Gazdaság

2016.02.11. 19:36

Idén félmilliárd jut a tervezett akvaparkra

A minap jelent meg az a kormányhatározat, amely a baranyai megyeszékhely idei évre vonatkozó fejlesztéseit részletezi.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Újabb fejlesztések előtt áll a baranyai megyeszékhely, amelyek megvalósítását a kormány is támogatja, a minap határozták meg az idei évre vonatkozó forrásigényeket is. A támogatott beruházások között szerepel a pécsiek régi vágya, régi álma: a sportcélú beruházások között megvalósul egy új multifunkcionális sportcsarnok és uszoda, az uszodához kapcsolódó akvaparkkal együtt. Az ötszázmillió forintos támogatásból pedig még idén megkezdődhetnek a tervezési, engedélyezési előkészítő munkák.

Lapunk kérdésére Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta, a következő időszakban a kormányhatározatban foglaltak valóra váltása következik.

– Az első ötszázmillió forintos összeg már megérkezett, amelyből kifizettük az új vásárcsarnok felépítéséhez szükséges ingatlant. A Zsolnay Kulturális Negyed, a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Központ hatékonyabb üzemeltetését biztosító új működtetési, fenntartási modell kidolgozására szintén érkezik 1,2 milliárd forint. Emellett a közelmúltban bejelentett egyetemi fejlesztésekre 24 milliárd forintot biztosít a kormányzat. További állomása a Modern Városok Program megvalósításának a sportközpont létesítésének előkészítése, illetve kétmilliárd forint jut a városban a barnamezős fejlesztésekre is. A további pontos részletekről a jövő héten tartunk tájékoztatót – mondta Csizi Péter.

Újrahasznosítják

Összesen kétmilliárd forintot költhet a város idén a barnamezős beruházásokra a kormányhatározat alapján. Ez alapján a városban és a közvetlen környezetében található, korábban felhagyott vagy jelenleg használaton kívüli ipari rendeltetésű területeket és ingatlanokat is hasznosíthatja a megyeszékhely. Lapunk információi szerint a Siklósi úton, illetve a város több pontján is vannak olyan ipari létesítmények, amelyeket az állapottól függően lebontanak, illetve felújítanak a rövidesen induló program keretében. Ezekben az ingatlanokban elsősorban a helyi kis- és középvállalkozásoknak biztosítanak a működésükhöz megfelelő üzemcsarnokokat, különböző műhelyeket, valamint megteremtik a korszerű infrastrukturális körülményeket is.

M6 és M60: folytatása következik

Lapunkban is beszámoltunk korábban az M6-os autópálya továbbépítéséről, ezáltal Pécs is bekapcsolódhat a nemzetközi autópálya-hálózatba. A kormányhatározat értelmében az M6 korábban Bólyig megépült szakaszát – a korábban felmerültekkel ellentétben – autópályaként folytatják az országhatárig, amely Ivándárdánál csatlakozik majd a horvát közúthálózathoz.

Az M60-as folytatásával kapcsolatban is kedvező határozat született, a jövőben gyorsforgalmi út épül majd Pécs és Barcs között. Első lépcsőben a kormány az országhatárig tartó szakasz tervezésére, az építés előkészítésére biztosít támogatást. Meghatározták azt is, az előkészítési feladatokat úgy kell megtervezni, hogy az érintett szakasz mindkét végpontjából egyszerre indulhasson az építkezés.

Támogatás az ipari parkra

A frissen megjelent kormányhatározat szerint támogatják Pécs déli új ipari parkjának bővítését és fejlesztését. Lapunk már korábban megírta, hogy megkezdődött az alkudozás a mintegy 200 hektáros ipari területet tulajdonló Ipark Kft. osztrák tulajdonosai és a kormány képviselői között, hogy egységes állami tulajdon és önkormányzati kezelés alakuljon ki. A folyamat Orbán Viktor legutóbbi pécsi látogatása után gyorsult fel, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a város sikeres befektetővonzásának a megfelelő nagyságú terület, illetőleg a kész üzemcsarnokok hiánya szab gátat. A város célja, hogy minden érdeklődő befektető számára megfelelő nagyságú és infrastruktúrával ellátott területet tudjon ajánlani, ezt a célt szolgálja az egységes tulajdonszerkezet és a fejlesztési forrás. K. E.

Címkék#Pécs#M6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!