Közélet

2016.07.25. 15:42

A PTE-n végzettek jó fizetésre számíthatnak

Jó fizetéssel számolhatnak azok, akik a Pécsi Tudományegyetemen szereznek diplomát – legalábbis erről árulkodnak a legutóbbi felmérés eredményei.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Hogy diplomával könnyebb elhelyezkedni, az ma már vitathatatlan, nagyon sok vizsgálat bizonyította ezt be. Ám mivel az országos kutatások minden esetben az összes felsőoktatási intézményt veszik alapul, s az onnan beérkezett eredmények alapján készítik el az átlagot (például a fizetésekről, a munka nélkül eltöltött hónapokról, az állásinterjúk számáról, és így tovább), nem árt tudni, hogy óriási különbségek mutatkozhatnak az oktatási intézmények között.

Nos, a Pécsi Tudományegyetemen végzetteknek nem kell különösebben izgulniuk a jövőjük miatt: a Diplomás Pályakövető Rendszer legfrissebb adatai szerint nettó 187.480 forint az átlagjövedelem a PTE-n végzettek teljes körére vonatkozóan (a külföldön dolgozókat is belevéve), ugyanakkor a Magyarországon munkát vállaló frissdiplomásaink átlagjövedelme ez alatt marad (169.220 forint). Kari különbségek persze itt is vannak: az orvoskaron végzettek számoltak be a legmagasabb fizetésről (301.280 forint) – igaz, ebben benne van a külföldön dolgozók bére is. A legalacsonyabb keresettel a Művészeti Kar egykori hallgatói rendelkeznek (138.790 forint).

Az ugyanakkor mindenképpen említésre méltó, hogy a válaszadók 86 (!) százaléka jelenleg dolgozik. A magas szám értékét növeli, hogy a felmérés kérdéseire közel kétezren válaszoltak, tehát az eredmény relevánsnak mondható. A képet ezen felül tovább árnyalja, hogy a dolgozók 80 százaléka állandó jellegű, határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkezik, tehát minden valószínűség szerint hosszú távra rendezkedhet be a munkahelyén.

A fentiek fényében egyáltalán nem meglepő az sem, hogy a pécsi egyetemen végzettek 84 százalékának nincsen másodállása sem, azaz egy adott munkahelyen megtalálta a számítását, és meg is tud élni az ott kapott fizetéséből.

A többség itt marad a régióban

A felmérés arra is rákérdezett, hogy a végzettek hol találtak maguknak munkát. A legtöbben a dél-dunántúli régióban helyezkedtek el (44,89 százalék), közülük is legmagasabb a Baranya megyében dolgozók aránya (30,56 százalék). A legfontosabb kérdés persze az, hogy mennyire erős a főváros elszippantó ereje. Nos, a felmérés szerint nagyjából minden ötödik Pécsett végzett fiatal megy Budapestre: 21 százalékuk találta meg a számítását ott. A fenti számok azért is érdekesek, mert visszafelé is hatnak: a középiskolásoknál már komoly szempont az egyetem kiválasztásában, hogy a végzés után helyben el tudnak-e helyezkedni – s ha úgy gondolják, hogy nem tudnak a tanulásuk helyén dolgozni, akkor más iskolát, más települést választanak. Jelenleg nem túl biztató a kép – igaz, erről legkevésbé az egyetem tehet. Érdemes megemlíteni, hogy külföldön a diplomások mindössze 7,41 százaléka dolgozik – azaz nem jellemző, hogy valaki a képesítés megszerzése után nekivág a világnak.

Nehezen vagy épp könnyedén

A kutatás kitért arra, hogy a végzettek hány munkáltatónál próbálkoztak, mire állást találtak maguknak. Az átlag huszonnyolc lett, de a karok szerinti bontás már komoly szórást mutat. A legnehezebben a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás-fejlesztési Kar diákjai találták meg az ideális munkahelyet: ők átlagosan 55 munkáltatnál próbálkoztak – ne hallgassuk el azonban azt sem, hogy éppen az ő diplomájuk az, ami lehetőséget ad egymástól jelentősen különböző munkák elvégzésére is. A második helyen a bölcsészkaron végzettek állnak (44), a bronzérem, talán valamelyest meglepő módon a közgazdaságtudományt tanulóké, illetve a Műszaki és Informatikai Karon tanulóké (31-31). A másik oldalon az orvoskaron diplomát szerzőket találjuk: ők átlagosan három helyen próbálkoztak, mire megcsípték azt, ahol végül elhelyezkedtek – nyilván azért is, mert végzettségük speciális, tehát a lehetőségeik is valamelyest behatároltak.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!