Sport

2014.09.04. 13:26

Pécsi extrémsporttal is neveztek a Ki mit Tube videós tehetségkutatóra

A dombóvári Dride Show ezer szállal kötődik Pécshez, ezért is kerestük meg az első magyar YouTube-tehetségkutatón induló csapatot.

bama.hu

Hemzsegnek a pécsi helyszínek abban a videóban, amellyel az extrém bringásokból, freestyle focistából és ugróköteles hölgyből álló Dride Show nevű csapat nevezett be a 444.hu Ki mit Tube című vetélkedőjébe.

Bár a felvélek többsége Pécsett készült, a Dride Show gyökerei Dombóvárra nyúlnak vissza, a társaság neve a Tolna megyei város extrém kerékpárosait összefogó D-Ride Sport Clubra utal. Ennek az egyesületnek az elnöke Tölösi Roland, aki a Dride Show megálmodója és egyben streetriál bringása. Roland Dombóvár utcáin tanulta első trükkjeit, de saját bevallása szerint kiteljesedni csak Pécsett tudott, és a mai napig ide jön, ha alapos edzést tervez.

Egy ilyen tréning alkalmával találkozott a csapat freesytle focistájával, Szendi Zsolttal, aki szintén a napi rutinjából kimaradhatatlan edzését végezte. Tulajdonképpen ekkor merült fel Az ötlet. Mivel Zsolt 4 év alatt az ország egyik legegyedibb stílussal rendelkező freesytlere lett, nem volt kérdés, hogy Roland minden kombinálható sportágból az eredményesebb sportolókkal szeretne együttműködni. Így régi baráti kapcsolatokat mozgósítva kereste fel a BMX-es Klesch Attilát, aki még korábbi súlyos gerincsérülése ellenére sem hátrált meg a kihívástól. A csapat egyetlen hölgy tagja, Tikász Ernesztina kötélugró, 5 éves kora óta ugrál, országos versenyek győztese és a dombóvári Set Go Kötélugró Klub edzője.

A Dride Show magja ebből a négy főből áll, de vannak, akikkel gyakran együttműködnek. Németh Márk (mountain bike), Varga Krisztián (bmx) és Sofroniciu Krisztián (bmx) mutatványai speciális pályához, elemekhez, ugratókhoz kötöttek, de ha a körülmények adottak, ők is a csapattal dolgoznak.

A Dride Show 2013 októberétől működik hivatalosan, és azóta rendszeresen kapnak felkérést fellépésekre, illetve meghívták őket a 2014-es Csillag Születikbe is.

Pécsi kötődésüket firtató kérdésünkre azt válaszolták, hogy tulajdonképpen Pécsnek köszönhetik a csapatot. Rolandnak is Pécs magas falai adták a felkészülési lehetőséget arra, világrekordot állítson fel: harmadik próbálkozásra 2013. szeptember 21-én Dombóváron 5 méter 15 centiméteres magasságról ugrott le 24"-os triál bringájával (a próbálkozás és a siker szerepel a videóban is). (A pécsi falakat egyébként mások is szeretik - évekkel ezelőtt írtunk és mutattunk be videót a városban egyre terjedő parkour-lázról.)

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Beltéren is tudják a mutatványt
[/caption]

Mint írják, kedvelik a Széchenyi teret, a Kossuth teret, a Közteret, a Szent István teret, illetve a PEEX parkot, Általában a várost járva edzenek és fedezik fel a kreatív helyeket.

És hogy mit szólnak extrém mutatványaikhoz a járókelők? Rolandék azt mondják, 99%-ban pozitívan a fogadtatás, sokan büszkék rájuk, amiért gyakran buli helyett is éjszakába nyúlóan gyakorolnak. Az sem ritka, hogy a bátrabbak beszállnak 1-2 trükk erejéig. Sőt, egyesek kimondottan gyermekeik példaképeit látják a négy fiatalban. Természetesen kaptak hideget is, voltak már mások szemében huligánok és rongálók, de azt mondják, egyre gyakrabban ismerik fel őket. A közösségi portálokon is sok rajongót szereztek, és még külföldről is rendszeresen kapnak elismerő e-maileket.

Természetesen a mutatványokban rejlő veszélyekre is rákérdeztünk. Repedt váz, törött kormány, horzsolások, rándulások - sorolják az elkerülhetetlen járulékos veszteségeket. Ahogy írják, a kunsztokhoz rengeteg gyakorlás szükséges, még nekik is, akik eleve többéves sportolói múlttal szálltak be a show-ba így nem az alapoktól kellett kezdeniük.

És hogy mit csináljon, aki kedvet kapott a videó láttán? „Ha valaki szeretné elkezdeni bármelyiket is, úgy kezdje, hogy keressen minket, bármiben bármikor, bárkinek a segítségére leszünk” - zárják mondandójukat. Facebook-oldalukon például megtalálja őket.

És persze mindenek előtt: ne felejtsen el szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!