Közélet

2014.07.16. 16:18

Teleky Zoltán saját üzletei mellett a pécsi összefogásnak is motorja

Az átlag pécsi számára a legismertebb aktív pécsi szakács. Teleky Zoltán emellett cégtulajdonos és menedzser, több üzletet is visz.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Öné a Teleky és a Room Bisztró, rendezvényezik, ott van a Zsolnay Étterem és Kávézó is, s sok más helyen is dolgozott. Mi a siker titka?
– Szerintem a hozzáállásom, s hogy odateszem magam. Jellemző, hogy a Pezsgőház, bár konkurencia, ma is sokat jelent nekem.

– Konkurencia: a Zsolnay Étterem és három ház (Addo Café, Jókai Bisztró, Pezsgőház), itthon szokatlan módon, létrehozta a Kreatív Pécsi Gasztronómia Egyesületet, kitalálták Pécs ételeit, közös vacsoraestet tartottak. Mi a cél?
– Jó az egészséges versenyszellem, de nem egymást kell szapulni. Ez a fajta összefogás az országban egyedülálló, a szemlélet közös, mindannyian tenni akarunk azért, hogy jobb legyen a gasztronómia a városban.

– Négyen maradnak?
– Ez nyitott kezdeményezés, minél több jó étterem, cukrászda van Pécsett, annál jobb lesz a gasztroturizmusnak is.

– Ki dönti el, melyik étterem lehet tag, és mi lesz Pécs étele?
– Közösen döntünk, szakértőkkel, a bekerülés nem könnyű, s nem jelent biztos bentmaradást. Az ételeknek kötődniük kell Pécshez, illetve Baranyához, az alapanyagot és/vagy a hagyományokat tekintve.

– Nem jellemző, hogy a szakácsé az étterem. Mi motiválta?
– A célt láttam magam előtt. Nem a profitért csinálom most sem, abban a pillanatban, amikor az lesz az első, abbahagyom. Országosan is a legjobbak közé akartam tartozni, ami nem könnyű, viszont nagy ambíció ahhoz, hogy ezt a szintet tudjam tartani.

– „Gyanús” zöld turmixokról posztol fotót. Mi történt?
– A sok munka stresszt is hoz, s éreztem, hogy fordulatra van szükség. Épp ekkor keresett meg Horváth Bianka személyi edző, hogy lefogyasztana. A fitt-ételeket kollégáimmal találtuk ki, néha persze „bűnözök”, de az edzéstervet tartom év eleje óta, lement 13 kiló.

– A legtöbb városi rendezvényt önök bonyolítják. Jóban vannak a politikával?
– A politikával mindig jóban kell lenni, ha valaki ekkorában gondolkodik, de én nem értek a politikához, nem foglalkozom vele, én a hússütéshez értek és a rendezvényekhez. Egyébként nem minden rendezvényt mi bonyolítunk.

A kedvence a halászlé és a madártej

Teleky Zoltán 35 éves, nős, két gyermek édesapja. Felesége a cégeinek a gazdasági ügyeit intézi, kislányai, Luca 8, Zorka 3,5 évesek. Autószerelőnek tanult, majd bolti eladóként végzett. Volt egy törés az életében, azt követően új lapot kezdett, s váltott, 2003 óta szakács, de valójában gyerekkora óta ezzel akart foglalkozni. A pécsi Pezsgőházban hat évet dolgozott, de időközben a Tenkes Csárdában is szolgált, hétből hét napot dolgozott éveken át, mert érdekelte a szakma. A villányi Wunderlich, ma Jammertal Pincészet szakácsa is volt, később szaktanácsadója, és rendezvényeinek felelőse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!