Közélet

2009.01.14. 07:42

Retro 89: Gyurcsány Ferenc lett a KISZ KB titkára

Miről írt a Dunántúli Napló 1989. január 14-én: a KISZ XII. kongresszusán a 28 esztendős Gyurcsány Ferencet a KISZ KB titkárává választották.

Szerkesztette: Zsigmond József

Áprilisra összehívták a KISZ XII. kongresszusát - Gyurcsány Ferencet a KB titkárává választották

A KISZ Központi Bizottsága pénteken kezdődött ülésén - az országos KISZ-értekezlet határozata alapján - az április 21-23. közötti időszakra összehívta a KISZ II. kongresszusát, amelyet a Budapest Sportcsarnokban tartanak majd meg.

Az ifjúsági szövetség vezető testülete tanácskozásának első napján zárt ülésen döntött azokról a személyi kérdésekről, amelyeket a legutóbbi ülésén elhalasztott, majd megtárgyalta és módosítással elfogadta a KISZ és a Magyar Úttörők Szövetsége költségvetését.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Országos bányászdemonstráció a pécsi sportcsarnokban (1989. augusztus vége)
[/caption]A KISZ Központi Bizottsága titkárrá választotta a 28 esztendős Gyurcsány Ferencet, a KISZ Pécs városi bizottságának első titkárát, a KISZ KB egyetemi, főiskolai tanácsának elnökét. A KISZ KB intéző bizottsága 5 taggal bővült. A testület soraiba választották Szabó Györgyöt, a DIVSZ főtitkárát, Moldvai Lászlót, a területi bizottságok képviselőjeként, Printz Péter Jánost és Szabó Róbertet, a középiskolai és szakmunkástanuló réteg képviselőit, valamint Munkácsi Mihályt, az ifjúmunkások képviseletében....

Megéri-e juhokat tartani - Új juhfajta a zselici merino

Egy évtized alatt felére csökkent a magyarországi anyajuhállomány, ma már nem éri el az egymilliót. A juhtartás nem gazdaságos, általában csak az úgynevezett szegény tsz-ek küszködnek vele, többnyire abban az esetben, ha a húsmarhatartás megbukik és amennyiben a legelő adott, úgy hasznosításra a juhnyáj marad.

A szentlászlói termelőszövetkezet annak a bizonyításába kezdett, hogy igenis lehet gazdaságosan juhot tartani megfelelő fajta esetében. De először is a kívánt fajtát kellett létrehozni. A már bejelentett új fajta - a zselici merino - ígéretes. A mai törzstenyészet létrehozása mögött kemény munkával töltött nyolc év áll. Harmincezer anyajuhról vett mintákat ismertet Szegő Ferenc, a szentlászlói juhtenyészési ágazat vezetője:
- A keresztezések során a korábbi 200-200 grammos súlygyarapodással szemben 300-310 grammot értünk el, a gyapjú fürthossza 6-8 centiméterről 11-11,5 centiméterre nőtt, ez már hosszú fésűsnek számít. A szálvastagság 24 mikron lett, 2 mikronnal vastagodott, a gyapjútisztaság viszont a 42-43 százalékról 60-63-ra emelkedett.

A hosszabb és tisztább gyapjú ára is megfelelően változott: 120 forint/kilogrammról 280-ra. Az importkiváltó áru keresett cikk! .... 
(L.Cs.K.)

25 éves a Mecsek Fúvósötös

Szinte hihetetlen, hogy egy egész emberöltővel ezelőtt alakult a Mecsek Fúvósötös. Tagjai: Deák Árpád, Paláncz Tamás, Szkladányi Péter, Tolnay Gábor és Várnagy Attila, szinte semmit sem változtak az elmúlt két és fél év során. Legalábbis különben, muzikalitásban nem. Tudásuk és sikereik száma azonban jócskán megnövekedett, több mint hatszáz fellépéssel, hazai és külföldi turnéval a hátuk mögött.

Pécsi hanglemezkiadás

Jó évet zárt a pécsi hanglemezkiadás. Ha az olvasó erre a mondatra felkapja a fejét, mert nem tudja, hogy Pécsett tervszerű lemezkiadás létezik, ne tegyen magának szemrehányást: viszonylag rövid ideje működik a cég, s még nem sokat tett tevékenységének megismertetésére. A Baranya Megyei Művelődési Központ Pannonton márkajelű hanglemez- és kazetta kiadótevékenységéről van szó: két lemez, három kazetta és két zenei vonatkozású könyv az 1988-as év termése.... (G.T.)

HIRDETÉS
Vásár a Konzumban!
Ruházati cikkek nagy árengedménnyel!
- Férfipóló 210 Ft helyett 152 Ft
- Melltartók 231 Ft helyett 110 Ft
- Női színes jugoszláv körömcipő 1220 Ft helyett 499 Ft-ért
- Bébi kétrészes bársony együttes 1100 Ft helyett 660 Ft-ért
+ Ezért nem kell külföldre utaznia!
Ischer Videómagnó 39 900 Ft-os reklámáron vásárolható meg a műszaki osztályon a második  emeleten!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!