Közélet

2014.07.10. 16:41

Honnan tudhatjuk, hogy magyar a görögdinnye és a kajszi? A NÉBIH-től kérdeztünk

Több kérdéssel kerestük meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, arra kerestük a választ, milyen a magyar kajszi és a görögdinnye. Adtak néhány tippet, és az is kiderült, hogy aki számlával igazolja termékét, az nem lehet őstermelő.

zsj

– Milyen a magyar görögdinnye és a magyar kajszi?

– A kajszi- és görögdinnyeszezon most indult, körülbelül egy hete már van magyar dinnye és kajszi is a piacon. Ha a vásárló bizonytalan lenne a származást illetően, akkor érdemes a görögdinnyénél és a kajszinál is megnézni a fajtajellegeket, azaz a déli országokban már a hosszúkás alakú, késői görögdinnyefajták érnek, míg a hazai szezon a gömbölyű alakúakkal indul. A kajszinál is az erőteljes színű, pirosodó héjú, néha pöttyös (nem betegség nyomai, hanem a napsütés hatására kialakuló piros pöttyök) gyümölcs már biztosan magyar, az egyszínű, világossárga külföldi fajtákkal szemben.

– Ha kiderül, hogy nem tudja számlával igazolni az őstermelő, hogy honnan érkezett az áru, akkor ez milyen következménnyel jár?

– Az őstermelő egy vállalkozási forma, amely alkalmazásának legfontosabb feltétele, hogy a saját előállításból származó árut értékesíti. Ha valaki a nagykereskedésben vásárolt vagy más termelőtől felvásárolt árut forgalmaz, az nem őstermelő, hanem kereskedő. Ha mindezt őstermelőként teszi, és úgy is adózik, akkor adócsalást követ el, de ez már nem a Nébih, hanem a NAV szakterülete. Mindebből az következik, hogy az őstermelőnek nincs és nem is lehet számlája az áruról, hiszen ő maga termelte, viszont a hatóság azt ellenőrizheti, hogy valóban saját termés-e a kérdéses áru. Ha bebizonyosodik, hogy nem az, akkor az ellenőr a NAV-hoz továbbítja az ügyet.

– Baranya megyében is ellenőrizték már a Nébih munkatársai a piacokat, vásárcsarnokokat?

– A zöldségek és gyümölcsök ellenőrzését alapvetően a megyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának zöldség-gyümölcs ellenőrei végzik, a Nébih a szakmai koordinációért felel, valamint a kiemelt vagy célzott ellenőrzési akciókban részt vesz közvetlenül is.
Baranya megyében ilyen akció még nem volt, de a piacok és vásárcsarnokok ellenőrzése a kockázatelemzésen alapuló éves ellenőrzési ütemterv részét képezi, tehát a megyei KH NTI ellenőrei ezeket a forgalmazóhelyeket is ellenőrzik. Természetesen nem zárható ki, hogy az induló görögdinnyeszezonra való tekintettel célzott ellenőrzési akció lesz Baranyában is.

– Milyen bírságra számíthat az árus, mi történik a zöldséggel, gyümölccsel?

– Számlás eredetigazolásra a kereskedő kötelezett, azaz tudnia kell igazolni az általa forgalmazott áru eredetét például számlával, mégpedig oly módon, hogy a vizsgált tétel egyértelműen összekapcsolható legyen a dokumentációval. Ezért javasoljuk a termelőknek, hogy a kötelező név, cím és származási ország mellett a címkén tüntessék fel a csomagolás dátumát is, mert így a hasonló tételek is jól elkülöníthetők. Amennyiben az áru eredete nem igazolt, akkor az ellenőrző hatóság az árut zárolhatja, végső esetben meg is semmisíttetheti, az áru birtokosa pedig tételenként 50 000 Ft-os élelmiszer-felügyeleti bírságra számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!