Közélet

2014.09.07. 10:41

Galambos Kinga: A brutális kemoterápiától az OnkOlimpia-aranyokig

Egy forgatókönyvíró a két kezét összetenné egy ilyen történetért – Galambos Kinga mégis úgy mesél az elmúlt három év megpróbáltatásairól és sikereiről, mintha semmi extra nem lenne benne. Pedig van. Például az, hogy három számban is első lett az augusztus végén megrendezett varsói OnkOlimpián.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Hogyan derült ki, hogy komoly gond van?

– 2011 március közepén mentem el a háziorvoshoz, ő küldött el a vérkép alapján röntgenre, ultrahangra a székesfehérvári kórház gyermekosztályára. A gyermekosztályon az ultrahang kimutatta a daganatot, akkor küldtek el CT-re. A folyosón ültünk a szüleimmel, ott hallottuk, amint a gyermekosztályon lévő főorvos kiabált a CT-sekkel, hogy adjanak gyorsan időpontot, mert nekem már nincs három hónapom várni. A CT eredményét április 7-én, egy csütörtöki napon tudtuk meg, másnap már mentünk a kórházba, hétfőn műtöttek. A kezeléseknek október 13-én lett vége, november 1-jén már visszatértem a régi osztályomhoz.

– A műtét rendben lezajlott?

– Igen, minden rendben volt, kivették a vesémet. Utána kezdődött a brutális, kilenc hónapig tartó kemoterápia. Velem minden megtörtént, amit a szakirodalom megír: rosszullétek, étvágytalanság, a hajam kihullott, gyenge voltam. Az iskolát viszont nem akartam elhanyagolni, tanultam a kórházban is, sőt, ott szerettem bele a matematikába és a fizikába.

– S az úszás? Ahhoz mikor térhetett vissza?

– A betegségem alatt a Gyermekrák Alapítvány támogatott, ők kérdezték meg, hogy nincs-e kedvem úszni, s elindulni az OnkOlimpián. Volt kedvem.

– Az emberek nagy többsége vajmi keveset tud erről a rendezvényről. Meséljen hát!

– Kétévente rendezik meg Varsóban, a világ minden tájáról jönnek olyan fiatalok, akik rákosak voltak, de meggyógyultak. Tényleg olyan, mint egy olimpia, lánggyújtással, megnyitó ünnepséggel.

– És éremosztással: hármat nyert, három számban. Volt Himnusz?

– Persze. Az egy leírhatatlan érzés, állni a dobogó legfelső fokán, s ott hallgatni a Himnuszt. Akkor, ott rengeteg kép visszajött a betegségem időszakából, az a sok kemény dolog, amin keresztülmentem. Aztán arra gondoltam, hogy a szüleim most biztosan iszonyú büszkék rám: nekik is durva volt az az év, a betegség diagnosztizálásától, a műtéttől a tünetmentességig – s most itt állok a dobogón, nekem játsszák a Himnuszt. Szóval hogy az élet kicsit most egyenlített.

Néhány év múlva matematika–fizika tanár lesz

Galambos Kinga 1994-ben született Székesfehérváron. Ide járt általános, majd középiskolába is – 2013-ban érettségizett a Belvárosi I. István Szakközépiskolában. Jelenleg a pécsi egyetemre jár, matematika–fizika osztatlan tanári képzésre. Három éve, 2011-ben diganosztizáltak nála vesedaganatot. A kórkép olyan súlyos elváltozásokat mutatott, hogy a daganat felfedezése után néhány nappal már ki is vették a veséjét. Mivel korábban is versenyszerűen úszott a székesfehérvári Delfin SE-ben, a kemoterápia után visszatért a medencébe.

Az elmúlt tanévben már a pécsi, Ifjúság úti egyetemi uszodában készült a megmérettetésekre, s úgy fest, a tréningek hatékonynak bizonyultak: az augusztus végén megrendezett OnkOlimpián három számban (50 gyors, mell, hát) is aranyérmet szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!