Királyegyháza okosan gazdálkodik a forrásaival

KIRÁLYEGYHÁZA | Gyógyszertár is épül a postahivatal mellé. (x)

Közeleg az év legnagyobb szabású rendezvénye a községben. A hagyományos falunap június 24-én, szombaton kínál egész napos szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget a helyieknek és a vendégeknek. Az iskola környékén kialakított rendezvényterületen sátor áll majd, és kell is a hely, hiszen a 968 lakosú faluban ilyenkor ezerötszázan is összejönnek.

Mint Grim Ferenc polgármester felidézi, a lakók és az önkormányzat hívására az elszármazottak is szép számban érkeznek, az Alföldről, Nyugat-Magyarországról és Budapest környékéről is hazatérnek a rendezvény idején. A programok kínálata változatos, a település apraja-nagyja megtalálja benne a neki valót a főzőversenytől a kulturális műsorokon és testmozgáson át az esti koncertekig.

Az egykori lakóházat az önkormányzat saját erőből felújította és akadálymentesítette Az egykori lakóházat az önkormányzat saját erőből felújította és akadálymentesítette

Persze addig is akad látnivaló Királyegyházán. A polgármester büszkén mutatja, hogyan találtak saját megoldást egy évek óta problémás helyzetre, az elöregedett és feladatát nem megfelelően ellátott postahivatal költöztetésére. Az önkormányzat saját erőből épít új hivatali épületet, ahol egy másik fontos szolgáltatás, a gyógyszertár is helyet kap. Korábban működött a községben egy fiókgyógyszertár, de annak a körzeti feladatot is ellátó védőnői szolgálat bővítése miatt új helyet kellett találni. Tavaly indult el a fejlesztés, mintegy 20 millió forintos beruházásban egy lakóházat vettek meg, és azóta teljes körűen felújították. Pályázati forrás nem volt elérhető ilyen célra, de a képviselő-testület kiemelt fontosságúnak ítélte az ügyet.

Mint a polgármester fogalmaz, Királyegyháza okosan gazdálkodva tud az iparűzési adóbevételből – ebben az önkormányzat megbízható hátterét a Lafarge Cement Magyarország Kft. üzeme jelenti – ellátni minden kötelező feladatot, és a nem kötelezőkre is jut forrás. A beruházásokra is ki tudnak gazdálkodni forrásokat, de szükség van arra is, hogy aktívan pályázzanak. A gazdálkodásuk kulcsfontosságú része, hogy kiemelten támogatnak civil szervezeteket és olyan helyi csoportokat, akik a szabadidejüket áldozzák a települést segítő, a közösség számára fontos tevékenységekre.

Az építkezéshez visszatérve a polgármester elárulja: várhatóan július közepére el is készülnek. A gépészeti munkákat már befejezték, most a villanyszerelés és külső csinosítások zajlanak, körülbelül július közepén használatba vehetik. A postahivatal mellett egy fiókgyógyszertár is helyet kap teljes körűen akadálymentesített épületben, a bejárathoz kerekes székkel is jól használható rámpa vezet.

Falunap mindenkinek zenével és finomságokkal
Egész délelőtt főzőverseny és hátas hajtás az iskola melletti füves területen. 9:00–10:30 lángossütés, 10:00–11:30 játékos vetélkedő, 10:00 órától partivár: légvár, arcfestés, csillámtetoválás, 11:30 közös ebéd, 12:00 főzőverseny eredményhirdetése, 12:30 ünnepélyes megnyitó – Grim Ferenc, Királyegyháza polgármestere, 13:00 babaköszöntő, 13:15 királyegyházai óvodások műsora, 13:30 királyegyházai iskolások néptánccsoportjának műsora, 13:45 Királyegyházai Nyugdíjas Klub énekkarának előadása, 14:00–17:00 véradás, 14:00 királyegyházai zumbacsoport fellépése Szentgyörgyvári Balázs vezetésével, 14:30 Varga Edina step aerobic oktató a színpadon, 15:00 Szabó Ádám harmonikaművész, 16:00 Tajtiboy, 17:00 Stubendek Katalin és Götz Attila operettslágereket énekelnek, 18:00 Josh, 19:00 Nótár Mary, 20:00 Delta együttes, 21:00–2:00 Bál a Flipperrel.

Tűzoltójárművel is vonulhatnak az önkéntesek
Királyegyháza nyugalmát polgárőrség és önkéntes tűzoltócsapat őrzi. Varga József, a Királyegyházai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke felidézte, hogy 2008 márciusában egy nehéz időszak hívta életre a szervezetet, amikor sorozatos betörések történtek. A polgármester kezdeményezésére megalakult polgárőrség azóta rendszeresen járőrözik, adnak közös szolgálatot a rendőrséggel is. Mára nyugodt a település, bár nem tudnak a területen lenni állandó jelleggel, de a faluban mindenki tudja, hogy a polgárőrök elérhetők, bármikor készen állnak segíteni.

Az egyesület vezetője, Varga József mutatta be a tűzoltóautót Az egyesület vezetője, Varga József mutatta be a tűzoltóautót

A 27 fős szervezet 2015-ben kibővítette a tevékenységét a tűzoltói területen is. Heten elvégezték a szükséges 40 órás önkéntes tűzoltói tanfolyamot, és további képzésekkel sorra sajátítják el a katasztrófavédelmi eszközök szakszerű kezelését.

