Közélet

2016.04.25. 20:34

Próbára tettük a „boldogságitalt”

Aggódó szülő hívta fel a figyelmünket egy új energiaitalra, amelyet a gyerekek „boldogságital” néven emlegetnek. Kipróbáltuk és szakértőket is megkérdeztünk róla – és csak részben nyugodtunk meg a válaszoktól.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

Alig tizenéves gyerekek körében találkozott egy szülő nemrégiben egy titokban kortyolgatott új energiatallal, ami több szempontból is kilóg a rendkívül széles kínálatból. Aggódva jegyezte meg, hogy a kölykök „boldogságitalként” emlegették a formás palackba csomagolt, ránézésre rejtélyes összetevőket is tartalmazó keveréket. Még az is felmerült benne, hogy rávezetheti-e egy ilyen ital a gyerekeket az illegális serkentők használatára.

Az ital nagyjából egy hónapja jelent meg a piacon és fiatalos marketinggel terjeszti egy magyar cég. A palackon ugyanakkor feltüntetik, hogy gyermekeknek (és terhes anyáknak) nem ajánlják. Árban is magasan ráver a legdrágább energiaitalokra, az apró palackért nagyjából ezer forintért lehet hozzájutni. Mivel a gyerekek különleges élményt, bizsergő bőrt is emlegettek, alaposan megnéztük az összetevőket, utána pedig teszteltük is az italt.

Az eredmény részben igazolta a feltevéseket: az összetevők között a chipsadó miatt évek óta visszaszorult taurinból masszív adagot rejt a termék, a koffeintartalma pedig jó ötszöröse(!) egy átlag energiaitalnak. Számos aminosavat is tettek bele, amelyeket például testépítők használnak teljesítményfokozásra – sportitalnak azonban egyáltalán nem nevezhető. A hatása leginkább néhány erős kávéval volt összemérhető, egyedi élményt, pláne boldogságot nem nyújtott a kimagasló árért cserébe.

Kézremegést kaptam, eufóriát nem - tesztleírás

Előrebocsátom, hogy nem vagyok gyakori kávéfogyasztó, energiaitalhoz pedig még ritkábban nyúlok, ha például egy hosszú autóúton nagyon muszáj ébren maradnom. Az italt a délután, az egyébként nehézkes időszak közepén próbáltam ki a szerkesztőségben, cikkírás közben. Egy jó presszókávé is megdobogtatja a szívemet - ugyanez beindult az új energiaital megkóstolása utáni kb. 20. percben. De már előbb, alig negyed óra elteltével jelentkezett a szomjúság (ami meg is maradt órákig) és beindult némi izzadás is.
Azt hogy a kezeim remegnek, idegesek, 20-25 perc táján már biztonsággal állíthattam, miközben a kezeimen és az arcomon is túl feszesnek, rászáradtnak éreztem a bőrt.
Előfordult már velem, hogy a túl sok kávé túlpörgetett, de itt mást tapasztaltam - pedig csak a 1,3 decis palack felét vállaltam be. Ezzel a pár korttyal utánaszámolva egy két-erősebb kávénak megfelelő koffeinhez jutottam, de taurinból (amivel évek óta nem találkozhatott a szervezetem, hiszen manapság ezt nem teszik bele az energiaitalokba) is annyit vettem így be, amennyit egy klasszikus energiaital egy egész doboza tartalmazott az adószabályok szigorítása előtt. Akármi is okozta a pörgést, a gondolataim tisztábbak lettek, de gépelni elég sok félreütéssel tudtam...
Az ital egyébként nem a legtöbb energiaitalra jellemző tutti-frutti ízt hozza, helyette egy narancsos-maracujás jellegű, szénsavtól is mentes, szirupos folyadékkal szembesültem.
Összességében egy a kávénál gyorsabb, az energiaitalokhoz hasonló felprörgést kpatam, ami viszont a kellemes szinten azonnal túl is lendült. Nem is tagadhatnám, hogy éreztem az extra lelkesedést, például ha felkeltem a cikk írása közben, futni több kedvem volt, mint sétálni. Boldogságról, eufóriáról azért nem számolhatok be, ahogy a testépítők által kedvelt aminosavak hatását sem mondhatnám, hogy éreztem. Bár ilyesmit egyáltalán nem fogyasztok, így lehet, hogy az egyébként csaknem éjfélig elhúzódó felélénkülés ezeknek is köszönhető volt.
Személyes véleményemet az egyszerű matematikára alapozom: ha az én hatvan kilómmal ilyen élmény már egy fél adag is, ugyanezt egy harminckilós gyereknek nagyon nem ajánlanám, teljes egyetértésben a szakértőkkel.

Szakvélemény: gyereknek nem engedné a dietetikus

Táplálkozástudományi szakértőt is megkérdeztünk, aki elismételte, amit évek óta hangoztatnak: energiaitalnak nem szabadna gyerek kezébe kerülnie. Breitenbach Zita, a PTE Egészségtudományi Kar dietetikus tanársegéde szerint nemcsak ebben a termékben találhatók olyan serkentők, amelyeknek az együttes hatása is kérdéses lehet, de magas dózisban külön-künön sem használnak egy fejlődő szervezetnek. Azonban tény, hogy ezek az italok színesek és gyümölcsös ízűek, így jobban vonzzák a kicsiket, mint például a hasonlóan ütős, de keserű kávé.

Szakvélemény: nem ettől kapnak rá a drogokra

A szülői aggodalom indokolt lehet, de nem kell kapudrogként tekinteni az energiaitalra – értékelt kérdésünkre Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője. Az addiktológus kiemelte, hogy lényegében mindegyik energiaital ugyanazt a hatást váltja ki, a magas koffeintartalom legfeljebb az extra összetevők miatt hosszabban pörget, mint egy kávé hatóanyaga. Szemelyácz hozzátette: érthetetlen számára, hogy miért lát gyakran teljes családokat, ahol a szülőktől a néhány éves kicsikig mindenki ilyen italokat fogyaszt, sőt rengeteg gyerek mást szinte nem is iszik. Olyannal, hogy valaki az energiaitalok vagy a kávé után lépett volna tovább például a speed felé, nem találkozott a szerhasználókkal dolgozó szakember. Az viszont igaz, hogy a magas koffeintartalmú italok eleinte partikellékek voltak az illegális serkentőszerek mellett, de ma már nem lehet megmondani, melyik jött előbb. Azt is felvetette, hogy a borsos áron kínált energiaitallal kapcsolatban inkább arra érdemes figyelnie egy szülőnek, hogy a gyerekének vajon honnan van ennyi pénze ilyesmire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!