Közélet

2009.01.20. 06:13

Parkolás: kiváltságos politikusok, tiltakozó civilek

Bár civilek már tiltakozást és polgári engedetlenséget szerveznek, a csütörtöki közgyűlésen további kedvezményezetteket kíván ingyenes parkoláshoz juttatni megalkotás előtt álló rendeletében Pécs önkormányzata.

Babos Attila (DN)

Polgári engedetlenségi akcióra és demonstrációra készülnek pécsi civilek február első hetében: a parkolási díjak megemelése és a zónák kiterjesztése ellen tiltakoznak. Fodor Ibolya szervező szerint a kiterjesztéssel végképp eltávolodott a város és a Holding az eredeti céltól, a belváros védelmétől. Hamarosan szórólapok segítségével is értesítik az autósokat a demonstrációról. Akkor egy petíciót is átnyújtanak a város vezetőinek követeléseikkel, utakat zárnak le, s valószínűleg a csatlakozó autósok aznap nem váltanak parkolójegyet Pécsett.

Dr. Lovász István, Pécs Városfejlesztési Főosztályának vezetője kérdésünkre elmondta, az önkormányzat a közterület tulajdonosa, annak kezelője azonban a Pécs Holding Zrt. A Holding és a Kerident Kft. közti szerződés szerint a parkoltató cégnek díjzónánként biztosítanak bizonyos mennyiségű fizetőparkoló-helyet, a kiterjesztésre vonatkozó döntés is ezzel van összefüggésben. Dr. Tóth Bertalan pécsi alpolgármestert kerestük a múlt hét végén, hogy megtudjuk, mennyi parkolóhelyet garantál a szerződés a cégnek, de ő úgy nyilatkozott, a Holding és a Kerident közötti piaci alapú ügyletről lévén szó, a pénzügyi részletek nyilvánosságra hozatala üzleti érdekeket érint, így ezt az illetékes cégvezetők előzetes jóváhagyása nélkül nem adhatja ki. Ezt kértük, de nem kaptuk meg.

Gámán Imre, a Kerident és a Gámán Kft. ügyvezetője más kérdéseinkre azonban készségesen válaszolt. Megtudtuk, hogy 2011, tíz éves szerződésük lejárta után is maradnának Pécsett. Hangsúlyozta, az újabb zónakiterjesztés a parkolás szabályozása miatt történt, sok helyütt a lakók kérésére. Hozzátette: a külterületek felé történő kiterjesztéssel nem feltétlenül járnak jól. Egy parkolóhelyre vetítve jóval több ellenőrre és automatára van szükség mint a Belvárosban, ráadásul itt nagyságrendekkel több a kedvezményes bérletesek száma, és kisebb a jegyfizetős forgalom aránya. Elmondta azt is, hogy tudja, amiatt is támadják őket, hogy nem pécsi cég, de pécsi és környékbeli embereket alkalmaznak, és itt fizetnek iparűzési adót is.

Újabb kedvezményezettek kaphatják meg a jogot az ingyenes parkolásra

Tovább szélesedhet azoknak a kedvezményezetteknek a köre, akik ingyen parkolhatnak majd Pécsett, mind a forgalomcsillapított övezetben, mind a fizetős zónákban, amennyiben csütörtöki ülésén a pécsi közgyűlés elfogadja a bizottságokon már átment javaslatot. Az előterjesztő dr. Tóth Bertalan alpolgármester. Amint azt annak idején megírtuk, egy szűk csoport már megkapta ezt a kegyet a várostól. Többek közt a baranyai országgyűlési képviselők, a pécsi önkormányzati és kisebbségi képviselők, a város jegyzője, aljegyzője, főépítésze, a megyei közgyűlés elnöke, alelnöke, főjegyzője.


Ha elfogadják az előterjesztést ingyenesen parkolhatnak a tiszteletbeli konzulok, a nem pécsi állandó lakhellyel rendelkező, listán megválasztott országgyűlési képviselők, és a megyei közgyűlés képviselői is. Olyanok is kaphatnának azonban – polgármesteri hozzájárulással – ingyenes parkolást biztosító bérletet, akik a város számára kiemelkedően fontos feladatot végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!