Hatalmas lépés az önkéntesek munkájában a májusban beszerzett tűzoltóautó. A Mercedes ugyan 34 éves, de hibátlan állapotban került Királyegyházára, jelenleg a felszerelésén dolgoznak. A nagy méretű víztartályát is kisebbre alakítják, hogy több személyzetet és felszerelést hordozhasson. Kell is az akár rázósabb terepen is boldoguló autó, hiszen katasztrófavédelmi feladatok is akadhatnak a környéken. A falu határában futó vízelvezető csatorna okozott már kritikus helyzetet, például 2010-ben kiöntött, és a víz a településre is betört. A védekezés tapasztalatait is felhasználva bármikor készen állnak árvízvédelmi feladatokra, szakmai kapcsolatban a Szigetvári Katasztrófavédelmi Kirendeltséggel.

Az egyesület tagjai a Szigetvidék Szentlőrinc Járási Mentőcsoportban is szolgálatot teljesítenek Szabadszentkirály és Szentlőrinc önkénteseivel együtt, akár eltűnt személyek keresésében is hatékonyan tudnak segíteni. A felszerelésük egyre bővül, például hőkamera és vadkamera is segíti a felderítő munkát. A járőrözéshez az önkormányzat személyautót is beszerzett.

Tűzesetből szerencsére csak kevés jutott eddig – állapítja meg az elmúlt évek alapján Varga József. Önálló beavatkozásra egyelőre nincs minősítésük, de amíg a Szigetvárról vonuló tűzoltók megérkeznek, a helyszín biztosításában, a tűz terjedésének magakadályozásában, a veszélyben lévő személyek és értékek mentésében létfontosságú segítséget jelentenek helyben.

Változatos programok a művelődési központban
Királyegyháza lakói számos rendszeres programot vehetnek igénybe a helyi művelődési házban. Hétfőnként zajlik a Baba-mama klub Térné Somogyi Ivett vezetésével, aki szakképzett óvónőként vezeti a Mackó Mocorgó Baba Mama klubot. Itt a babák négy hónapostól hároméves koráig végzik a kisgyermekek játékos, komplex értelmi és mozgásfejlesztését, közösségbe szoktatását segítő foglalkozásokkal. A klubfoglalkozások után Térné Somogyi Ivett jógaórákat is tart. Keddenként babamasszázst lehet igénybe venni, ezt Laczovics Éva, szakképzett babamasszázs-oktató tartja. Az újszülött kortól egyéves korig ajánlott masszázs alkalmas az anya-gyermek kötődés elősegítésére, hasfájás enyhítésére, jobb alvás érdekében, keringés fokozására, immunrendszer erősítésére.

Szerdánként gyógytorna-foglalkozásokat rendeznek, főleg a középkorúak és idősebbek számára. A szakképzett gyógytornász Csapó Viktória csoportosan és egyénileg is foglalkozik a panasszal érkezőkkel. Az intenzívebb mozgásról szólnak a hétfőnkénti zumbaórák is, amelyeket Szentgyörgyvári Balázs szakképzett zumba- és piloxingoktató tart. A foglalkozásokon minden korosztályt szívesen látnak. A főzőklub Kósáné Toplak Éva vezetésével a középkorúakat és az idősebb korosztályt mozgósítja. Havonta egy alkalommal, a hónap első csütörtökén jönnek össze, illetve ünnepek, különleges alkalmak apropóján. Ilyenkor hagyományos ételeket készítenek. Karácsonykor elmaradhatatlan a töltött káposzta, októberben tökfaragáskor a gyerekeknek rétessel készültek.

Rendszeresek a játszóházak, kézműves-foglalkozások is. A Csorba Győző Könyvtárral közösen is szerveznek programokat, június 3-án például dramatikus játszóházat rendeztek szituációs gyakorlatokkal és képességfejlesztő játékokkal.

A rendszeres programok mellett a Szabó Zsófia vezetésével működő kultúrház helyet ad még esküvőknek, jótékonysági báloknak, ünnepi rendezvényeknek, megemlékezéseknek egyaránt.

Példamutató nyugdíjasklub
A nyugdíjasklub tagjai aktívan veszik ki a részüket a település életéből. Rendszeres klubtalálkozóik mellett fellépnek rendezvényeken is. Támogatják a többiek megmozdulásait is, például házias finomságokal. A tavalyi falunapon például egész nap sütötték a lángosokat.

A település vezetői
A község polgármestere Grim Ferenc. Alpolgármester: Palkó Ottó. A képviselő-testület tagjai: Konyári Tímea, Kovács László, Mészáros Dániel, Ős Gergely, Tóth Józsefné Pénzes Ildikó. Jegyző: Beák Laura
HÁZIORVOS: dr. Turi Zsuzsanna
CIVIL SZERVEZETEK, ÖNTEVÉ­KENY KÖRÖK:
KIRÁLYEGYHÁZA Felvirágoztatásáért Közalapítvány (székhely: 7953 Királyegyháza Petőfi Sándor utca 59., képviseli: Fata Gáborné kuratóriumi elnök, kuratóriumi tagok: Hollósi Tünde és Grim Jenő).
KIRÁLYEGYHÁZAI Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (székhely: 7953 Királyegyháza, Petőfi u. 59., képviseli: Varga József).
KIRÁLYEGYHÁZAI Sportegyesület (székhely: 7953 Királyegyháza, Petőfi u. 23., képviseli: Fata Gábor).
MOZDULJ Magadért Egyesület (székhely: 7953 Királyegyháza, Petőfi u. 118/A, képviseli: Hollósi Richárd).
TOVÁBBI SZERVEZETEK:
KIRÁLYEGYHÁZAI Nyugdíjas Klub, Királyegyházai női amatőr kézilabdacsapat, Királyi Lovas Klub, Király Gym edzőcsapata

 

Megyei Piactér