Közélet

2013.04.21. 17:39

Futurisztikus Pécs: tengeri sün, algaültetvény, naptorony

Mindannyian álmodozunk egy szerethető, tiszta városról - csak mi nem támasztjuk alá számításokkal. A Pécsi Tudományegyetem műszaki karának tanárai és diákjai megtették helyettünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán néhány hónapja indult az „Old City, Smart City” projekt, amelynek célja az volt, hogy a hallgatókat ötletes megoldásokra sarkallja Pécs jövőjével kapcsolatban.

– A város energetikai koncepcióját kellett újragondolniuk a villamosmérnököknek, a gépészeknek, az urbanistáknak, a környezetmérnököknek és az építészeknek – tudtuk meg Fröhlich Balázstól, az egyik résztvevőtől. – A projekt során csapatokban dolgoztunk, s városrészekre konkretizált megoldásokat kerestünk.
Összeállításunkból kiderül: nem egy alkalommal egészen futurisztikus megoldások születtek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Naptorony kerülhetne a bányatóra (fotó: Laufer L.)
[/caption]

– Több olyan ötlet is van, amelyek máshol már működnek, de vannak merőben új elgondolások is – fűzte hozzá Fröhlich Balázs. – Minden csoport komoly munkát végzett, rengeteget fotóztunk, mértünk, számoltunk.

A/1 laktanya környéke

Algaültetvények telepítésével sajátos és különleges ipari park létesülhetne itt. Az ültetvény lényege, hogy az algák különleges, óriási tartályokban vannak, s hidrogént termelnek – amely hidrogént például remekül tudná hasznosítani egy elektromos busz. Az ipari park környéke így azonnal energiát is termelne, amely megkönnyítené a kisebb és nagyobb cégek bevonzását.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön melyik projekt megvalósulásának örülne leginkább?
---------------------------------------------------------------------------

Magasház

Mivel Pécsett a légszennyezettségi adatok továbbra is aggasztóak, szükség volna valamilyen tisztító berendezésre. Ez lehetne például a Magasház. Egy friss kutatás szerint a tengeri sünök képesek a szénmonoxidot kálcium-karbonáttá alakítani. A feladat „egyszerű”: a lakatlan ház liftaknáinál ki kell ütni a falat, oda kerülnének tartályokban a tengeri sünök kémiai vegyületei, amelyek folyamatosan szívnák be a szénmonoxidot, s ezáltal tisztítanák a város levegőjét.

Bányató

Mivel a bányató falát a nap szinte folyamatosan süti, óriási napkollektorokat lehetne ide telepíteni. Az ebből nyert energia kiegészülhetne a tónál fellelhető, különböző légnyomású levegővel – ezt gyűjtheti össze és hasznosíthatja egy úgynevezett naptorony, amely a bányató vizén lebegne. Ezenfelül a környék alkalmas lenne biomassza-ültetvények telepítésére is.

Felüljárók közötti terület

Egy maximálisan környezetbarát erőmű kapna itt helyet, amely geotermikus energiát használna: a mérések szerint amennyiben itt körülbelül négy kilométer mélyre lefúrunk, meleg vizet találunk. Ezt kell tehát felhozni, majd hasznosítani, s így Kertváros energiahasználatát innen lehetne fedezni egy olyan erőmű segítségével, amely más nyersanyagot nem is használna.

Meszes felső része

Ez a terület, amíg a bánya működött, jó környéknek számított, ám mostanra az épületek nagy többsége lelakott, egy részük menthetetlen. A városrész legfelső részén kellene egy új ipartelepet létrehozni – ezzel ugyanis megmenthető lenne az egész terület, mivel a dolgozóknak (logikusan) itt lehetne lakóparkokat és egyéb kiszolgálóépületeket létesíteni. Így magát „gyógyítaná” a környék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!