A PVSK elnöke már a következő nagy beruházáson töri a fejét

2017. június 19. 10:56 Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

Pécs | Czerpán István már 28 éve vezeti a PVSK-t, és bízik benne, hogy az elmúlt évek fejlesztései, valamint az előttünk álló esztendők munkája a hamarosan százéves jubileumát ünneplő egyesület következő száz évének biztos alapot fog jelenti.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– A Czerpán István név és a PVSK két olyan fogalom, amit egymás nélkül nehéz is elképzelni. Mióta is vezeti már az egyesületet?

– Idén van 28 éve – sóhajtott nagyot a vasutasok elnöke. – Még 1989-ben választottak meg először, szóval mondhatni a rendszerváltás terméke vagyok. Nagy szó volt, hogy én nyertem. Akkoriban úgy nézett ki egy elnökválasztás, hogy a politika kijelölt valakit, és arra lehetett szavazni, én viszont akkor a szakosztályok jelöltjeként indultam, volt is egy vetélytársam. A 89-es események hatására aztán a közgyűlés szabad kezet kapott a döntésre, így sikerült nyernem. Még az arányra is emlékszem, 48-24-re győztem.

– Mik voltak az első kihívások a PVSK elnökeként?

– A TF-en harmadéves voltam a sportmenedzseri képzésen, az, hogy megnyertem a választást, talán kicsit váratlanul is ért, de teli voltam ambícióval. Aztán rögtön úgy indult a munkásságom, hogy az egyesületnél kevés volt a pénz. Akkor volt nyolc szakosztályunk, az lett volna a feladatom, hogy négyet szüntessek meg. A személyemre való tekintettel annyi engedményt adtak, hogy a négy kedvezményezett között ott lehet a tájfutás. Persze én nem arra szerződtem, hogy megszüntessek, hanem, hogy bővítsünk. Nem is lett kevesebb szakosztályunk. Akkor egyébként 370 sportolónk volt, mára már jócskán ezer fölött van ez a szám.

– Közel három évtized. Nem tűnik ez nagyon hosszú időnek?

– Épp ellenkezőleg, nagyon rövidnek inkább. Úgy tartják, hogy aki sokat dolgozik, annak gyorsan telik az idő. Általában reggel hétkor kezdek, és este nyolc körül végzek. Persze nem minden egyes napom néz ki így, de ha van feladat, akkor meg kell csinálni. Márpedig rendszerint azért szokott lenni.

– Ebben 28 évben melyik volt a legnehezebb periódus?

– Nem tudok konkrét ügyet említeni. Azt szokták mondani, hogy a sportban két dolgot nehéz kezelni: az eredménytelenséget és a sikereket. Még ha ezen most én is mosolygok kicsit, de ez vezetői szinten is így van. Amikor hosszú eredménytelenség köszönt be, az ember folyton azon gondolkodik, azért dolgozik, hogy változzon valami pozitív irányba. Ez nagyon megterhelő. Persze, ha jönnek a sikerek, akkor olykor előjönnek a finanszírozási nehézségek. Azért egy-egy aranyérem után összeszedni azt a pénzt, amit esetleges prémiumra kell költeni, még mindig a hálásabb feladat.

– No de, amikor a női kosárcsapat kikerült a PVSK alól, az azért biztosan nem volt egyszerű.

– Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de könnyű szívvel váltunk meg a női kosárlabdacsapattól. Akkoriban többször is jeleztük, rendbe kellene tenni gazdaságilag az együttest, de nekünk nem volt akkora befolyásunk a dolgokra, hogy ezt elérjük, hogy megakadályozzunk a „bukást”. Sajnos az idő minket igazolt, de a PVSK szempontjából akkor az egy racionális, és jó döntés volt.

– A kilencvenes években a finanszírozás nehézkes volt, a rendszerváltás után kereste a helyét a sport a társadalomban. Változó városvezetések, kormányváltások, gazdasági válság, szóval nem volt egyszerű dolga az egyesületeknek. Az utóbbi pár évben azonban a PVSK-nál hatalmas infrastrukturális fejlesztések kezdődtek, amelyek az utóbbi hónapokban csúcsosodtak ki. Iskolai tornaterem-felújítások, új műfüves nagypálya, megújuló kicsi, most adták át a 3 × 3-as kosárpályát, kezdődik a munkacsarnok építése. Minek köszönhető ez?

– Azt látni kell, hogy 2010-ben történelmi esélyt kapott a magyar sport azzal, hogy a kormány stratégiai területté minősítette. Jött a taorendszer, ami nagy lehetőségek előtt nyitott kaput. Olyan nagy lehetőségek előtt, amiket sokáig nem is tudtunk igazán kihasználni. Azzal például gyorsan szembesültünk, hogy krónikus a szakemberhiány. Lehet fejleszteni az infrastruktúrát, de azt meg is kell tölteni után tartalommal. Éppen ezért nálunk házon belül folyamatosak az edzőképzések. A kosarasoknál már régóta megy ez, de a labdarúgóknál is elindult a folyamat. Ami az építkezéseket illeti, azért azt tudni kell, hogy ezek a projektek nem ma kezdődtek, sok olyan is van, amit késéssel tudtunk csak befejezni. Nem mindig egyszerű előteremteni az anyagiakat. A tornaterem-felújítások kapcsán kettős a motiváció. Egyrészt a PVSK van akkora intézmény, hogy a társadalmi felelősségvállalás terén ki kell vennünk a részünket, hiszen rengeteg iskolás tud így sokkal jobb körülmények között sportolni. Ugyanakkor nem leszek álszent, nyilván az egyesület érdeke is azt diktálja, hogy minél több pályán tudjanak edzeni a sportolóink.

