Kultúra

2014.05.01. 15:10

Negyedszázada szentjánosbogárként él

Hármas jubileumot ünnepel a pécsi roma közösség: 25 éves a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, ugyanennyi idős a Rácz Aladár Közösségi Ház és 20 esztendős az első pécsi cigány kisebbségi önkormányzat. Mindhárom alapítója és fő generálója dr. Kosztics István.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Jogász, intézményvezető vagy vajda leginkább?

– Civil szervezeti vezetőként tevékenykedem, az egyesületünk pedig elsősorban képzési, foglalkoztatási uniós projektekkel foglalkozik. Sőt, hamarosan Alsószentmártonban vendégházat adunk át, ami szabad bevételekhez juttathatja az egyesületet.

Miért, nem önkormányzati támogatásból működik a roma szervezet?

– Negyedszázad kellett hozzá, hogy meggyőzzük a várost, a közművelődési megállapodásból nem lehet megélni, a pályázatok pedig esetlegesek. Így most már évi másfél millió forintos támogatásból gazdálkodhatunk, ami elég a rezsiköltségekre.

Mi zajlik a házban?

– Kulturális vonalon több nagy eseményünk van évente: romanap, cigányfesztivál és folklórtalálkozó is. A hétvégén például fotókiállításunk nyílt a ház 25 évéről, s irodalmi matinénk indul a Király utca 27-ben. Ezt a helyet a Belváros újratöltve akció keretében nyertük el tárlat- és programszervezésekre, s Kossuth-díjasok Klubját tervezünk ide, első vendégként Bertók Lászlóval.

Javult a romák hazai megítélése az elmúlt negyedszázad során?

– Hullámhegyek és -völgyek követik egymást. Ha ugyanis a sajtó felkap egy negatív eseményt, akkor felerősödnek az előítéletek, aztán kedvező tendenciák következnek. Baranyában egyébként az országos átlagnál jobb a helyzet.

Elégedett az életével?

– Az volt a legfőbb célom, hogy elfogadtassam mindenkivel a magasabb roma kultúrát, s meg kell mondjam, évtizedekbe tellett bebizonyítani, hogy nem csak jó zenészeink vannak, de képzőművészetben, színjátékban, irodalomban is vannak különleges értékeink és személyiségeink.

Készít még kerámiákat?

– Ez az első végzettségem, s néha eszembe jut, hogy talán jobb lett volna az agyagnál maradni, mert az sokkal könnyebben alakítható, mint az emberek. Én azzal a szlogennel indultam a közösségi munkában, hogy szeretnék szentjánosbogár lenni, aki világít a sötétben. De sajnos jócskán van még teendő, mert rengeteg nagyon szegény cigány él a régióban. A kérdésre visszatérve, nem agyagozom, a hobbim a pipázás, tagja vagyok a pécsi pipaklubnak.

Jogász és az első hivatalos baranyai vajda

Dr. Kosztics István 1962-ben született Siklóson. Illocskán nőtt fel, Magyarbólyban járt általános iskolába. A pécsi 508-as szakmunkásképzőben kerámiakészítőnek tanult, ugyanitt leérettségizett, majd Miskolcon szerzett jogi diplomát. 1989-ben alapította meg a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesületet, melynek ma is elnöke, és ekkor indult a Rácz Aladár Közösségi Ház is, melyet azóta irányít. 1994-ben létrehozta az első pécsi cigány kisebbségi önkormányzatot, majd az ezredfordulón az első hivatalos baranyai vajdának is megválasztották. Élettársa Csonka Edit, három gyermeke van, Illés 8, első házasságából Balázs 24, Laura 29 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!