Közélet

2014.04.01. 11:23

Csipkés poloska ellen permetezik a platánfákat

A Pécs összes közterületét érintő műveletet éjszaka végzik. A vegyszer emberre és állatokra veszélyt nem jelent.

BIOKOM

A BIOKOM Nonprofit Kft. megbízásából 2014. március 28-a és április 5-e között kerül sor Pécs teljes területén a közterületen lévő platánfák permetezésére csipkés poloska kártevő ellen. A beavatkozás az éjjeli órákban történik, este 10 órától másnap hajnal 4-ig.

A permetezés során felhasznált szer (Agrol Plus, III. forgalmazási kategória) emberekre, állatokra, méhekre veszélyt nem jelent, vízi szervezetekre mérsékelten veszélyes lehet. A szolgáltató felhívja a lakosság figyelmét, hogy a munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenekhez éjszaka hozzászokhattunk.

A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Amennyire lehet, alacsony zajszinten fogják végrehajtani a munkát. Az éjszakai permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket és a forgalmat.

Miért célszerű védekezni csipkés poloska ellen?

A csipkéspoloska kifejezetten a platánfák kártevője. A kártétel a fák levelein, azok nedveinek elszívásával keletkezik. Ezt követően a sérült levéllemez már nem tud regenerálódni, így fokozatosan elveszíti funkcióját, a továbbiakban már nem tud táplálékot nyújtani a növény számára, így az fokozatosan legyengül, majd tönkremegy. A kártevők a fa alatt, illetve annak kérgében a törzsön telelnek át, amelynek vegyszeres lemosásával igen jó hatásfokkal lehet gyéríteni a rovarállományt.

A rovarok sajnos nem csak a növényekben okoznak kárt, hanem jelenlétükkel zavarják a lakosságot is. Életük nagy részét a fák koronájában töltik, de egy kisebb szél is képes onnan lesodorni őket, így könnyen bekerülhetnek a lakóházakba, gépkocsikba, vagy éppen az ember ruhájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!