Kék hírek, bulvár

2014.04.16. 18:22

Tavaly is 6-os főúton történt a legtöbb baleset a megyében

Egy friss felmérés szerint a 6-os főút baranyai szakasza az ország legveszélyesebb útjai közé tartozik. Ezt támasztja alá, hogy tavaly jelentősen emelkedett az ott történt karambolok száma.

M. B. (Dunántúli Napló)

Tavaly 64, két éve csak 37 baleset történt a 6-os főút baranyai szakaszán, ilyen meredek emelkedést egyetlen más baranyai úton sem jegyeztek fel. A főutat régóta „halálútként” emlegetik a közlekedők, a közvélekedést a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) frissen elkészült felmérése is alátámasztja. A forgalmi és baleseti adatok alapján az ország egyik legveszélyesebb útjának minősítették a 6-os főutat.

Az út kétségkívül a legforgalmasabb Baranyában, tavaly az átlagos napi járműforgalma meghaladta a tizenegyezret – s a kutya épp itt lehet elásva: a 6-os jelenlegi állapotában nem alkalmas ekkora forgalom lebonyolítására, teljes felújítására, és több helyen újabb forgalmi sávok építésére lenne szükség.

A KTI felmérése nyomán mindenesetre egy szakértői csoport most azt vizsgálja, milyen közlekedésbiztonsági beavatkozásokra van szükség, amelyekkel csökkenthető a balesetek kockázata.

Ugyan nem került országos szinten a legveszélyesebbek közé, de megyén belül mindenképpen ilyen a Mohács és Pécs között vezető 57-es főút is, ahol csaknem hatvanhét százalékkal emelkedett a karambolok száma. Ennek hátterében szintén a nagy forgalom állhat (tavaly több mint hétezer jármű közlekedett rajta naponta), ami 2013-ban még nőtt is, mivel a teherautók inkább az 57-est használják, a vele részben párhuzamosan vezető M6-os autópálya helyett, mert olcsóbb az útdíj.

Mindezek mellett továbbra is elkél a vezetők óvatossága a 66-os (Pécs-Komló-Sásd) úton is: a hagyományosan veszélyesnek tekintett úton ugyanis tavaly szintén jelentősen nőtt a balesetek száma.  

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!