A Da Vinci-kiállítás jegyeivel trükközött a pécsi múzeum, a NAV emiatt büntetett

2016. március 4. 15:24 , Legutóbb frissítve: 2016. március 4. 15:33 Babos Attila

Pécs | Mintegy tízmillió forint adóbírságot és adóhiányt kell fizetnie a NAV részére a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak. A 2014-es Da Vinci-kiállítás jegyeivel trükköztek.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hárommillió forint bírságot kell fizetnie áfával való trükközés miatt a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak (JPM), értesült a Dunántúli Napló. Információnkat kérdéseinkre a múzeumnál és a kulturális intézményt fenntartó pécsi önkormányzatnál is megerősítették, illetve nem cáfolták.

Vizsgálat indult

A pécsi Polgármesteri Kabinetirodától érdeklődésünkre azt írták, hogy a városháza nem kíván pluszpénzt, támogatást adni a múzeumnak a bírság és az adóhiány megtérítésére. Hozzátették: Páva Zsolt polgármester vizsgálatot rendelt el az ügy miatt, ami jelenleg is folyik.

Ahogyan azt sem cáfolták, hogy tudomásunk szerint emellett mintegy hat-hétmilliós adóhiányt is feltárt a NAV forgalmi adóval való trükközés gyanúja miatt indított vizsgálata, így ezt az összeget is be kell fizetniük. Habár a JPM szinte tisztán közpénzekből működő, különösen közhasznú, kiemelten jelentős kulturális tevékenységet folytató intézmény, a NAV adótitokra hivatkozva nem kívánt semmit mondani az ügyről. Arra a kérdésünkre sem válaszoltak, hogy tettek-e hivatalból a feltárt ügy miatt büntető-feljelentést. Lapunk ugyanakkor megkereste a Baranya Megyei Főügyészséget is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy nem folyik ebben az ügyben büntetőeljárás.

Már múlt nyáron voltak kihallgatások

A Dunántúli Napló úgy tudja, hogy a NAV vizsgálata 2015 év elején indult, de azt biztosan tudjuk, hogy múlt ősz elejéig több múzeumi munkatársat kihallgattak az ügyben, s hogy novemberben már ismert volt a vizsgálati jegyzőkönyv. Azt a pécsi városháza is megerősítette érdeklődésünkre, hogy végül idén januárban született meg az elmarasztaló NAV-határozat. A bírságot és az adóhiányt is tartalmazó NAV-határozatról lapunk azt a nem hivatalos információt kapta, hogy sem a múzeum, sem a városháza nem fellebbezte meg, így az jogerős. A városháza és a múzeum nem írt arról kérdéseinkre adott válaszaikban, hogy vitatnák az adóhatóság észrevételeit, vagy akár a bírságot magát.

Huszonhét helyett ötöt fizettek

A vizsgálat a 2014-es pécsi Leonardo Da Vinci-kiállítással összefüggésben zajlott. Az adóhatóság azt kifogásolta, hogy nem csak a kiállításra szóló hivatalos belépőjegy megváltásával, hanem úgynevezett támogatói könyvjegyek megvásárlásával is meg lehetett tekinteni a tárlatot, ha nem is a kezdet kezdetétől, de az időszaki kiállítás több hónapját érintően.

Mekkora bukta?

A Da Vinci-kiállítás pontos mérlegét a sajtó érdeklődése ellenére sem közölték mind ez idáig. Az biztos, hogy veszteséges volt, becsléseink szerint nem túlzás több tízmilliós veszteségről beszélni, hiszen 65 ezren látták, miközben a nullszaldó elérését korábban a szervezők 120 ezer látogatóhoz kötötték.

Csakhogy a támogatói könyvjegy nem múzeumi belépőjegy-vásárlásnak, hanem könyvvásárlásának számít, és ennek megfelelően is ütötték be a pénztárba, majd könyvelték el bevételként később – ezt kifogásolta a NAV, és tárta fel ezek ismeretében az adóhiányt. A baj az volt, hogy a könyvek általános forgalmi adója 5, a múzeumi belépőjegyek áfája viszont 27 százalékos, így kevesebb adót fizettek be a központi költségvetésbe.

Tagadta a volt vezető a felelősségét

Magyar Attila volt a múzeum akkori gazdasági vezetője, ő 2015 szeptemberéig dolgozott a JPM-nél e pozícióban. Már folyamatban volt a NAV vizsgálata, amikor távozott a múzeumtól, mert kinevezték a Zsolnay Örökségkezelőhöz gazdasági vezetőnek. Azt követően nem sokkal pedig a POSZT ügyvezetőjének is megválasztották. Ő érdemben nem kívánt nyilatkozni a Dunántúli Naplónak az ügyben, de érdeklődésünkre tagadta, hogy ő adta volna utasításba, hogy támogatói könyvjegyekkel is megtekinthető lehessen a Da Vinci-kiállítás. A múzeumtól kérdésünkre azt írták: „a korábbi gazdasági vezető Magyar Attila volt, így az ő felelősségi körébe tartozott az ügy”.

Mi is az a támogatói könyvjegy?

