Közélet

2016.09.28. 08:18

Ha iskolakezdés, akkor útfelbontás?

Szeptember, új tanév és ezzel együtt útfelbontás a Papnövelde utcában, ahol iskola és óvoda is található. A szülők háborognak, ám hamarosan helyreáll a rend.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

Megkezdődött az új tanév, és ezzel nagyjából egyidőben a munkagépek is megjelentek a Papnövelde utcában, ahol óvoda és a közelében iskola is található. A környéken a közlekedés akkor is nehézkes, ha nem kell útfelbontásokkal megküzdeniük a gyerekeiket szállító szülőknek – sokan háborognak a mai napig zajló munkálatok miatt.

Mint megtudtuk, a Tettye Forrásház szakemberei dolgoznak a területen. Csöngei Adrienn, a társaság sajtóreferense elmondta, a Papnövelde utcát csőtörés és felújítás is érintette az elmúlt hetekben. A Hunyadi úti kereszteződésben eltört vezetéket ideiglenesen megjavították, de a környék hosszú távú biztonságos ellátása érdekében komolyabb beavatkozásra is szükség lesz, amelyet most készítenek elő; a végleges aszfaltozás előtt várhatóan húsz méter hosszan kicserélik az elöregedett vezetéket, és a csomópontot is átépítik. Emellett az utca négy pontján korszerűsítési munka is folyt: a jogszabályi előírásokat teljesítve ólomtartalmú bekötővezetékeket számoltak fel a vízszolgáltató munkatársai.

Az érintett útburkolatok helyreállítása a tervek szerint e hét közepéig lezárul a Papnövelde utcában. A sajtóreferens kiemelte, a Tettye Forrásház Zrt. minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a csőtörések vagy tervezett munkák után a felbontással érintett útsávokat a lehető leghamarabb véglegesen helyreállítsa. Az iskolák, óvodák közelében lévő úthelyreállításokat ezen belül is próbálja kiemelten kezelni a társaság.

Kell az autó

„Az unokáim a Papnövelde utcai óvodába és a belvárosi iskolába járnak. Évek óta megfigyelhető, hogy egész nyáron nem történik semmi az utcában, de szeptember elsejére mindig fel van túrva valami okból. Most az óvoda előtt bukdácsolunk az autókkal, próbáljuk kikerülni a fedlapokat, gödröket. Tavaly az iskola előtt volt ugyanez a helyzet. A közlekedés errefelé amúgy is borzalmas, hiszen parkoló nincs, megállni nem lehet az iskola előtt szinte sehol, miután az utca keskeny, részben egyirányú. Persze mondhatjuk, nem kell autóval menni az iskolába, régen is gyalog mentünk. Ez igaz, de akkor az iskolatáska súlya a mostaninak a töredéke volt. Az én unokám 22 kiló, táskája hat kiló, a gyerek súlyának több mint negyedrészét teszi ki. Nem kell tehát csodálkozni, ha a szülők az alsó tagozatos gyerekeket autóval viszik iskolába” – írja panaszos levelében egy olvasónk.

Csaknem harminc meghibásodás az elmúlt hetekben

Ezekben a hetekben a megszokottnál több helyen van szükség javításra Pécsett, ezért a Tettye Forrásház Zrt. a lakosság és a közlekedők türelmét kéri. Amellett, hogy a tél beköszönte előtt a város számos pontján zajlanak még a szolgáltatás biztonságát növelő felújítások utolsó ütemei, az elmúlt, rekordmeleg nyár váltakozóan esős vagy forró időjárását a vezetékhálózat is megérezte – másfélszer több csőtörés történt, mint tavaly ilyenkor. Csak az elmúlt két hétben összesen 28 helyszínen észleltek az aszfaltos burkolat bontásával járó hibát, és bár a sérült vízvezetékek cseréje mindenhol gyorsan, a legtöbbször még aznap megtörténik, az útburkolatot sorban, ütemezetten állítják helyre a szakemberek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!