Kultúra

2014.07.19. 16:42

Lelkes munka, fegyelmezett énekesekkel

A Happy tökéletesen meg tud ágyazni Kodálynak – ezt vallja Balásy Szabolcs, a Voisingers karnagya.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Egy koncerten láttam a Voisingerst, s az önök kórusán láttam leginkább, hogy iszonyatosan élvezik, hogy itt lehetnek, hogy énekelhetnek.
– Örülök, ha ez jött le. Én maximálisan hiszem, hogy a közönség észreveszi, ha a kórus nem érzi jól magát. A „jó érzés” alappillére a megfelelő dalválasztás a kórus számára, különben elmarad az átélés, érzelmes éneklés. A Voisingers 42 tagja 18-45 év közötti ezerféle fiatal, úgyhogy őszintén szólva nem egyszerű munka összeállítani a repertoárt sem.

– Pharell Williamstől a Happy belefér?
– Persze. Egy könnyű popdal, pozitív háttérüzenettel. Arra nagyon jó, hogy felkeltse a figyelmet, s a fiatalok kedvet kapjanak a kórusénekléshez. Utána már jöhet Queentől a Bohemian Rhapsody, majd akár Kodály is, ugyanolyan átéléssel.

– És lelkes a kórus is…
– Hála Istennek, igen. Azt azért tudni kell, hogy fegyelmezett énekesekkel dolgozom, akik nagyrészt volt babitsos tanítványaim, és barátaim is. 2012 szeptemberében alakultunk, a tagok gyakorlatilag meghívással kerültek be a kórusba – ma pedig sokan érdeklődnek a kórusba bekerülés feltételeivel kapcsolatban. A barátság és a jó éneklés képessége, gyakorlatiassága két különböző dolog.

– Pharell Williams is jelzi: nem hagyományos a repertoár.
– Ez egy hagyománytörő találkozás, ami a külföldi és a magyar kórushagyományokból gyökeredzik, de igyekszünk saját egyediségünket is megőrizni. Büszke vagyok az eltelt majdnem két év munkájára, megjártuk Libanont, jelenleg pedig Spanyolországba készülünk.

– Hagyománytörő, mondta az imént. Ezért énekeltek a közelmúltban egy gyógyszertárban?
– Az öröm gyógyít, a zene pedig örömforrás. Szerettünk volna szokatlan, akusztikailag nehéz helyen énekelni, s egy családias hangulatú patikával együttműködve nagyszerű helyszínt találtunk, ezen fellelkesedve pedig „Patikakoncerteket” tervezünk a jövőben. Apropó jövő: 2015-ben Pécs lesz a házigazdája az Europa Cantat óriásrendezvénynek, amikor is több ezer külföldi énekes látogat majd városunkba. A Voisingers az egyik kórus nagykövete és promótere a jövő évi legnagyobb európai kórustalálkozónak, feladata, hogy ahol csak teheti, énekeljen, örömöt szerezve a város lakóinak.

Kóruskoncert a gyógyszertárban

Rendhagyó helyszínt, Pécs egyik belvárosi patikájának bejáratát és eladóterét választotta fellépésére a Voisingers Kórus. A Balásy Szabolcs vezette vegyeskar a tervek szerint az ősztől rendszeres tart majd patikakoncerteket. A két éve megalakult több mint negyventagú pécsi énekkar pénteken utazott Spanyolországba, ahol nagyszabású, több évtizedes múltra visszatekintő zenei fesztiválon bizonyíthatja be felkészültségét.

Több kórussal is foglalkozik

Balásy Szabolcs 1979-ben született Kaposváron. Tolnanémediben nőtt fel, a pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban érettségizett. A Pécsi Tudományegyetemen ének-zene tanári és karvezetői diplomát szerzett 2005-ben. 1999 óta tagja a kétszeres olimpiai bajnok Bartók Béla Férfikarnak, 2001 óta a Vivat Bacchus zeneszerző-énekese, akikkel jelenleg Isztambulba, az ősszel pedig Kínába utazik.

Volt énektanára és karvezetője a Köztársaság téri, a Bánki Donát úti iskola gyermekkórusának, 10 éve a PTE Babits Gimnázium művészeti vezetője, a Babits Vegyeskar karnagya.

Az Ákos 40 című aranylemez zongoristája és szerzőtársa, a Zrínyi 1566, a Fejedelem és az Isten Rabjai című rockmusicalek szerzője (szerzőtárs: Horváth Krisztián).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!