Közélet

2014.04.25. 15:56

Tíz éve történt: veszélyben a falusi iskolák

Új sorozatunkban a Dunántúli Napló tíz évvel ezelőtti lapszámai alapján rekonstruáljuk a múltat. Minden hétköznap tálalunk néhány falat nosztalgiát.A Dunántúli Napló április 25-i számában arról is olvashattunk, hogy tíz éve is volt már fesztivál a Zsolnay-gyárban, gyökerestől dőlt ki egy harmincméteres fa Bólyban. Végveszélyben a falusi iskolák.

bama.hu

Tíz éve is volt már fesztivál a Zsolnay-gyárban - igaz, kissé más körülmények között. „A hét végén is érdemes volt kilátogatni a Nemzetközi Kortárs Művészeti Fesztivál fő helyszínére, a Zsolnay-gyár üresen álló hatalmas csarnokaiba, ahol a kilenc országból érkezett kiállítási anyag mellett többek között zenei élmények is várták a fiatalokat. A felvételen megörökített szekszárdi táncosok műsorát a péntek esti záróprogramon újra láthatják majd az érdeklődők."

Elöregedtek a bólyi platánok, gyökerestől dőlt ki egy harmincméteres fa. „A város híres, országosan védett platánsora nagyon elöregedett, de a városközpont többi óriásfája is cserére érett. Ultrahangos vizsgálat is bizonyította, hogy a törzsek belülről kiüregesedtek, s mára meglehetősen veszélyessé vált nagy részük. A minap egy esőzés során gyökerestől dőlt ki az egyik harmincméteres, nagy lombkoronás óriásfa, ám szerencsére csak egy személygépkocsi csomagtartójában tett némi kárt. Hárs József bólyi polgármester szerint ezért fontos az a program, mely során a főutca és főtér teljes megújítását célozták meg uniós támogatással. Ennek során nem kevesebb mint 560 lombhullató, tájba illő fát fognak ültetni."

Végveszélyben a falusi iskolák. „Akad Baranyában olyan iskola is, ahol tizenkét diákra három pedagógus jut, és olyan szomszédos települések is léteznek, ahol alig öt kilométeren belül működik 40 százalékos kihasználtsággal két általános iskola, ahelyett, hogy fele költséggel és dupla hatékonysággal közösen tartanának fenn egyet.
A többség szenved, amíg bírja. Kővágótöttös például országos első a minimális iskolai gyereklétszámot tekintve. Rájuk valószínűleg a bezárás vár. Drávazugon és számos helyen pedig a felső tagozat összevonása jelenthet megoldást. Ez utóbbit választotta legutóbb Babarc is."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!