Közélet

2014.07.24. 16:32

Aki segít mindig a jó irányba fordulni

A pedagógusok egyik legrangosabb hazai elismerését, az Apáczai Csere János-díjat kapta meg Apagyi Mária zongoraművésznő, aki Pécsett mintaértékű művészeti iskolát hozott létre férjével, Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművésszel.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Az Apagyi–Lantos művészházaspártól nem lehet nehezet kérdezni, mindig mindenre mosolyogva, készségesen és kimerítően válaszolnak. Ők született pedagógusok, akik képzőművészetet, zenét és természetet integrálnak minden gondolatukba. Apagyi Máriát most balatonberényi otthonukban kerestük meg, ahol az utóbbi években alkotnak.

– Kicsit megkésett ez az Apáczai-díj!
– Egy elkötelezett tanárnál minden elismerés bármely időszakban telitalálat. Én azt gondolom, azért a művészeti nevelő munkámért kaptam, amit a férjemmel, Lantos Ferenccel együtt dolgoztunk ki a léleképítésről, a „teljes ember” neveléséről. Mert mi olyan kapcsolatokra igyekszünk rávilágítani, amelyek felerősíthetik a művészeti gondolkodást.

– Ha jól értem, új kapukat nyitnak az önkifejezésnek?
– A mi művészeti iskolánk az önkifejezés helyett sokkal inkább az önépítésre összpontosít. Önmagunk formálását tanítjuk, lépésről lépésre. Mert akár művész lesz valakiből, akár nem, valójában az a feladata, hogy élete során mindig a jobb dolog felé forduljon.

– Apagyi Mária a zenei improvizációk nagymestere. Miként vezetett ide ez az út?
– A művészet nyelvét tanítjuk, s az improvizáció ennek a nyelvnek a beszélt formája. A komponálás a leírt változat, a játék pedig a leírt művek saját gondolatainkkal telített interpretálása.

– Mennyire vették át a művészeti nevelési módszerüket itthon?
– A nyolcvanas évektől közel húsz éven át szerveztünk táborokat művészeknek, tanároknak, számszerűsíteni azonban nem tudom a hatását.

– Idén bekerült az Apagyi-féle oktatási módszer a Pécsi Értéktárba.
– Ennek hihetetlenül megörültem, mert minden eredményünket Pécsett értük el, s Berényben is mindmáig pécsiek maradtunk.

– Min dolgoznak most?
– Feri egy nagy betegség után újra festeni kezdett, ami a lélek gyógyulását jelenti. Összeállított három albumot is a tájképeiből, a zenei kapcsolatokat bemutató műveiből és hatvanas évekbeli naplórajzaiból. Én pedig zenés művészeti előadásokra készülök a Bartók Béla Emlékházba, ahová volt tanítványom, az igazgató Király Csaba hívott meg. Emellett a zongoraiskolám most angolul is megjelenik, ennek a kiadványnak az utolsó simításait végezzük.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!