Közélet

2009.01.02. 07:45

Egy csatornafedelet akar örökbe fogadni egy vállalkozó

Nem mindennapi ötlettel állt elő egy vállalkozó: örökbe akar fogadni egy aknafedlapot, mégpedig a Rókus–Zója utcák kereszteződésének közelében.

Balogh Z.

Egy olyan csatornafedelet, ami az aszfaltnyomban van, és nagyobb forgalomban kikerülhetetlen a döccenő. A fedél évekkel ezelőtt megsüllyedt, de úgy tűnik, az autósokon kívül senkit sem érdekli a baleset- és kárveszély.

Bevált, mégsem terjed

Két éve Pécsett, Debrecenben és Békéscsabán kezdték el tesztelni egy új találmányt. A lényege, hogy csavarok révén bármikor az úttest felszínébe hozhatók az aknafedlapok, a vas élettartamától függően akár évtizedeken át. A megoldás nemcsak a közlekedést segíti, elkerülhetők a hosszabb útlezárások is, hiszen nincs szükség bontásra, az átállítás gyorsan elvégezhető. Pécsett 2006-ban a Mártírok útján, a Veress Endre és az Ybl Miklós utcában építettek be összesen öt ilyen fedlapot. Bár bevált, azóta mindössze öt újabb készült el.

A vállalkozónak, Kemenes Lászlónak ez a „kedvence” Pécsett, de számos helyet sorol még, ahol ilyesmivel találkozhatunk. Illetve: kevés olyan utcáról tud, ahol ne lennének hasonló problémák. Éppen ezért sajátos mozgalmat indított: úgy döntött, hogy örökbe fogad a Pécsi Sörfőzde közelében, a Zója utcában egy csatornafedelet. Ami azt jelenti, hogy a saját költségén felújíttatja, felügyeli az építési munkákat, és a garanciális idő lejártáig figyeli a csatornafedél sorsát. Úgy véli ugyanis, hogy a kontármunka miatt sülylyednek a csatornafedelek, és ez kellő figyelemmel kiszűrhető. Példaként Lánycsókot hozza, ahol a közelmúltban csaknem félszáz csatornafedelet építettek be – szakemberek –, és mindegyik tökéletes. Pedig a falun az autópálya építése miatt egyenként negyven tonnás teherautók járnak át rendszeresen.

A csatornafedelek a pécsi vagyonkezelő holdinghoz, illetve a vízműhöz tartoznak. A holding szakembere szerint egy-egy helyreállítása körülbelül ötvenezer forintba kerül. Kemenes László állja az összeget, és azt mondja, már az első próbakérdésre vagy ötven ismerőse igent mondott, valamennyien hajlandóak lennének örökbe fogadni egy-egy csatornafedelet. A vállalkozó március elsejéig várja a további jelentkezőket – autósokat, vállalkozókat, önkormányzati és országgyűlési képviselőket – a [email protected] címen. A nem mindennapi akció márciusban elindul, tekintet nélkül arra, hogy kié is a kiszemelt, gazdátlan csatornafedél.

Címkék#Lánycsók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!