, a siklósi és pécsi Tüdőgondozó vett részt a betegek bejelentésében, ellátásában és a mintavételek megszervezésében.

– Jelenleg 91 betegről tudunk, akik összefüggésbe hozhatók járványügyi szempontok alapján a Vokány és térségi Q láz járvánnyal. Jelenleg nem fekszik beteg kórházban, korábban 22 főt ápoltak a pécsi klinikán. Még mindig van 1-1 új megbetegedés, aki tudomásunkra jut. A betegeket Doxycyclinnel kell kezelni 2-3 hétig. Tekintve a hosszú lappangási időt, a fertőződés még május elején is lehetséges volt, egyelőre nem lehet a járvány lezajlásáról beszélni. A fertőzés forrása még ismeretlen, feltételezésünk szerint a terjedésben a kórokozóval fertőzött aerosol játszhatott szerepet, amelyet a szél kilométerekre is eljuttatott, de vizsgálni kell egyéb tényezőket is – mondta dr. Kiss Gabriella.

Dr. Bajnóczi Pál, a megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság igazgató főállatorvosa a következőket mondta lapunknak: 

– Milyen megbetegedés ez a kérődző állatoknál?

– Vetélést okoz, de az állatok gyakran csak tünetmentesen hordozzák a baktériumot (Coxiella burnetii). Évek óta nem észlelhető, és jelenleg sincs az állatok közt megbetegedés (az emberi fertőződések által érintett településeken sem).

– Mitől kaphatták el?

– A jelenlegi humán járvány eredete jelenleg még nem tisztázott. Legvalószínűbb a belégzéses fertőződés, mivel a kórokozó jelen van a környezetben, és beszáradva hónapokig életképes.

A betegség állatról emberre terjed. Hazánkban a kullancsok és a kérődző állományok jelentős része fertőzött a baktériummal, de azt többnyire tünetmentesen hordozzák. Az állatok váladékai (tej, bélsár, elléskor méhváladék stb.) okozhatnak emberi fertőzést érintkezéssel vagy aerogén úton. Mindazonáltal állati megbetegedés (emelkedett számú vetélés) nem jelentkezett. A humán megbetegedettek között csupán 1 személy van, aki egyben állattartó is.

– Milyen intézkedések történtek?

– Az állategészségügyi hatóság (Baranya Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság) munkatársai Vokány és Kistótfalu településeken felmérték a kérődző (juh, kecske, szarvasmarha) tartóknál az állatlétszámot, kikérdezték a gazdákat az esetleges állati és emberi megbetegedések előfordulásáról, felhívták a tulajdonosok figyelmét az állattartási higiénia betartására (a trágyakezelés, gyapjúnyírás, ellési segítségnyújtás során) és a nyerstej hőkezelésének fontosságára, valamint vér-, tej- és bélsármintát vettek az érintett régió összes kérődzőt tartó udvarában, gazdaságában. A megye összes nyerstej-forgalmazójánál tejmintát vettek laboratóriumi vizsgálat céljából.

– Mennyi vérmintát vettek?

– Vérmintát 91 juhból, 18 kecskéből és 48 szarvasmarhából, tejmintát 22 juhállományból, 6 kecskeállományból és 30 szarvasmarha-állományból vettünk, ezen felül 96 bélsár- és környezeti pormintát gyűjtöttünk, melyek vizsgálata folyamatban van.

– Mi történik a megbetegedett állatokkal? Fogyasztható-e a húsuk, tejük?

– A beteg állatok húsa – amennyiben vágóhídon megállapítják a kórformát – nem fogyasztható. A baktériumot hordozó (fertőzött) állatok teje nyersen szintén nem fogyasztható. Házi körülmények között a tej hőkezelése (forralása) javasolt a lehetséges fertőzés megelőzésére.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Tovább terjedt a Q-láz Baranyában

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Egyszerűen képtelen felejteni egy ausztrál nő

Rajta kívül még 60-80 ember szenved a világon a hipermnézia nevű rendellenességben.

Megtalálja a mérgeskígyót a képen?

Sok múlhat ezen a könnyed kis képrejtvényen.

Spontán táncos bulit csaptak a dugó közepén

A kínai Hszian városában várakozás helyett egy busz utasai roptak egyet.

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Visszatér a legviccesebb szereplő az új Jurassic Worldben

Újra megcsodálhatjuk majd Jeff Goldblum tehetségét.

Real Madrid: CR, Bale, Kroos, Pepe és Ramos sem játszik ma

Real Madrid: CR, Bale, Kroos, Pepe és Ramos sem játszik ma

Zidane pihenőt adott Ronaldónak és Kroosnak. Visszatérhet viszont Raphaël Varane.

Chernomaz szerint a fegyelmezettség szólt Dél-Korea mellett

„Dél-Koreában talán már befejeződött a generációváltás, aminek mi még most érünk a végére.”

Hátsó füves: edző a Fradiból, gólbika az erőműből – a két Böde madocsai királysága

Dániel a szülőfalujában búcsúkor csősznek, hétvégénként trénernek áll. István bátyja azért megmondja neki, ha kell...

Barca: a védő a Juve ellen játszotta utolsó meccsét, távozik?

Állítólag Jérémy Mathieu és Luis Enrique csúnyán összeveszett a Juventus elleni BL-meccs szünetében.

Milyen kapcsolat van a főemlősök párválasztása és a Premier League között?

A sport hozzásegíti az embert ahhoz, hogy kiélje a benne lakozó „állati ösztönöket”.

NB I: Kassai Viktor vezeti a DVTK–Vasast – bíróküldés

A Magyar Labdarúgó-szövetségben elkészítették a 29. forduló játékvezetői küldését.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér