Közélet

2016.10.01. 08:25

Stroke után: van kiút a szótlanságból

A kézfogása határozott, a tekintete tiszta a 84 éves Komanovics Istvánnak. A szavai azonban el-elakadnak, néha érthetetlenül végződnek, vagy hosszasan keresi őket. Ez nem a kor hatása: három éve stroke érte, azóta küzd a beszédkészsége visszaépítésén, és másoknak is segítene a módszerével.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

A gyémántdipolmás pécsi gépészmérnök otthonában beszélgetünk, a betegséggel való küzdelméről és biztató eredményekről. Mint felidézi, a 2013. októberi érelzáródás súlyosan károsította az agya beszédért felelős területét, nyolc évtized szókincsét elsöpörve. Akkor az orvosok azzal biztatták, egy-két év alatt újra megtanulhat beszélni, de ez nála tovább tartott. Úgy fogalmaz: ha 20 évvel fiatalabban támadja meg a kór, hamarabb felépül. De ha ma tíz szót megtanul, holnap ötöt elfelejt.

Feladni azonban nem hajlandó, több ezer szóval megbirkózott már, manapság bárkivel megérteti magát. Az írás azonban komoly kihívás, egy háromoldalas levéllel legutóbb egy egész hetet küzdött. És hogy miért érdekes a története? Mert a saját tanításához először egy nyomtatott magyar–magyar szótárt szerkesztett, aminek segítségével kétezer szóig jutott. A beszédfogyatékosokat segítő országos Afázia Egyesületnek is elküldte, sőt szakértőkkel is konzultált. Mivel azt mondták, ez az ő tanulását segítheti, de másnak kevésbé alkalmas, továbblépett. A szótár alapjain kitalált egy olyan különleges számítógépes programot, amely rejtvényes formában gyakoroltatja, tanítja a szavakat az afáziásoknak.

Hozzáteszi: nem egyedül érte el, hogy a Szórengeteg nevű program ma már készen áll, hogy bárki gyógyulását segítse. A PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán dr. Szendrői Etelka támogatta az ötletet, az ő irányításával Fekete Tímea, egy végzős hallgató diplomamunkaként programozta le a Szórengeteget. A képekkel és rövid leírásokkal segítő alkalmazáshoz Schmidt János rejtvényszakértő írta a tömör, könnyen értelmezhető leírásokat, a hangzó segítséget pedig Szászi János, a rádió körzeti stúdiójának munkatársa mondta fel. A program már 47 témakörben 500 alapszót segít gyakorolni, és tetszés szerint bővíthető is.

Az afáziához visszakanyarodva Komanovics István szomorúan idézi fel, hogy idehaza ez a fogyatékosság mostoha helyzetben van, még támogatásra sem jogosult, aki elvesztette a szavakat. Létezik ugyan katéteres eljárás, amivel az agyat romboló vérrög eltávolítható – de ez csak három magyar kórházban érhető el. Ráadásul nagyon gyorsan, hat órán belül meg kell történnie, különben a károsodás katasztrofális lehet. Példaként említi Kulka Jánost, aki áprilisban kapott strokeot, de villámgyorsan megműtötték, és látványos a rehabilitációja. Akik azonban nem jutnak el hamar a budapesti, debreceni vagy győri központba, súlyos életminőség-romlást szenvednek el.

És hogy a Szórengeteggel mit tervez az alkotója? Szeretné, ha idővel minden afáziásokat kezelő kórház és intézmény használná. Ő ingyen odaadja, és megtanulni sem nehéz a kezelését, még egy kezdő számítógép-használónak sem. Orvos, logopédus vagy érintett beteg, családtag egyaránt jelentkezhet nála a [email protected] e-mail-­címen.

Agyi károsodás és következmények

Az afázia a központi idegrendszer károsodása miatt kialakuló beszédzavar. Okozhatja baleseti sérülés, stroke vagy más betegség is. Társulhat megértési, számolási vagy írási nehézséggel is, sokszor a test bénulásával együtt járva szigeteli el a beteget a külvilágtól. A károsodás hosszas terápiával csökkenthető.

Komanovics István 1932-ben született Tolnán, Székesfehérváron szerzett technikusi végzettséget, majd a BME-n gépészmérnök diplomát. Élt Szigetváron is, 16 évig dolgozott a pécsi Bőrgyárban, majd a Pollackon oktatott az épületgépészet szakon, 1992-ben innen ment nyugdíjba. Felesége Fohl Erzsébet, aki gyermekorvosként több mint öt évtizedet dolgozott, a legtovább Uránvárosban.

A 2013. októberi agyvérzése utáni felépülése részeként a szigetvári kórház pszichológusával, Horváth Dáviddal indítottak Pécsen beszédgyakorló klubot afáziásoknak. A klub tagjai minden második szombaton találkoznak az Integrált Nappali Szociális Intézményben (Felsőbalokány u. 1.), a foglalkozásokra mindenkit várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!