Kultúra

2014.06.22. 14:23

Misztikummal teli szentivánéji programot tartanak a Balokányban

Bár rövid, de annál misztikusabb lesz június 24-e estéje-éjszakája a pécsi Balokány-ligetben. Szentiván éjjeléhez, a nyári napforduló ünnepéhez kapcsolódva „Pécs zöld szíve” is varázslattal telik meg: este hat órától izgalmas programok várják a ligetbe látogatókat.

BAMA

Igazán káprázatos lesz a szentivánéj a Balokányban, és – ahogy ez már megszokott - a szervezők minden korosztály számára tartogatnak izgalmas elfoglaltságot.

– Elsőként a gyermekprogramokat említeném – mondja Háber János, a főszervező Ifjúsági Unió Pécs elnöke. – A gyerekek a középkorba csöppenve, például az íjászatot kipróbálva tesztelhetik ügyességüket, kreativitásuknak pedig barkácsolással engedhetnek majd utat: papírhajókat készíthetnek, amelyeket aztán a Balokány-liget tavára engednek. A vízen lebegő hajókat úszómécsesek fénye teszi különlegesen hangulatossá. Az est folyamán a szerelmespárok tűzugrással erősíthetik meg, sőt, tehetik el nem múlóvá kapcsolatukat. A szentivánéji varázslatot pedig a tervek szerint sámán dobosok előadása teszi teljessé. Aki kedvet kap, akár együtt is zenélhet majd a dobosokkal. És ahogy azt a Balokány-liget, illetve a parkban álló Pepita Kultúrtér közönsége már megszokhatta, a program ezúttal is ingyenes lesz.

A Balokány Pécs egykor igen közkedvelt parkja volt. A hely e régi patinájának visszavarázslása – ez a célja annak a széleskörű civil összefogásnak, amelynek révén az évtizedekig elhanyagolt liget, valamint az ott álló épület teljesen megújulhatott. Minden azzal indult, hogy önkéntesek tucatjai fogtak össze, hogy ki-ki a maga módján járuljon hozzá a liget megtisztításához, a tó rendbetételéhez. Az egykori Pepita diszkó épülete pedig Európai uniós pályázati támogatás segítségével kaphatott teljesen új külsőt. Időközben a munka oroszlánrésze már elkészült, a pécsi civilek birtokba is vették az épületet, kialakították benne a szintén Pepita nevet viselő kultúrteret, és szinte napi rendszerességgel szerveznek oda érdekesebbnél-érdekesebb, jellemzően ingyenes programokat.

A Balokány-beruházás a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett, Regionális civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése elnevezésű konstrukcióban, a „Balokány-Pepita” című, DDOP-3.1.3/F-11-2011-0010 azonosítószámú pályázati projekt keretében, 40 640 000 forintos támogatással valósul meg. A főpályázó a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület, konzorciumi partnere pedig Pécs Megyei Jogú Város.

Címkék#Balokány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!