Kultúra

2014.04.08. 15:27

Közkedvelt pécsi színész Csángóföldről

A 64 éve aktív pécsi színészt, Barkó Györgyöt Gobbi Hilda-életműdíjjal jutalmazták – az országban minden esztendőben egyetlen színész kapja meg az elismerést, Pécsről a korábbiakban Péter Gizi és N. Szabó Sándor vehette már át ezt a kitüntetést.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Barkó György le sem tagadhatná hogy erdélyi. Minden szavának súlya és éle van, ahogy az egy csángóföldi emberhez illik.

– Hogy lesz színész a csángó gyerekből?

– Érettségihez közeledve apámmal kimentünk a házunk mögötti rétre. Induláskor megkérdezte: – Mi lesz belőled? Úgy jó kilométert sétáltunk, amikor büszkén rávágtam: – Színésznek készülök! Visszagyalogoltunk a házhoz, s apám így kommentálta: – A te dolgod.

– Közel negyven évet játszott a legjobb határon túli teátrumban, Kolozsváron. Miért pont Pécs következett?

– Sosem hagytam volna el Erdélyt, de egy székelyföldi turné során 1989-ben az utcán négy román rendőr megállított, és ok nélkül úgy megvert, hogy eltört mindkét karom. S azért Pécs, mert éppen akkor kapacitált Lengyel György színi direktor, hogy lenne itt helyem.

– Epizódszereplőként nyert rangos díjakat román és magyar színházi fesztiválokon. Ennyire kedveli a kis szerepeket?

– Pár mondattal egy teljes embert megformálni sokkal nehezebb, mintha végigbeszélsz két órát. De nem is a díjak a fontosak. Amikor turistaként visszatértem Kolozsvárra, csaknem elbőgtem magam, mert többen is megállítottak és idéztek egykori szerepeimből.

– A Harmadik Színházban nemrégiben másfél órát üldögélt az egyik darabban egy olajoshordóban. Ilyen jól bírja még a fizikai és szellemi igénybevételt?

– Nyolcvanhárom éves vagyok, de hálistennek nincs nagy probléma az agyammal. Apám egyébként, amikor otthagyott a Székely Mikó Kollégiumban, homlokon csókolt és azt mondta: „Dolgozz és légy tisztességes!” No, ebből élek azóta is.

– A Pécsi Nemzetiben játszott hat évig, a Harmadiknak két évtizede meghatározó tagja, szerepelt húsz magyar filmben. Mi a legemlékezetesebb magyarországi alakítása?

– Tarr Béla filmjét a Sorstalanságot mindenképpen kiemelném. De most már abbahagyom a játékot, nem volt ez így sem kevés, 5422 előadásban játszottam. Még egy film van vissza, ősszel fejezzük be az Álom hava forgatását a vajdasági Bicskei Zoltán rendezővel. Szép zárás lesz: egy természetimádó öregembert alakítok, aki jó tanácsokkal segít az embereken.

A Kolozsvári Magyar Színház örökös tagja

Barkó György 1931-ben született a hétfalusi csángók egyik településén, Pürkerecen. 1950-ben érettségizett a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégiumban, ugyanebben az évben sikeresen felvételizett Kolozsváron a Színművészeti Intézetbe. Már az iskolaévek alatt is szerepelt a Kolozsvári Magyar Színházban, melynek aztán 1989-ig volt a tagja (a teátrum később örökös taggá avatta). Ekkor Pécsre települt feleségével, Bereczky Júlia színésznő, rendezővel (1928–2007). Nyugdíjba vonulásáig volt a PNSZ tagja, a Pécsi Harmadik Színházban még a múlt esztendőben is játszott, és szerepelt több mint húsz magyar filmben. Nagykozárban él, egy fia van, György (60) és négy unokája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!