Közélet

2014.06.28. 17:46

Aki napvitorlákat feszít a város fölé

Új ékessége van Pécsnek, a Király utca fölötti vászontető nemcsak elegáns, de praktikus is a nyári nagy melegben. Az egyik alkotó, Borza Endre építész az Irgalmasok és a Ferencesek utcája fölé is hasonló árnyékolásban gondolkodik.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Milánóban üvegtetőt húztak egy-két utca fölé, Granadában ponyva veri vissza a hőt a belváros sikátorai fölött. Pécsett milyen ötlet vezérelte a napvitorlákat?
– Hogy készüljön valami kifejezetten hasznos nyári látványelem. Teraszok, vendéglátó egységek szabadtéri része fölé jó ideje bevált az árnyékoló alkalmazása. Van olyan város, ahol például ezer napernyőt tesznek ki a főtérre. Én ebben a szellemben valami igazán pécsit akartam.

– Miért van szükség ilyen újdonságokra?
– Csökken a lakók száma, szegényedik és szürkül a város. A gond az, hogy nem halad át rajta kereskedelmi út, elkerüli a délvidéki forgalom, jelzi ezt, hogy az M6-osnak 11 százalékos a kihasználtsága. Másrészt száznál kevesebb építési engedélyt adtak ki Pécsett az elmúlt év során, miközben itt a legmagasabb az országban az egy négyzetméterre jutó építészek száma. Szóval irgalmatlanul nehéz lelket verni az itt élőkbe, hogy élhetőnek érezzék lakhelyüket.

– Mik voltak az első reakciók?
– Bestiálisan bejött. Nemcsak azért, mert véd a sugárzó hőtől, hanem mert megváltoztatja az ember térérzetét, és oldja a Széchenyi tér kőrengetegét. És mert ingyenes városi szolgáltatás, ami alatt a padokon üldögélni, fagyizni lehet. Nem kell tehát beülni egy kocsmateraszra, pár száz forintot kifizetve a néhány percnyi belvárosi örömért.

– Mi lesz a folytatás?
– Az én heppem az Irgalmasok útjának lefedése, mert az egy katlan ilyenkor, és vannak ötleteink a Ferencesek utcája leárnyékolására, sőt, téliesített utcai tetőzetekre is.

– Mennyibe kerül ez a megoldás?
– A napvitorla 10-15 ezer forint négyzetméterenként, szóval azért megfontolandó, hogy hol kezdenek bele.

– Több pécsi vendéglátóhelyet is megálmodott. Melyek a kedvenc alkotásai?
– A Nick udvart az elsők közt említeném, de én terveztem az egykori Rák Cafét, a Sörházat, a Planetet, a Mecsek Cukrászdát, a Kultúr Cafét, a John Bull Pubot, a Dom-Artot, a Cortest is. Emellett lakóépületeket, szállodákat, gyógyfürdőt az ország más részében.

– Mit csinál, amikor lazít?
– A helyzet elég kézenfekvő, a feleségem Füsti Molnár Éva, s minden darabjában megnézem. Emellett érdekel a numizmatika, gyűjtöm a régi pénzeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!