Közélet

2016.02.06. 18:30

Dóm-bontás: reagált a bérlő

Nem szétfűrészelték a Dóm vendéglő értékes berendezését, hanem szakszerűen szétszedték, hogy máshol építsék fel - üzente a Facebookon a hely utolsó bérlője.

DN/Bama.hu (forrás: Facebook)

Amint arról csütörtökön írtunk, a pécsi belvárosban található, jelenleg nem működő Dóm vendéglőből eltűnt a székesegyházat mintázó ácsolt fa galéria. Szemtanúk beszámolói és a helyszínen tapasztaltak is arra utaltak, hogy az építményt szétfűrészelték.
A helyszínen járva már csak a pusztítás maradványait láthattuk a vendéglő zárt bejáratának sötétített üvegű ablakán betekintve: néhány földön fekvő gerenda, egy dobozban összegyűjtött 25-30 centis facsavarok, és az oldalbokszok maradványai utaltak csak az egykor országos hírű egyedi belső kialakításra.
A Dunántúli Napló ezután megkereste az utolsó bérlőt, a korábban a közeli Muphys Pub-ot is üzemeltető Vörös Ferencet. A vállalkozó akkor annyit mondott, hogy a Pécs Holdinggal folytatott egyeztetés előtt nem nyilatkozik az ügyben.
Hivatalos választ azóta sem kaptunk, ám Vörös Ferenc a Facebookon megszólalt az esettel kapcsolatban.

A bejegyzéséből szó szerint idézünk:

"Nem barbár módon, nem fűrészelték darabokra hanem gondos bútorasztalos munkával szétszedték, leraktározták majd gondosan előkészített új helyszínen ügyes kézimunkával összeszerelik."

"Mivel a pécsi király utca üresen árválkodik idestova 10 éve ezért született a tulajdonosi döntés hogy a jobb sorsa érdemes Dóm faragvány méltó helyen mutassa meg magát mint egy turisztikai desztináció."

Egyelőre azt sem tudni, kié a faszerkezet

Az ingatlant a Pécs Holding kezeli. A cég vezérigazgatója, Barna Béla megkeresésünkre korábban a követezőt nyilatkozta: „Sajnálattal értesültem a törtétekről, a hír hallatán a Pécs Holdingnál azonnali belső vizsgálatot rendeltünk el az ügy felderítésére.”

A Dóm vendéglő ikonikus berendezése Behek István vendéglős bérleménye idején épült Dévényi Sándor pécsi építész tervei alapján 1987-ben. A Dóm bérleti jogát a belvárosi érdekeltségeit feladó Behek család több évvel ezelőtt értékesítette. Hogy a berendezés jelenleg kinek a tulajdona, az egyik érintett nyilatkozatából sem derült ki.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!