Közélet

2008.04.19. 18:59

Egyre több a vaddisznó Pécs peremén

Pécs egyik szélső városrészében napi vendégek a vaddisznók a házaknál. Olyannyira elszemtelenedtek, hogy szinte korlátozás nélkül grasszálnak a portákon.

Balogh Zoltán

A Nagydeindol utcában nemcsak a zöldövezetbe vágyott emberek laknak, hanem – bármilyen furcsán hangzik – vaddisznók is. Ráadásul szabadon. A Fábián Béla nevéről ismert művelődési központ együttese mögötti bő egy hektáros, a lakóházaktól néhol csak húsz méterre húzódó dzsumbujban vertek tanyát. Ami felettébb idegesíti a környéken élőket, miután a disznók este nyolc magasságában rendre megjelennek a portákon. Megesett, hogy akadt jószág, amelyik ott is maradt – döglötten, az óvoda udvarán találták meg az egyik reggel.

Nyúli György meséli: tavaly nyáron úgy csemegézték a kertjében a cseresznyéjét, hogy egymás hátára támaszkodva érték el az ágakat. Ez a legkevesebb, a vaddisznók rendre dúlják szét a kerteket. Nyúli úr legutóbb e hét szerdáján látott a portája környékén disznót. A szomszédasszonya csütörtökön, mégpedig ötöt: egy koca vonult szép rendben a négy malacával. Még jó, hogy nem reggel állítottak be, esetleg egy kávéra, hallom. A vadászok állítólag azt tanácsolták a környékbelieknek, hogy csak akkor féljenek a jószágoktól, ha már csattogtatják a fogukat és habzik a szájuk. Szép vigasz.

A területen is érdekelt, amúgy hatezer hektáron működő Hosszúcser Vadászegylet elnöke, dr. Jelenszky Márton – ahogy kiérezni a szavaiból –, nem túl optimista a vaddisznók kiűzését illetően. Egyrészt, mert valószínűleg tüskét hagyott a vadászokban, hogy amikor csaknem két éve egy zöldhajtással kizavarták a disznókat a dzsungelből, valaki rájuk hívta a rendőrséget. Pedig csak hajtottak, nem vadásztak, miután azt, ugyebár, lakott területen nem igazán lehet. A hajtásnak meg is lett az eredménye, a disznók eltűntek. Két napra. Aztán, mintha mi sem történt volna, visszaköltöztek. És azóta is dúlják a művelt kerteket.
Itt a művelten van a hangsúly, ugyanis a vadászegylet elnöke úgy tartja: amíg rengeteg az elhanyagolt telek – így alakult ki az egy hektáros, csaknem összefüggő, néhol tíz éves fákkal tarkított dzsumbuj –, addig az alkalmazkodó vaddisznó biztonsággal megtalálja az élőhelyét. És szinte élvezi, ha nem találja szembe magát erős kerítéssel.

Hogy mekkora lehet a nagydeindoli disznónépesség, azt becsülni sem lehet. Egy biztos, a Mecsekben vannak szép számmal. Csak ennek a vadásztársaságnak a területén tavaly kétszázötvenet lőttek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!