Közélet

2014.07.10. 12:21

„Közösen játszottunk színdarabokban, aztán együtt maradtunk”

Ha valakiknek, akkor a Pécshez közeli Olaszon élő Grátz Fausztnak és Geider Teréznek bátran feltehetjük azt a kérdést, hogy mi a hosszú házasság titka: ők ketten ugyanis immár hatvannyolc éve együtt vannak.

F. Z. (Dunántúli Napló)

– Az esküvőnk 1946. június 29-én volt – mondja Grátz Fauszt, amikor visszaemlékezésre kérjük, s bizony az is kihallatszik a válasz határozottságából, hogy nem a kedvünkért nézett utána a pontos dátumnak. – Én akkor húszéves voltam, a feleségem huszonnégy. Ő tehát idősebb volt nálam, kerülgették már a férfiak, de végül mellettem kötött ki. Hogy miért? Azt nem is tudom. Közösen játszottunk színdarabokban, aztán együtt maradtunk, s hatvannyolc éve így is vagyunk. De hogy mi a titok, azt nem tudom. Legyünk türelmesek és kedvesek. De ez, remélem, minden házasságban meg is van.

Grátz Fauszt az 1946-os esküvő előtt már megjárta az orosz hadifogságot, „eljutott” még a bakui olajmezőkre is, de ott, a messzi távolban is tudta, hogy haza fog térni egyszer.

– Szép idők voltak azok – mereng Grátz Fauszt. – Mozigépész voltam 1949-től 1970-ig, hetente jöttek az új filmek postán, én meg vetítettem az itt élőknek, azt nézte a falu apraja-nagyja. A Latabár-filmekért őrült meg mindenki, ha azt kaptam, két vetítést is kellett tartanom. A gépészkedés mellett postás is voltam, de ami nekem a leginkább fontos, hogy én lehettem a falu kántora: 1948-ban kezdtem, és egészen 2010-ig csináltam. Ó, ha tudná, hány embert kísértem el utolsó útjára...

A merengést a házasságra tereljük vissza – kiderül, hogy Grátz Fauszt és Geider Teréz takaros háza valószínűleg a sarkaiból is kifordulna, ha a teljes rokonság egyszerre állítana be. Három gyermekük, hét unokájuk és kilenc dédunokájuk van ugyanis, s ha ezekhez még hozzászámoljuk a feleségeket, férjeket, akkor valóban nem túlzás, hogy talán még a falu végén is hallanák, hogy itt van az egész família.

– Nem is igen szoktak egyszerre jönni – árulja el az egykori kántor. – Viszont, mint látja is, a képeik itt vannak a falon, szóval mindennap velünk vannak. És hogy mik azok az öltéssel készült képek? Hát, ez egy közös hobbink a feleségemmel: híres festmények másolatait készítjük el ezen a módon. Sokezer öltéssel, színes fonalakkal, rengeteg órán keresztül. De megéri, hiszen nagyon szépek lesznek. Szóval lehet, hogy ez is a hosszú házasság egyik titka: hogy legyen a közös hobbi.

Címkék#Olasz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!