Gazdaság

2014.02.10. 10:28

Ötvenmilliárdot kaphatnak négy év alatt a „jó gazdák”

Baranyában százhuszonhat, Tolna megyében huszonhat kistelepülést érinthet a kormány napokban bejelentett döntése, amely alapján az adósságrendezésből kimaradt települések négy év alatt ötvenmilliárd forintot kapnak az államtól.

M. B. (Dunántúli Napló)

Az „adósságrendezésből kimaradt” önkormányzatok alatt az olyan, ötezer léleknél kevesebbet számláló falvak értendők, amelyek nem halmoztak fel tartozásokat.

Mindez országszerte 1176 települést érint, az ebben a körben szereplő, kétezres lélekszám alatti települések pedig idén március 31-ig megkapják a négy évre szóló összeg felét. Ez 1018 önkormányzatra vonatkozik. A települések össze is vonhatják a nekik járó juttatásokat, vagyis ha egy nagyobb beruházásba szeretnének fogni, ahhoz is felhasználhatják, nem kell kényszerűen elaprózni.

Az, hogy pontosan mennyi pénzt jelent a támogatás, attól is függ, hogy az adott helységben pontosan hányan élnek, illetve attól, hogy abban a kategóriában mekkora volt az átlagos adósságuk az önkormányzatoknak. Vagyis arról van szó, hogy a szóban forgó települések így nagyjából ugyanannyi támogatáshoz jutnak, mint azok, amelyektől az állam átvállalta az adósságot. A legkisebb falvak esetében ez évente egy-kétmilliót, a kétezres lakosságszámhoz közelítőknél pedig húszmilliót jelenthet. Az önkormányzatok számára ez az extra bevétel jelentős segítség: költségvetésük bevételi oldala tíz-húsz százalékkal növekedhet.

A támogatás igénylésének módját belügyminisztériumi rendeletben szabályozzák: egyebek között út- és hídfelújításra, önkormányzati, kulturális, nevelőpedagógiai intézmények energetikai és általános korszerűsítésére, településrendészeti célokra lehet fordítani a pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!