– És mi a helyzet a munkacsarnokkal?

– Hatalmas munkánk volt vele. Négy éve dolgozunk azon, hogy felépülhessen. A PVSK-nak elképesztően nagy a kapcsolatrendszere, száznál is több olyan cég van, amelytől kaptunk, kapunk társasági adót. Ez egyrészt jó, hiszen van hova nyúlni, de ennyi helyről összeszedni a forrásokat irgalmatlan munka. Az, hogy a százéves jubileumunkra, 2019-re már állni fog a multifunkcionális csarnokunk, értelmet ad a befektetet energiának.

– Jövőre elnökválasztás lesz a PVSK-nál. Folytatná? Egyáltalán, meddig akarja még csinálni?

– Vízióim és terveink vannak, amiket meg akarunk valósítani. Az utóbbi huszonnyolc évben így is volt nem is egy olyan projektünk, amire a legtöbben csak legyintettek. De a PVSK-nál mi nem ijedünk meg a kihívásoktól. Azt elárulhatom, hogy a következő nagy tervünk egy átfogó fejlesztés itt a Verseny utcában. Egy olyan infrastrukturális beruházás, aminek a végén minden szakosztályunk új otthonra lelne. Ezen a háttérben már másfél éve dolgozunk, és annyit elmondhatok, nem reménytelen a terv. Remélem, hogy a 2019-es jubileumi évre valamit már meg is tudunk valósítani. Ha ezt is megcsináljuk, az egyesület következő száz, de minimum ötven éve remek alapot kaphatna.

– És a százesztendős születésnapi évben, 2019-ben mit kíván az egyesületnek?

– Jó lenne, ha a kosárcsapatunk négybe jutna a bajnokságban, és örülnék, ha a labdarúgó-szakosztály is egyre komolyabban vehetné az NB III.-as szereplés lehetőségét. Meg persze egy-egy olimpikonnak is nagyon tudnánk örülni, és folytatódjon a önkormányzattal sikeres együttműködésünk, a százéves jubileum pedig legyen egy szép városi ünnep.

Nyolc kilométer

Czerpán István azért nem csak az íróasztal mögött ül egész nap, Jó sportvezetőhöz méltóan a pályán is megtalálni őt olykor. Már 17 éve focizik a városi bajnokságban – elmondása szerint nem egy klasszis játékos, de vízhordónak nagyon jó –, illetve futni szokott még. Kíváncsiak voltunk, hogy az elnöki ambícióihoz hasonlóan a futásban is vannak-e víziói, vagy csak egészségmegőrző jelleggel csinálja.

–Hogyne lenne vízió! – vágta rá Czerpán. – Mondjuk, az, hogy azért a Remete rétre szeretnék kiérni, mert akkor ugye onnan vissza is kell jutni valahogy, az pedig már nyolc kilométer.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A PVSK elnöke már a következő nagy beruházáson töri a fejét

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Fantasztikus: így döntik meg az ugrókötelezés világrekordját (videó)

Alig egy perc alatt 225-ször szökkentek egy japán iskola nebulói.

Gyönyörű, de hátborzongató lenne a vizes apokalipszis New Yorkban

Látta már a Nagy Alma lagúnáit? Most megmutatjuk.

Elképesztő gesztust tett Dél-Szudán felé Ferenc pápa

Félmillió dollárral vagyis kb. 138 millió forinttal támogatja az országot.

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

Gallasnak fáj a 2006-os vb-döntő, de nem haragszik Zidane-ra

A budapesti világkupára érkező franciát viszont nagyon feldühítette, hogy első teqballmeccsét elvesztette.

Liverpool: végre megvan, aláírt a Romától érkező támadó

Csütörtökön este véget vetettek a találgatásoknak, bejelentették az egyiptomi érkezését.

FTC: Bereczet már nem várják, egy portugál viszont jöhet

Két légiós érkezhet még a napokban, újabb magyar játékos most nincs képben.

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Sánchez Salas elé lőtte magát, Chile ikszelt a németekkel

Nem lett meg Joachim Löw 100. győzelme, egy igen jó félidő után lagymatag 45 perc következett.

Válogatott: Nincs értelme azért hazajönni, hogy 15-20 percet játsszak – Nikolics

A Chicago Fire légiósa szerint lenne helye a nemzeti tizenegy kezdőjében, de...

Real Madrid: őrült ajánlatot csap le az asztalra CR?

A portugál tényleg menni akar, nem csak több pénzt szeretne. Állítólag már a terve is megvan…

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér