Gazdaság

2014.08.18. 18:18

Célkeresztben a kenyér - drágul, de miért? Kérdések és válaszok

A tavalyinál több búza termett ugyan, a kenyérgabona hozama mégis elmaradt a sokévi átlagtól. A minősége pedig még inkább.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Az előzetes várakozásokat is meghaladó, több mint ötmillió tonna búzát takarítottak be idén Magyarországon. Étkezési gabonából azonban a szokottnál kevesebb termett. A termény 65 százaléka takarmánybúza, miközben az arány rendesen épp ennek a fordítottja.

Az országos adatokat hűen tükrözik a baranyai fejlemények is, megyénkben minden, a termést rontó tényező érvényesült. A termésátlag (5 tonna/ha), illetőleg gyenge minőség fő oka a nyár eleji pocokinvázió, valamint az intenzív júliusi esőzés. Azok a gazdák, akik még az eső előtt be tudták takarítani a termést, jobb minőségű búzát vihettek a magtárba, míg azok, akik csak az esőzés után jutottak ki a földekre, gyengébb minőségű gabonát arathattak. Az átlagosnál rosszabb termés és kedvezőtlen minőség miatt a szakemberek a kenyérgabona, illetőleg a belőle származó liszt árának drágulására számítanak, prognózisuk szerint szeptember végétől a kenyér is drágulhat.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön mennyiért vásárol kenyeret?
---------------------------------------------------------------------------

Mekkora áremelkedés várható?

•A kevesebb és gyengébb minőségű termés kapcsán egyértelműen drágulás várható. Különösen a kenyérminőségű gabona alacsony aránya miatt borúlátóak a pékek. Szakmai elemzők számítása szerint az alapanyag árának emelkedése egyötöd arányban befolyásolja a péktermékek árát. Ennek kapcsán mérsékelt drágulást prognosztizálnak.

Az import sem enyhíthet a helyzeten?

•A gazdák a gabona jelentős részét nem itthon, hanem a nemzetközi piacokon értékesítik, az így kieső tételeket más országokból érkező szállítmányokkal pótolják a malmok. Ezért a kenyér árát befolyásoló markáns tényező a forint-euró árfolyam alakulása, ami jelenleg nem kedvező.

Ukrajna az egyik legnagyobb beszállító

•Ahogy az Európai Unió, úgy Magyarország egyik legnagyobb búzaszállító partnere is Ukrajna.
A szomszédos országban kialakult zavaros politikai helyzet bizonytalanságot gerjeszt az üzleti életben is, így a kieső szállítmányok ugyancsak árfelhajtó hatásúak lehetnek, nemcsak nálunk, hanem az egész kontinensen.

Az üzemanyagon nem tudnak spórolni

•A kenyér árának hagyományosan meghatározó összetevője az energiahordozók (a gáz, valamint a villany) tarifáinak alakulása, illetőleg a szállítási költségeket befolyásoló üzemanyagár. Ami a pékségek rezsijét illeti, a hírek szerint nem várható áremelés a földgáznál és az elektromos áramnál, ugyanakkor a tartósan magas üzemanyagár kapcsán megállapítható, hogy ezen a tételen nem lehet megtakarításra számítani.

Mire érdemes odafigyelni a drágulás kapcsán?

•Mivel a fogyasztók nagyon árérzékenyek, ezért a pékségek egy része nem szívesen alkalmazza a termékek látványos drágítását. Több helyen megfigyelhető ugyanakkor, hogy az ár meghagyása mellett a kenyér vagy a péksütemény tömegének csökkentésével érik el a kívánt hatást, a drágítást.

A minőség rovására mehet

•A másik módszer a burkolt áremelésre, hogy a termék beltartalmával trükköznek: kevesebb lisztet és több, olcsóbb adalékanyagot kevernek a tésztába. Így az áruházak, pékségek polcaira kikerülő kenyér külsőre ugyan tetszetősebb és nagyobb lesz, másnapra azonban összeeshet, szeletelhetetlenné válhat, élvezeti értéke csökken.

Visszavihetjük a boltba a rossz kenyeret?

•A kenyér olyan, mint minden más termék. Probléma esetén a kereskedő – a számla ellenében – köteles azonnal kicserélni a terméket, vagy visszafizetni az árát. A tapasztalatok szerint azonban a fogyasztók élelmiszerek vásárlásakor a blokkot nem őrzik meg, így kifogással sem élhetnek.

Otthon sem olcsóbb, de megbízhatóbb

•Különösen városi környezetben nagy a pékek közötti konkurenciaharc, gyakori minőségi kifogás esetén tehát egyszerűen reagálhatunk a bolt váltásával. A másik megoldás az otthoni sütés, megbízható tartalmú, minőségi alapanyagokból. Utóbbi kapcsán tudni kell, hogy szinte kizárt, hogy olcsóbban kijövünk vele, mint az üzletekben vásárolt kenyérrel, viszont biztosan elmondhatjuk, hogy tudjuk, mit eszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!