Hírek

2008.09.24. 12:44

Kínai űrséta élőben

Kína a tervek szerint csütörtök reggel három tajkonautát küld orbitális pályára a Sencsou VII űrhajó fedélzetén, majd az egyik űrhajós negyven percig tartó űrsétát tesz. A korábbi jelentések a kilövést még októberre tették, valószínűsítve az állami ünnepre eső felbocsátást.

BAMA

Kína azt tervezi, hogy az űrsétát filmre veszi, és élőben sugározza egy apró műhold segítségével, melyet a Sencsou VII fedélzetéről bocsátanak majd ki. Az űrséta az első tesztelés lesz a tajkonauták saját tervezésű és fejlesztésű űrruhája számára is – írja a hirado.hu. Az űrséta hatalmas előrelépést jelent az országnak, mely hosszú ideje szeretne csatlakozni a Nemzetközi Űrállomás projekthez, és a hírek szerint emberes küldetést tervez a Holdra is. Egyes jelentések szerint Kína azt is tervezi, hogy állandó űrállomást épít ki 2020-ra. Az űrséták levezénylésének képessége szükséges lépés a karbantartáshoz és a konstrukcióhoz.

A Sencsou VII csütörtökön indul a kanszui Csiucsüan Műholdkilövési Központ kilövőállásából. A Hszinhua űrügynökség szerint a kilövés az időjárási feltételeknek megfelelően szeptember 30-ig bármelyik napon kivitelezhető. A Sencsout az orosz Szojuz űrhajóról modellezték. A hajónak három szegmense van, a legénységi kapszula, az orbitális modul és a szervizmodul, melyben a létfenntartó felszerelés és a meghajtó rendszer kapott helyet. Ez a küldetés lesz az első, amely három űrhajóst visz fel orbitális pályára. A legénység egyik tagja, Csaj Csekang hajtja majd végre az űrsétát. Őt társa, Liu Poming segíti majd az orbitális modulból, amelyet a misszió számára légzsilippé alakítottak át.
A szakemberek szerint az űrséta hangsúlyozza majd Kína új szerepét a nemzetközi porondon.

Kína 2003-ban küldte fel első asztronautáját, ezzel a harmadik olyan ország lett a világon, amely saját erőből küldött embert az űrbe. Bár az ázsiai ország nem rendelkezik hivatalos tervekkel az emberes marsi küldetésre, egyes jelentések szerint az ország 2017-re Hold-missziót tervez, ezzel három évvel előbb jár, mint az Egyesült Államok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!