Közélet

2013.06.10. 08:54

Felkészülve várják Baranyában az áradást

Mohácsnál már majdnem 9 méteres a víz, befejeződtek a baranyai szakaszon a megelőző védekezési munkálatok.

bama.hu

A mohácsi árvízvédelmi szakaszon a jobb parton 2013. június 9-én 06:00 órától, a bal parton június 7-én 18 órától II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Jelenleg Mohácsnál 890 cm a vízállás, mely 38 cm emelkedést jelent tegnap reggel 7:00 és ma 7:00 között.

Dunaszekcső településen a védekezés előkészületei befejeződtek, az ideiglenes védművek elkészültek. A következő napokban a Széchenyi utca végét, és a kompkikötőt zárják le homokzsákokkal, valamint a betongyárnál 2 soros homokzsák gátat alakítanak ki 150 méter hosszan. A megalakított figyelő szolgálat folyamatosan ellenőrzi az árvízi jelenségeket.

Befejeződtek a megelőző védekezési munkák Bár településen is. A településen a továbbiakban figyelőszolgálat működik, amelynek az az alapvető feladata, hogy egy esetleges árvízi jelenséget időben észleljen (pl.: víz átszivárgás, buzgár kialakulás), s a tapasztaltaknak megfelelően a szükséges beavatkozások a lehető legkorábban megtörténjenek.

Jelenleg 5 fő polgárőr lát el figyelőszolgálatot váltásban, továbbá készenlétben van a községben 2 darab traktor utánfutóval és 15 fő az esetlegesen szükséges azonnali beavatkozás megkezdése céljából.

Újmohács településen, a porondi részen, lábon álló ártéri nyaralókat a katasztrófavédelem, a vízügy, és a vízi rendészet emberei vizsgálták, az ott tartózkodókat az ingatlanok elhagyására szólítottak fel, közülük 1 főnek az önkormányzat részéről ideiglenesen lakást biztosítottak. A terület ellenőrzését a szakember tegnap délelőtt ismét végrehajtották, ennek eredményeként 9 főt, 2 kutyát, és egy macskát szállítottak Mohácsra.

114 baranyai tűzoltó jelenleg Kismaroson tartózkodik, ahol 2 váltásban végeznek védekezési munkát. A HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezetek három fő Baranya megyei hivatásos állományú tagja jelenleg Pilismaróton tartózkodik, és a töltés megerősítésében vesz részt.

Baranya megyébe tegnap 36 tűzoltó érkezett Veszprém-, Somogy-, Békés-, Csongrád megyéből, akik Dunaszekcsőn látnak el védekezési munkát.

Az árvízi munkálatokra jelentkezett önkéntesek száma megyei szinten meghaladja a 400 főt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, Baranya megyében Kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, károkozó szél, vagy nagy méretű jég kíséretében. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A megyében jelenleg citrom (I. fokú) figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

Az összes cikkünket az árvízi témában itt olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!