Közélet

2014.08.17. 14:35

Biztos támasz a lelki betegek életében

Az orvosok egyik legrangosabb életmű-elismerését, Batthyány-Strattmann Díjat kapott dr. Rikker Éva, a pécsi Vasútegészségügyi Kft. Egészségügyi Központjának egyik pszichiáter főorvosa. A doktornő életműve valóban figyelemreméltó, a szenvedélybetegségektől az öngyilkossági hajlam kezelésén át az időskori demenciáig igen sok területen tevékenykedett.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló), Fotó: Rikker Éva

– Meglepően szerteágazó a tevékenysége.
– Kezdetben nem vált részekre az ideggyógyászat, a lelki egészségügy, és az alkoholbetegek gyógyítása, detoxikálása. Ezek a területek a Pécs Városi Ideggondozó vezetőjeként mind hozzám tartoztak.

– Akkor nézzünk néhány szakirányt. Merre halad ma az alkoholbetegek ellátása?
– A kezelésükre járó- és fekvőbeteg-intézetek egyaránt rendelkezésre állnak. Az a helyzet, hogy egy alkoholfüggő beteg gyógyítása akkor sikeres, ha ezt ő maga is elfogadja. Az országban emellett működő AA (Anonim Alkoholisták) önsegítő klubjai is sokat tesznek a talpra állásukért.

– Átalakult az ideggondozói hálózat is. Hol a legmostohább most a helyzet?
– Jelenleg is várják a gyógyulásra várókat a pszichiátriai és szenvedélybetegekkel foglalkozó rendelések és intézetek. A lipótmezei intézet megszüntetése viszont az egész országra kiható nagy hiányt okozott.

– Az öngyilkosságokkal kapcsolatban mik a tapasztalatai?
– Szuicid betegekkel a nyolcvanas évek óta foglalkozom. Akkoriban Baranya az élen járt betegszámban, napjainkra javult a helyzet. Ha a legfőbb kiváltó okot keressük, akkor én a bizonytalanságot emelném ki. Megteremtheti ezt az állapotot a magányosság éppúgy, mint a munkanélküliség, vagy az elvesztett kapaszkodók, emberi, illetve családi kapcsolatok.

– Vizsgálta a kiégési szindrómát is. Ez mit jelent?
– Olyan szakmákban dolgozókat, például pedagógusokat, orvosokat, akik munkájuk során sok emberrel találkoznak, s idővel elfásulnak, nem érdekli őket a tevékenységük, ezért újra meg kell teremteni a lelki egyensúlyukat.

– Alkati kérdés a szenvedélybetegség?
– Döntő szempont a személyiség. Okozhatja a szorongás, az önbizalomhiány, a bizonytalanságérzet, az egyedüllét, a társtalanság is. Nincs erre pontos sablon, ezért is nehéz a megelőzése, a kezelése.

– A betegek a „MÁV-rendelőt” egy oázisnak tartják a baranyai egészségügyben.
– Valóban európai színvonalú, gyönyörűen felújított az intézmény, jó műszerezettséggel, kiváló szakmai csapattal.

Mindenki „doktor” a családban

Dr. Rikker Éva Tolnán született 1950-ben. 1969-ben kezdte meg tanulmányait a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, ahol 1975-ben szerzett általános orvosi diplomát. Dolgozott a POTE Ideg- és Elmeklinikáján, majd 1980-ban a Pécs Városi Ideggondozó Intézetbe került (ma Lelki Egészségvédő és Gondozó Intézet), melynek másfél évtizedig volt a vezetője, s közben irányította a Baranya Megyei Detoxikáló Intézetet is. Szakvizsgázott pszichiátriából, addiktológiából, pszichiátriai rehabilitációból, továbbá pszichoterapeuta is. 2007-től a Vasút-egészségügyi Kft. Egészségügyi Központjának egyik pszichiáter főorvosa. Orvostanhallgatókat oktatott, pszichiátriai szakgondozónőket tanított, a lakosság körében felvilágosító munkát végez.

Férje dr. Visegrády Antal, a PTE ÁJK tanszékvezető egyetemi tanára, dékánhelyettes. Két fiuk jogász: Zoltán ügyvéd, Gábor közjegyző. Két fiú és két leány unokájuk van.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!