Közélet

2014.07.01. 00:03

Különdíjat nyert Pécs a megújuló energiát használó települések európai versenyén

Különdíjat kapott Pécs a Megújuló Energiaforrások Bajnokságán (RES Champions League), a város az elismerést a megújuló energia hasznosításával összefüggő fejlesztéseknek és a fenntartható energiagazdálkodás iránti elkötelezettségének köszönheti - tájékoztatta az Energiaklub hétfőn az MTI-t.

MTI

A szervezet közleményében emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió Intelligent Energy Europe programja által támogatott "100 Százalék Megújuló Energia Települések" projekt keretében ötödik alkalommal meghirdetett versenyben 12 európai ország több mint 10 ezer önkormányzata és régiója vállalta a megmérettetést.

Pécs azzal érdemelte ki a díjat, hogy élen jár a megújuló energiaforrások felhasználásban. A távhőszolgáltatás teljes egészében biomassza alapú, a szennyvíztelepen biogázüzem épül, hőszivattyús rendszerrel működik a Szentágothai kutatóközpont. A város tavaly csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége nemzetközi kezdeményezéshez, bizonyítva a fenntartható energiagazdálkodás és a klímavédelem iránti elkötelezettségét - írták.

Hozzátették, hogy a napokban Brüsszelben tartott díjkiosztón négy kategóriában hirdettek győzteseket: 5000-nél kevesebb lakosú, 5000 és 20 000 közötti, 20 000 és 100 000 közötti lakosságszámú, valamint 100 ezernél több lakosú települések kategóriájában. A legeredményesebbek az osztrák önkormányzatok voltak, három kategóriában ők szerezték meg az első helyet. A legnagyobb, 100 ezer lakosnál népesebb települések versenyében pedig a német Osnabrück város nyert.

A zsűri a településeken telepített megújuló energia kapacitás, valamint 30 kritérium alapján hozta meg döntését. Utóbbiak közé tartozott a városvezetés elkötelezettsége a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt, a szemléletformálás, az energiastratégia megléte, s egyebek mellett az is, hogy az önkormányzat mennyire mutat példát a közintézmények energetikai korszerűsítésével.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!