Az ügy és cikkünk megértéséhez szólni kell a támogatói könyvjegyről, amelynek „intézményét” a pécsi múzeumban tudomásunk szerint Magyar Attila akkori múzeumi gazdasági igazgató találta ki, már a Da Vinci-kiállítást megelőzően. Neki egyébként – információink szerint – több más jó ötlete is volt a múzeumi működés racionalizálására, s ezeket részben végre is hajtotta. Merthogy önmagában a támogatói könyvjegy kifejezetten jó ötlet volt. Csakhogy a támogatói könyvjegy eredetileg nem belépőjegy helyettesítésére szolgált, hanem a múzeumban az elmúlt évtizedekben felhalmozódott rengeteg, önmagában eladhatatlan könyv, kiadvány értékesítésére, és így a múzeum támogatására. A látogatók – ha akartak – a jegyük mellett vásárolhattak 600 és 1200 forintos támogatói könyvjegyet is, amiért – értéktől függően – több könyvet választhattak. A Da Vinci-tárlat idején azonban kitalálták, hogy ha valaki 3000 forint értékben vesz támogatói könyvjegyet, akkor megkapja az érte járó könyveket, és magát a Da Vinci-kiállítást is megtekintheti. Azért 3000 forintért kellett vásárolni, mert ennyi volt az ára a Da Vinci-kiállításra szóló teljes árú jegyeknek eredetileg.

A különbség ára lett az adóhiány

Hogy a számok nyelvén mi is volt a baj konkrétan? A támogatói könyvjegyet vásárlók háromezer forintos „jegye” 142 forint forgalmi adót tartalmazott, miközben a „rendes” múzeumi belépő áfatartalma mintegy 637 forintot tett ki. A különbség belépőnként az az adóhiány, amit a NAV keresett a múzeumon. Úgy tudjuk, több ezren vettek inkább könyvvel is járó támogatói könyvjegyet a „sima” belépő helyett.

Megjegyezzük: kevésbé életszerű, hogy a múzeum pénztáros munkatársai találták volna ki, hogy támogatói könyvjeggyel engednek be látogatókat a Da Vinci-kiállításra. Sokkal életszerűbb, hogy ilyen döntést gazdasági vezető vagy főigazgató hoz meg, és ad utasításba egy intézménynél.

Nem emiatt nem látjuk Picassót

Nem az áfaügy, és a kivetett bírság miatt marad el viszont a korábban beharangozott pécsi Picasso-kiállítás, amiről 2016 új nagy pécsi múzeumi dobásaként beszéltek. Sőt, a múzeum és a városháza is azt írta, hogy nem marad el egyetlen kiállítás sem az adóhatóság által kirótt bírság miatt. Hangsúlyozták, hogy a Picasso-tárlat a Budapesten, a Nemzeti Galériában idén rendezendő kiállítás miatt nem valósul meg, amiről náluk már tavaly megszületett a döntés. A Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című tárlat április 22-től látható Budapesten.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A Da Vinci-kiállítás jegyeivel trükközött a pécsi múzeum, a NAV emiatt büntetett

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hétköznapi eszközökön muzsikál fantasztikusan egy indonéz zenekar (videó)

Mert az olló és a vizesballon tulajdonképpen hangszerek.

200 éves barlang rejtőzött a titkos ajtó mögött

Néhány nottinghami diák a bérelt házuk alatt bukkant a felfedezésre.

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Szinte az utolsó percben találta meg a milliós lottószelvényt a mázlisták mázlistája

Egy oregoni férfi egymillió dolláros nyereményéről csúszott le majdnem.

Repülőgépből filmezték le a SpaceX-rakéta fellövését

Nem mindennapi szögből figyelték a nem mindennapi jelenet.

A zuhany vizét állítgatja ez a telefonos alkalmazás

A Moen cég U nevű appja túlmegy minden határon.

Férfi kézi-vb: Felszabadultabban kellene örülnünk – Gulyás

Férfi kézi-vb: Felszabadultabban kellene örülnünk – Gulyás

Lékai: Nem játszottunk jól, tudunk ennél jobban is, de a győzelem az győzelem • Dzsamali érezte, hogy lőnie kell.

Edzősors: itt a vége, Louis van Gaal visszavonul?

A családjában történt haláleset is közrejátszik a holland szakember döntésében.

Juventus: bemutatták a nyártól használandó új logót

Kicsit sem hasonlít az eddigiekre, pedig a klub alapvető elemeit gyúrták össze benne.

Serie A: 0–2-ről mentett pontot a Milan Torinóban

Serie A: 0–2-ről mentett pontot a Milan Torinóban

Donnarumma újra tizenegyest védett, megint volt piros lap. Csak a B!

Nagyon küzdelmes mérkőzésen öt góllal megvertük Chilét

A végére alakult ki a legnagyobb különbség, ezzel megvan az első győzelmünk a vb-n.

Kép: Raúl Messinek üzent, ellene fordultak a Real-drukkerek

„Nem vagy igazi madridista…” „Nincs szükségünk ilyenekre, mint Te!”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér