Közélet

2014.06.02. 16:02

Fokozott ellenőrzés a vasúti átjáróknál

Baranyában Szentlőrincnél lesz ellenőrzés kedden, de az egész országban lesznek ilyen akciók.

forrás: MÁV

Június 3-án, kedden országszerte ellenőrzéseket végez vasúti átjáróknál a MÁV és a rendőrség, a Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap keretében. Aznap a világ több mint 100 országában, így hazánkban is szórólapokkal hívják fel a gyalogosok, kerékpárosok és gépjárművezetők figyelmét a KRESZ betartására. Magyarországon vasút–közút kereszteződésekben évente 40 súlyos baleset történik, közülük 20 halállal végződik. A baleseteket szinte kivétel nélkül a közúton közlekedők figyelmetlensége okozza.

Baranya megyében Szentlőrincen – 5805-ös számú úton lesz fokozott ellenőrzés.
 
A MÁV és a rendőrség idén is csatlakozott a Nemzetközi Vasútegylet és az Európai Unió kezdeményezésére öt éve indult „Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” kampányhoz, melynek célja, hogy megelőzze a vasútátjáróknál rendszerint tragédiába torkolló, a közúton közlekedők figyelmetlensége miatt bekövetkező baleseteket.

Június 3-án, a Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap keretében öt kontinens több mint száz országában végeznek ellenőrzéseket a hatóságok és a vasúttársaságok a közút-vasút szintbeli kereszteződéseknél. Emellett a közlekedők figyelmét felhívják a szabályok betartására, valamint megvizsgálják a fénysorompók, a csapórudak, optikák, vasúti átjárót jelző táblák, útburkolati jelek állapotát, láthatóságát is.

A nemzetközi kampány  elsődleges célja, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetők.


 
A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, a vezetés közbeni telefonálás okozza. A fülhallgató, kihangosító nélküli mobilhasználat ugyanis elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok, akik anélkül haladnak át a kereszteződéseken, hogy körülnéznének. Magyarországon évente 40 súlyos baleset történik, közülük 20 halálos. Ezen esetek csaknem 100 %-át a vezetők figyelmetlensége, agresszivitása okozza.

Hazánkban a járművezetők átlagosan 27 kilométerenként haladnak át vasúti átjárón, amelyből 5807 található a közel 8000 kilométer hosszú vasúti és 160 ezer km hosszúságú közúti szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!