PEN a Zsolnayban, kis súrlódással

2016. április 28. 09:12 , Legutóbb frissítve: 2016. április 28. 11:44 Nógrádi L. (Dunántúli Napló)

Pécs | A ma induló Pécsi Egyetemi Napok szombatig zenével és szórakozók ezreivel tölti meg a Zsolnay-negyedet – a fesztivál építése azonban kritikát is kiváltott.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kezdődik a Pécsi Egyetemi Napok a Zsolnay Negyedben, ahol már másodszor kapott helyet az egyszerre 5-6000 fiatalt is befogadó fesztivál. A nemzetközileg elismert fellépők zenéje és az egyéb programok megtöltik a negyedet, az építkezés azonban súrlódásokat is okozott. Például két, péntek-szombaton itt rendezett konferencia szervezői is aggódnak, hogy az ide érkező vendégeiket méltó körülmények fogadják-e.

A Dunántúli Napló úgy értesült, a kultúrnegyedben működő egyetemi karok részéről kifogásolták, hogy egyes épületek bejáratainál a mobil vécék sorai akadályozzák a közlekedést. Mások panaszolták, hogy a színpad építéséhez fákat kellett kivágni.

Tény, hogy a negyed Gingko terén felállított nagyszínpad előtt üres két, korábban méretes díszfáknak helyet adó kavicsos ágy - amint az a cikkünk fenti képén is látható. Megkeresésünkre Gellai Gergő, az egyetemi hallgatói önkormányzat megbízásából megvalósuló PEN főszervezője megerősítette, hogy egy fát az építés miatt el kellett távolítaniuk, egy már korábban kipusztult – a hiányt pótolják. Az eltűnt fák egyébként a tavaly szintén itt zajló egyetemi fesztivál után lettek ideültetve, az elődeik ugyancsak útban voltak. A szervező szerint akkor kérték is a Zsolnay Örökségkezelőtől, hogy ne ültessenek ide fákat, hanem dézsás növényeket telepítsenek.

Balra a Zeneművészeti Intézet bejárata, jobbra a mobilvécék (Fotó: Löffler Péter) Balra a Zeneművészeti Intézet bejárata, jobbra a mobilvécék (Fotó: Löffler Péter)

A mobil vécék egy részét éppen a Zeneművészeti Intézet bejáratához pakolták le, amikor ott jártunk. Itt és a szomszédos bölcsészkari épületben is konferenciát rendeznek péntek–szombaton, több mint 300 vendéget várnak. Gellai úgy reagált erre, hogy a kifogásokról hivatalosan nem értesültek, de jelzésünkre már keresik a megoldást. Hozzátette: korábban zenei helyszínként tervezték használni az egyik itteni tanszék auláját, de amikor a konferenciáról értesültek, visszaléptek.

A mobil vizesblokkokat a hatóságokkal egyeztetett terv szerint helyezik el, biztonsági okokból az elrendezésen már nem változtathatnak. Azt vállalni tudják, hogy egy mobil falat építenek elé.

ZsÖK: Sokkal több fát ültettek, mint amennyit ki kellett vágni

A fakivágásról és a mobilvécék telepítéséről szerdán megkérdeztük a Zsolnay Örökségkezelőt is, a válaszukat csütörtök délelőtt kaptuk meg.

Vincze Balázs ügyvezető válaszai:
A Pécsi Tudományegyetem városunk és intézményünk egyik legfontosabb, stratégiai partnere.
A 650 éves múltra visszatekintő intézmény hazai és külföldi hallgatói adják látogatóink jelentős hányadát, folyamatos megszólításukat kötelességünknek érezzük.
Éppen ezért örömmel támogattuk az universitas rendezvényét azzal, hogy a Pécsi Egyetemi Napokhoz helyszínt biztosítottunk.
Hangsúlyozzuk: nem a Zsolnay Örökségkezelő NKft. rendezvénye a PEN, a ZsÖK csak a helyszínt biztosítja. A rendezvény szervezője és lebonyolítója – amint az már a sajtótájékoztatón is elhangzott – az Est Cafe Kft.
A PEN építése, és az egységek elhelyezése kapcsán a ZsÖK nem kapott hivatalos megkeresést, kifogást nem emelt senki.
Két fa kivágására – bármilyen sajnálatos is, – de szükség volt a színpadfedés biztonságos építése és elhelyezése miatt. Ugyanakkor ezeket a rendezvény után – ahogy minden más esetlegesen változó elemet is – pótolni fogják, erre a rendezvény szervezőit szigorú szerződés köti.
A füvesített területeket alkalmi műanyagborítással védik, amit tavaly is alkalmaztak és a rendezvény után néhány nappal már eredeti állapotát mutatta a zöldfelület.
A zöldterület megóvására nagy hangsúlyt fektet a ZsÖK, az elmúlt években jelentős mennyiségű fát is ültettek a Zsolnay Negyed területén, többszörösét, mint amennyit ki kellett vágni, a faállomány tehát gyarapodik folyamatosan.
A mobil vizesblokkok alkalmi elhelyezése a szervezők részéről nyilván szükséges volt, hiszen a rendezvény szervezői csak így tudtak gondoskodni egyidejűleg 5-6 ezer ember szükségleteinek megoldásáról.
A PEN ugyanúgy az egyetem hatókörébe tartozó és annak kezdeményezésére létrejött rendezvény, mint azok a konferenciák, amelyeket a mobil WC-k esetlegesen zavarnak. Újra hozzátesszük azonban, hogy a PEN építése, és az egységek elhelyezése kapcsán a ZsÖK nem kapott hivatalos megkeresést, kifogást nem emelt senki. Arról nincs információink, hogy az egyetemen belül milyen információk áramlottak az említett témákban.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
PEN a Zsolnayban, kis súrlódással

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Jön Pink a Szigetre

A háromszoros Grammy-díjas énekesnő az idei fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 9-én lép színpadra.

Őrületes éjszakai bulit hozott össze egy kétéves ikerpár (videó)

Ugráltak, dumáltak, pakoltak. Ahogy azt kell.

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Nívós nemzetközi elismerést kapott a Bartók-film

Silver Hugo-díjat ítélt oda a zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/ Individual Commercials főkategóriában.

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

Portugál–magyar: Nem szeretnék kifogásokat keresni, de… – Storck

„Nem mi vagyunk az esélyesek.” • Gera: Fiatal vagyok még, enyém a jövő.

Guzmics hiánya tán még jobban is fájhat, mint Kleinheisleré

Ilyen belső védőpáros még nem volt Storck kezdőcsapatában – lehet esélye Viníciusnak?

Blatter: Nem vagyok bűnös – a teljes exkluzív interjú a FIFA korábbi elnökével

A svájci sportvezető imádta a dél-afrikai vb-t, nagyra tartja Gulácsi Pétert, és elmesélte, hogyan teniszezett Mezey György.

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

Kézilabda: túl jól látható légió – további szigorítás jöhet

A 2019–2020-as bajnokságban a tervek szerint csak 3-3 nem magyar állampolgárságú játékost foglalkoztathatnak ingyen, ha felnőttválogatottak.

Portugál–magyar: a mérkőzés élő felvezetése az NSO-n!

Fiola megsérült, nem játszhat • A Vidi korábbi portugál trénere figyelmeztette honfitársait.

Tenisz: Babos megnyerte az első szettet, aztán összeomlott

A 24. helyen kiemelt a második és harmadik játszmában két játékot nyert meg összesen.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér