Közélet

2008.11.20. 23:33

Huszonkét évre szerződött Pécs a hőerőművel

A tegnapi közgyűlés során a két legizgalmasabb kérdéskör egyike a hőerőművel kötendő, huszonkét évre szóló szerződés volt. A másikat nem is tárgyalta a testület: a vízmű magánosításának ügyéről a pártok sajtótájékoztatón számoltak be.

Cseri László

A Pannon Hőerőművel kötendő szerződés megszavazása komoly feladat elé állította a frakciókat. Tasnádi Péter polgármester elmondta, hogy Tóth Bertalan és Gonda Tibor alpolgármesterek rendkívül hosszan tartó tárgyalássorozata és alkufolyamata előzte meg ezt a döntést. A városvezetés és Gasz Zoltán, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatója is azzal érvelt, hogy a most életben lévő és 2015-ig érvényes szerződés olyan hátrányokat jelent a város számára, hogy ebből a béklyóból csak egy új szerződés felvállalásával lehet kilépni.

Az ellenzék megosztott volt a kérdésben. Bár a Fidesz információnk szerint előzetesen megállapodott a szocialistákkal arról, hogy megszavazza az előterjesztést, voltak ellenvetéseik. Nagy Csaba elmondta, sajnálatos, hogy a teremben ülő képviselők közül szinte senki sem lakik távfűtéses panelben, miközben ennek a nem kis rétegnek az igényeit kellene képviselniük. A szerződés legfélelmetesebb része az, fejtette ki, hogy huszonkét évig kell mindig ugyanazt a nagyságú hőmennyiséget a városnak megvásárolnia, miközben a globális felmelegedés következtében erre várhatóan nem lesz szükség. Azon kellene gondolkodni, javasolta, miképpen lehetne a város egyes új területeit, új beruházásait bekötni a rendszerbe, hogy elkerülhető legyen a meg nem vásárolt hőmennyiség következtében kötelező kötbér.

Majdik Miklós hangsúlyozta, huszonkét évre nem lehet felelősséggel előre gondolkodni, majd kifogásolta, hogy az új blokkban elégetendő kínai nád termesztésének semmiféle feltételrendszere nincs kidolgozva, így ha bedől ez a vállalkozás, továbbra is marad a Mecsek fáinak kitermelése. Kővári János (ÖPE) az elzálogosított jövőről beszélt. Az önkormányzat úgy készül e szerződés megkötésére, érvelt, hogy semmilyen adattal nem rendelkezik az alapanyagról, a megállapodás ráadásul gyakorlatilag lehetetlenné teszi más, valóban megújuló alternatív energiák felhasználásával működtetett szolgáltatás bevonását.
Péterfi Attila, a PannonPower vezérigazgatója azzal érvelt, hogy az európai energiapolitika a megújuló energiaforrásokat és a távhőt támogatja, ezért a várossal történő együttműködés üdvözlendő, és kiváló lehetőség az orosz gáztól történő függetlenedésre.

Kővári János névszerinti szavazást kért, amelyet elvetettek. Végül a szocialisták közül Tasnádi Péter és Soó László nem nyomta meg egyik gombot sem, ugyanezt tette Huba Csaba (Fidesz-KDNP). Dr. Ternák Gábor (Fidesz) tartózkodott, Dévényi Sándor, Kővári János és Lengvárszky Attila (mindhárom ÖPE), továbbá Mindum Károly és Weller János szabad demokraták, valamint dr. Füredi Péter (MDF) nemmel szavaztak. A Fidesz részéről csak Majdik Miklós nyomta meg a nem gombot.

A közgyűlést furcsa közjáték zavarta meg. A Civilek a Mecsekért Mozgalom képviselői a karzatról egy molinót engedtek le, amellyel az élhető Mecsekre kívánták felhívni a figyelmet, arra, hogy meg kell menteni az erőket a hőerőmű kohóitól.

Páva Zsolt: „El a kezekkel a főjegyző asszonytól!”

A vízmű privatizációja 1995-ben történt, nem most zajlik – hangsúlyozta Tasnádi Péter sajtótájékoztatóján. Elmondta: a kisebbségi tulajdonos francia féllel azóta megromlott a város viszonya, az együttműködés ellehetetlenült. A város egy kft.-be apportálta a részvényeit, e cégnek a 49 százalékos tulajdonjogát adnák el a Keleti János által képviselt cégnek, amely vállalta: három évig nem emel vízdíjat és öt éven belül kivásárolja a franciákat, a város érdekében. A közgyűlés azonban addig nem tárgyalja a kérdést, amíg jogi aggályok merülnek fel – hangsúlyozta a polgármester.

Páva Zsolt sajtótájékoztatón ismertette Keleti János levelét, amelyet a város főjegyzőjének küldött. Durva hangú, legorombító a hangneme – érvelt –, ráadásul kioktatja a törvényességért felelős főjegyzőt, hogy roszszul ítéli meg a jogi hátteret. Azzal zárta: „El a kezekkel a főjegyző asszonytól!”

Így vélekedett az esetről Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője is, aki hozzátette, nem annak az önkormányzati köztisztviselőnek kellene szégyenkeznie, akinek a témával kapcsolatos jóindulatú szakmai észrevételeit kiszivárogtatták a városházáról, hanem annak, aki a főjegyzői jogkört támadja.

Páva Zsolt sajtótájékoztatón ismertette Keleti János levelét, amelyet a város főjegyzőjének küldött. Durva hangú, legorombító a hangneme – érvelt –, ráadásul kioktatja a törvényességért felelős főjegyzőt, hogy roszszul ítéli meg a jogi hátteret. Azzal zárta: „El a kezekkel a főjegyző asszonytól!”

Így vélekedett az esetről Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője is, aki hozzátette, nem annak az önkormányzati köztisztviselőnek kellene szégyenkeznie, akinek a témával kapcsolatos jóindulatú szakmai észrevételeit kiszivárogtatták a városházáról, hanem annak, aki a főjegyzői jogkört támadja. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!