Közélet

2014.07.14. 10:50

Dr. Horváth Csaba: „Tolleren kívül itt nem volt senkinek igazi lobbiereje”

Dr. Horváth Csaba (61) történész és politológus, az Értelmiségi Klub vezetője szerint Pécsnek a jelenlegi helyzetből a Balkán jelenthetné az egyedüli kiutat.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A Dunántúli Napló Pécs jövője sorozatában ezúttal dr. Horváth Csaba mondja el véleményét. Íme a pécsi történész-politológus legérdekesebb megállapításai:

- Dr. Horváth Csaba szerint a belvárosnak kiemelt szerepe van. A Széchenyi tér egy külön kategória volt, a főtéren ott volt a Nádor kávéház és a Nádor söröző is – nagy kár szerinte, hogy Patyomkin-díszlet lett belőle.

- A belvárosban egész éven át programoknak kellene lenniük, úgy nyüzsgőbb lehetne, élettel telibb. Régen, amikor még nem volt Árkád, mindig zsúfolt volt a belváros, az Árkád ezt tönkrevágta. Tollert nagy politikusnak tartja, mert sokat segített Pécsnek, de az Árkád komoly bűne, ilyet Nyugaton nem engednek a belvárosba. A Pláza annak idején jó helyen volt, oda is kimentek az emberek. Ma a belvárosban sétálva elkeserítő az üres üzletek száma. Horváth Csaba szerint e tekintetben egyelőre rövidlátó a városvezetés, hisz ha nem megy jól az üzleteknek, akkor csökkenteni kellene a bérleti díjat, akár jelentősen is.

- Az EKF legnagyobb pozitívuma a Zsolnay-negyed, de az emberek ma a Búza térig sem mennek el. Az organikus összeköttetés hiányzik a kultnegyed és a történelmi belváros között, ha ez meg lesz, pezsgőbb lehet mindkettő.

– Tolleren kívül itt nem volt senkinek igazi lobbiereje a rendszerváltás óta

– Volt Pécsnek bányája, ipara, ma már egyik sincs. Szinte minden megszűnt, egy-két nagyobb foglalkoztatót leszámítva nincs munka. Depresszívvé vált Pécs és a régió a ‘90-es évektől.

– Mi vagyunk a Balkán kapuja. Már van autópálya, de továbbra is zsákutca, ráadásul bizonyos okok miatt kerülőt jelent a főváros felé. E tekintetben az autópálya-építés olyan, mint a Monarchia idején a vasútépítés, amikor is a nagybirtokosok megvesztegették a hivatalnokokat, hogy az ő területükön menjen át a vonal. Az autópályának el kellene mennie tovább, nem csak délre, de minimum Barcsig, inkább Nagykanizsáig is.

– Mit is jelenthet Pécsnek a “Balkán kapuja-cím”? Az egyedüli fejlődési és kiutat. Arra már nem lehet számítani, hogy itt ipar létesül. A szolgáltatóiparra, a tercier szektorra, az egyetemre és annak tudományos-kutatói potenciáljára kell építeni.

- Sajnos nem éltem Pécsett, amikor még közlekedett a villamos, az zseniális dolog volt, s most is elbírná a város, sokat jelentene az itt élőknek, s a turizmusnak is adna egy új színt.

- Helyzetéhez képest Pécsnek még egy normális repülőtere sincs.

- Nagy szégyen – s ilyen tán nincs is másutt –, hogy egy ekkora városnak nincs fürdőközpontja.

A teljes interjú a Dunántúli Naplóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!