Közélet

2014.06.26. 08:34

Baranyában különösen súlyosra fordulhat a szúnyoghelyzet

A megyében éles a szúnyoghelyzet: különösen veszélyeztetettnek számít a sok csapadék, a korábban elöntött árterek, s a veszélyes vírusokat hordozni képes ázsiai tigrisszúnyog miatt is. Folyamatos lesz a gyérítés.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Több olvasónk és néhány település vezetője is felvetette, hogy az állam által megrendelt, a katasztrófavédelem irányításával zajló szúnyog­gyérítésről kiadott ütemterv úgy is értelmezhető, hogy a listán szereplő egyes városokban és falvakban csak sokára, esetleg nyár végén jelenhetnek meg a szúnyoggyérítést végzők.

Utánajártunk, s kiderült, nem erről van szó.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon érdeklődésünkre elmondták, a szóban forgó ütemterv – ami egyébként hat szakaszt tartalmaz – területi, s nem időbeli beosztást tartalmaz. Vagyis néhány héten belül minden abban foglalt helyre eljutnak a gyérítéssel megbízottak.

A sietség azért is elkél, mert Baranya több ok miatt is a különösen veszélyeztetett megyék közé tartozik.

A sok csapadék, a korábban elöntött árterek, a meleg kedvez a vérszívóknak, extrém mértékű invázióra lehet számítani.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint ráadásul további kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, és számítani kell arra is, hogy ezek a rovarok elterjednek idehaza is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken. Ez már több is puszta lehetőségnél, hiszen szakemberek már korábban is jelezték, kis számban ugyan, de felbukkantak a megyében is a veszélyes vírusokat  – például a sárgalázat – terjeszteni képes rovarok. Megbetegedésre viszont még nem volt példa, mivel maguk a kórokozók nincsenek jelen.

Mi alapján döntöttek a helyszínekről? Kiderül a csütörtöki Dunántúli Naplóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!