Közélet

2014.08.26. 13:53

Földrengés áldozatait mentették a Drávánál

A határ menti együttműködés keretében Barcson fejlesztették augusztus 25-én Somogy, Baranya és Zala megye hivatásos tűzoltói és járási mentőcsoportjai, továbbá Eszék-Baranya és Kapronca-Verőce megye önkéntes mentőszervezetei együttműködő készségüket veszélyes anyaggal kapcsolatos baleset felszámolása során, valamint árvízvédelmi és hídról mentési feladatokban.

Katasztrófavédelem

Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a hivatásos erőknek és a települések önkénteseinek is fel kell készülniük a természeti katasztrófákra – mondta Karvalics Ottó, Barcs polgármestere a Dráva partján, ahol az újonnan megalakult drávatamási önkéntes mentőszervezet tizenöt tagja tett esküt. A csoport tagjai megfogadták, hogy legjobb tudásuk szerint segítik a hivatásos állomány beavatkozásait és megvédik településük lakóit, illetve garantálják vagyonuk biztonságát.

Wéber Antal tűzoltó ezredes, Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató beszédében azt hangsúlyozta, hogy a természeti veszélyekre kellőképpen fel kell készülni, hiszen akár egy kisebb árvíz is hatalmas erőket mozgat meg, mind a mentés, mind a károk felszámolása idején.

A mai horvát-magyar katasztrófa-felszámolási gyakorlat forgatókönyve szerint 5,2 erősségű földrengés rázta meg Barcsot és hat kilométeres körzetét. Mindeközben egy közúti baleset is bekövetkezett: egy veszélyes anyagot szállító teherautó és egy személygépjármű ütközött össze. A balesethez nagy erőkkel, speciális szerekkel vonultak a tűzoltók, lezárták a környéket és védőöltözetben közelítették meg a helyszínt. Először a két jármű vezetőjét mentették ki a megrepedt tartály közeléből, majd betapasztották a sérült tartályt, így akadályozva meg, hogy még több veszélyes anyag jusson a szabadba. A földrengés következtében megrongálódott a Dráva híd és járhatatlanná vált. A hídon rekedtek mentésére csónakokkal érkeztek az egységek, fellőtték a mentőkötelet a hídra, felmásztak rajta, majd azon engedték le a sérülteket a szárazföldre, illetve a mentőcsónakokba. Egy ember a vízbe zuhant, őt a barcsi tűzoltók mentették ki az örvénylő folyóból. A vízszint azonban rohamosan emelkedni kezdett, ezért a drávatamási önkéntesek és a Zala Mentőcsoport árvízvédelmi komponense nyúlgátat építettek, ezzel óvva a településrészt az elöntéstől. A feladat egyben a mentőszervezet minősítő gyakorlata is volt, amelyet sikeresen teljesítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!